Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

Prof. dr. Vasile Luca

Viața Medicală
Prof. dr. Petrache VÂRTEJ vineri, 14 septembrie 2012
Viața Medicală
Prof. dr. Dimitrie PELINESCU-ONCIUL vineri, 14 septembrie 2012
   La 20 august 2012, la venerabila vârstă de 89 de ani, s-a stins din viaţă prof. dr. Vasile Luca, personalitate proeminentă a obstetricii şi ginecologiei din România, om de înaltă cultură şi cu o solidă pregătire profesională.
   Profesorul Vasile Luca (n. 13 ianuarie 1923) şi-a desăvârşit pregătirea profesională în cele mai bune clinici din Bucureşti, parcurgând prin concurs toate trep­tele ierarhiei spitaliceşti şi didactice. Discipol şi co­la­borator apropiat al profesorului Dan Alessandrescu, sub îndrumarea căruia a lucrat la Spitalul Polizu, se transferă la Clinica de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Elias. Aici devine conferenţiar şi şef de clinică. În 1978, în urma susţinerii concursului, se transferă în calitate de profesor la Clinica de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Brâncovenesc. În 1984, în urma dezafectării acestui spital, se transferă la Clinica de obstetrică şi ginecologie a Spitalului Titan, pe care de altfel a înfiinţat-o şi modernizat-o, transfor­mând-o într-o unitate sanitară model prin calitatea şi nivelul ridicat al asistenţei medicale de specialitate. Având calităţi organizatorice deosebite, a condus această clinică până în 1993, anul pensionării, când devine profesor consultant la Spitalul Polizu.
   Reflectate în cele peste 300 de comunicări şi publicaţii din ţară şi de peste hotare, preocupările principale ale profesorului Vasile Luca au cuprins: • introducerea pentru prima dată în România a monitorizării electro­cardiografice fetale • introducerea radiopelvimetriei ca metodă de investigare obstetricală, apreciată ca inovaţie (Brevet nr. 230/1955) • deschiderea orizontului obstetricii raţionale în România, prin lucrări ce apreciază fizico-matematic procesele biologice ale obstetricii; astfel, se expune o teorie privind mecanismului dilataţiei (în „Probleme mecanice ale dilataţiei“, la o consfătuire din Oradea, în 1968, şi capitolul „Mecanismul dilataţiei“ din „Biologia reproducerii umane“ – sub redacţia lui Dan Alessandrescu – 1976) • o demonstraţie fizico-matematică a procesului de transmitere a bătăilor cordului fetal (în „L’electrocardiographie foetale monopolaire interutérine au cours de la grossesse et du travail“ – Gynec.-Obstet., Paris, 1958), explicaţie reluată în „Tratatul de obstetrică“ al lui H. Martius (traducere Editura Medicală, 1966, pag. 148), ca şi „Modelarea matematică în obstetrică şi ginecologie“ (în Revista de Obstetrică şi Ginecologie, nr. 1–2/1991) • cercetări asupra acţiunii hormonilor sexuali pe vezica urinară la femeie („Test de réactivité vésicale chez la femme“ – Gynec.-Obstet., Paris, 1968) şi asupra procesului biologic al dilataţiei („The role of oestriol in the biological process of pathophysiology of pregnancy“, The 26th Silver Jubilee Meeting, Brijum, Croaţia, 1994) • în domeniul fiziopatologiei sarcinii, a expus, la congresul al XI-lea de obstetrică-ginecologie (Timişoara, 1993) „Teoria imunologică a apoplexiei uteroplacentare ca fenomen Arthus uterin“.
   Profesorul Vasile Luca s-a preocupat şi de latura socială a obstetricii. În concepţia sa, obstetricianul va fi un specialist incomplet dacă nu-şi va însuşi şi un minim de cunoştinţe socio-medicale necesar înţelegerii problemelor sociale şi psihosociale ale sănătăţii familiei, ocrotirii mamei, fenomenelor demografice, contracepţiei, avortului, educaţiei sexuale. Legat de acest aspect, în concepţia profesorului Vasile Luca, obstetrica este în prezent cea mai complexă specialitate, pledând pentru creşterea prestigiului acesteia. Într-adevăr, din clasica artă a moşitului şi a îngrijirii femeii bolnave, această disciplină a devenit ştiinţa reproducerii umane, cu tangenţe şi intersecţii cu toate ramurile ştiinţei, de la ştiinţele biologice la cele sociale.
   Profesorul Vasile Luca este autorul a peste 15 tratate şi monografii. A colaborat la „Ginecologia“ (sub redacţia profesorului Aburel, 1959), „Probleme de practică şi tehnică obstetricală“ (împreună cu prof. dr. Dan Alessandrescu), „Atlas de colposcopie“ (împreună cu prof. dr. Dan Alessandrescu, 1963), „Concepţia, sterilitatea, anticoncepţia“ (1964), „Sterilitatea feminină“ (1966), „Ginecologia“ (sub redacţia N. Coja şi V. Vasiliu, 1966), „Fogamzás, Meddöség“ (1967), „Explorarea chirurgicală a abdomenului“ (sub redacţia D. Gerota, 1979), „Biologia reproducerii umane“ (sub redacţia Dan Alessandrescu, 1974), „Tratat de patologie chirurgicală“ (sub redacţia E. Proca, coordonator P. Sârbu, 1983), „Cronobiologia“ (sub redacţia D. Şteflea, 1983), iar ca unic autor a semnat „Avortul, complicaţii majore“ (1985), „Avortul provocat“ (1987), „Diagnostic şi conduită în sarcina cu risc crescut“ (1989), „Anticoncepţia, anticoncepţionale“ (1991), „Consultaţia prenatală“ (1992), „Hemoragiile obstetricale“ (1994), „Infecţia puerperală“ (1994). Prin atlasul de colposcopie (premiat la expoziţia de carte de la Leipzig, 1963), se introduce în România explorarea colposcopică în vederea diagnosticului precoce al cancerului de col uterin.
   Şi după pensionare a continuat să scrie cu aceeaşi febrilitate, cu aceeaşi pasiune care l-a consacrat. Dintre lucrările apărute după 1993, remarcăm „Urgenţe în obstetrică“ (2006), în colaborare cu Marius Moga, şi „Editoriale, sinteze, idei“ (2008).
   Profesorul Vasile Luca a fost redactorul responsabil al revistei „Obstetrică şi Ginecologie“, membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale, membru al FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics) şi al Societăţii pentru Studiul Patofiziologiei Sarcinii, de la Geneva, membru de onoare al Societăţii de Obstetrică şi Ginecologie Maghiare.
   Este cunoscut, de asemenea, ca pictor, membru al Uniunii Artiştilor Plastici (expoziţii de pictură în 1957 şi 1992) şi ca membru fondator activ al Orchestrei de Cameră a Medicilor, din 1954, fiind evidenţiat pentru o activitate de 25 de ani.
   Cu un talent didactic înnăscut, a pregătit numeroase serii de studenţi şi, ca un veritabil şef de Şcoală, a transmis pasiunea cercetării ştiinţifice şi pe cea a activităţii didactice numeroşilor săi discipoli şi colaboratori – şefi de clinică în Bucureşti: prof. dr. Nicolae Crişan, prof. dr. Dimitrie Nanu, prof. dr. Petrache Vârtej, prof. dr. Dimitrie Pelinescu-Onciul, conf. dr. Anca Stănescu.
   Nu putem încheia evocarea personalităţii profesorului Vasile Luca fără a sublinia şi latura umană a marelui nostru înaintaş. De o modestie rară, foarte iubit de colaboratori, un om de mare probitate morală, a fost un adevărat exemplu de deontologie medicală, fiindu-i străine emfaza, intrigile sau discreditarea colegilor.
   Toţi medicii obstetricieni-ginecologi, corpul medical din ţara noastră aduc un pios omagiu şi un prinos de recunoştinţă profesorului Vasile Luca, apreciat şi iubit de toţi cei care l-au cunoscut. Foştii discipoli şi colaboratori îi vor păstra o frumoasă şi vie amintire.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.