Newsflash
Istoria Medicinei

Omagiu unei mari prietenii

de Dr. Virgil RĂZEŞU - nov. 14 2012
Omagiu unei mari prietenii
   Poate că puţini cititori ai săptămânalului „Viaţa medicală“ îşi amintesc că, la Piatra Neamţ, în perioada 9–11 octombrie 2003, în cadrul celei de-a XXIX-a reuniuni a chirurgilor din Moldova, a avut loc omagierea savantului George Emil Palade şi a profesorului Ion Juvara. Se împlineau 90 de ani de la naşterea profesorului Juvara şi era un prilej binevenit pentru a-i omagia pe cei doi, legaţi, cum se cunoaşte, de o prietenie de o viaţă. Reuniunea, patronată de Academia Română, de Academia Oamenilor de Ştiinţă şi de Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“, a fost una dintre (prea) puţinele manifestări închinate marelui nostru savant şi s-a bucurat de o prestigioasă participare, reprezentată de numeroşi savanţi şi oameni de cultură, cadre didactice, medici din toate centrele ţării, membri de familie ai celor doi omagiaţi etc. Încă de la începutul acelui an, când intenţiile începeau să prindă contur, semnatarul acestor rânduri a intrat în corespondenţă cu ilustrul savant de peste ocean, înainte de toate pentru a-i cere acceptul pentru organizarea sărbătoririi sale şi, mai ales, pentru a-l invita ca participant la reuniunea noastră. George Emil Palade a fost extrem de emoţionat şi m-a onorat cu răspunsul său: „…cum n-aş veni, poate pentru ultima oară, în ţara mea, pe care am iubit-o şi o iubesc atât de mult, ca să ni-l amintim pe bunul meu prieten Ion Juvara, de care m-a legat o prietenie de o viaţă, pentru a ne bucura împreună cu Dumneavoastră“.
   Fără îndoială că pre­zenţa profesorului George Emil Palade la reuniunea noastră ar fi aureolat suita acestora, ca unul dintre cele mai însemnate evenimente. Din nefericire, soarta avea alte planuri, problemele de sănătate survenite între timp ne-au lipsit de bucuria prestigioasei sale partici­pări. Cu toate acestea, dom­nia sa ne-a rugat să-l con­siderăm alături, împre­ună cu noi, şi ne-a transmis o lucrare pe care am expus-o în plen.
   Amintim că secvenţa omagială a reuniunii s-a bu­curat de un succes binemeri­tat, fiind bine susţinută de luările de cuvânt ale unor cunoscuţi şi prestigioşi parti­cipanţi, transpuse în volumul omagial special editat – „George Emil Palade, un virtuoz al biologiei celulare – Ion Juvara, dascăl şi promotor al chirurgiei moderne“. Nu credem că este lipsit de interes pentru cititor să-i menţionăm o parte din cuprins, deosebit de valoros. Volumul începe cu un Argument, aparţinând subsemnatului, şi justifică prezenţa celor doi omagiaţi: „(…) George Palade şi Ion Juvara reprezintă, înainte de toate, trunchiuri viguroase ale aceluiaşi pământ dăruit al Moldovei. (…) Ei au fost anatomişti de profunzime, care au cunoscut, în amănunt, alcătuirea şi structura fiinţei umane. (…) De la anatomie până la chirurgie nu este decât un pas şi, într-un anume fel, amândoi pot fi consideraţi, în egală mă­sură, chirurgi; amândoi au pătruns în profunzimile şi intimitatea ţesuturilor şi ale structurilor omeneşti. Ceea ce i-a deosebit au fost doar instrumentele pe care le-au folosit: unul s-a slujit de lama bisturiului comun, care nu poate trece de limitele vizibilului, celălalt a folosit un alt soi de bisturiu, mai complex, cu care a pătruns în intimitatea absolută a alcătuirii tuturor fiinţelor vii, trecând dincolo de simţurile noastre imediate, cu pro­cedee care fac ca mintea să vadă în locul ochiului, ajungând departe în microcosmosul uman“.
    În cuprinsul volumului se află: „Ce nu cunoaştem?“, expozeu de mare valoare al savantului, despre activităţile sale legate de biologia celulară şi „Autobiografia“ semnată de dsa; „George Emil Palade, excurs biografic“ şi „George Emil Palade şi ascendenţa lui bacăuană“, ale prof. dr. Constantin Dimoftache Zeletin; „Omagiu lui George Emil Palade“ şi „Un nou Institut de Biologie Celulară în Bucureşti“, semnate de acad. Maya Simionescu; „Laureatul premiului Nobel, George Emil Palade la 90 de ani“, de acad. Ion Haulică; „De la ribozomi la virusuri“, de acad. Nicolae Cajal; „Către microcosmos“, de prof. dr. Ion Bruckner; „Amintirile unui coleg despre George Palade“, ale profesorului Ion Juvara; „George Emil Palade, primul român laureat al premiului Nobel“, al profesorului Valeriu Rusu; „Profesorul Palade – aşa cum l-am cunoscut în laboratorul său din San Diego“, de prof. dr. N. M. Constantinescu; „Să gândeşti întotdeauna pe termen lung“, de dr. Anca Sima, de la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară din Bucureşti; „George Emil Palade – un virtuoz charismatic al biologiei celulare“, al lui Alain Tartakoff, de la University School of Medecine din Cleveland; relatarea despre festivităţile Nobel din 1974, a prof. dr. Radu Palade, nepotul savantului; discursul de motivare al prof. dr. Jean-Erik Edström, de la Institutul Medico-Chirurgical Karolinska – „Premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină 1974“; cuvântul lui George Palade adresat majestăţilor lor regale şi Comitetului Nobel, cu ocazia banchetului Nobel din decem­brie 1974; „Viitorul aparţine ştiinţei multinaţio­nale“, un interviu al lui George Palade, luat de T. Oprea, trimis al revistei „Ad Astra“; lista lau­rea­ţilor Nobel pentru medicină (1970–2001); scri­soarea lui George Palade adresată preşedintelui Bill Clinton, pentru susţinerea activităţilor de cercetare, semnată şi de alţi savanţi ai lumii, „Alfred Nobel şi tradiţia premiului Nobel“ şi altele, ca să ne referim numai la partea consacrată savantului român.
   În aceste zile, când sărbătorim centenarul naşterii sale, alături de întreaga societate academică românească, şi noi ne îndreptăm întreaga recunoştinţă către marele savant al lumii şi ne întrebăm dacă nu ar fi binevenită o reeditare a volumului omagial din 2003, semn al dreptei preţuiri cu care îi suntem datori.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe