Newsflash
Istoria Medicinei

Se numea Elena Paulian

de Paula ROMANESCU - iul. 2 2021
Se numea Elena Paulian

Discretă şi nobilă, medic dedicat profesiei pe care a slujit-o cu credinţă mai bine de 40 de ani, talentată pictoriţă, membră a Cenaclului de Arte al Medicilor Pictori „Ion Ţuculescu”, Elena Paulian avea să se confrunte în primăvara acestui an bezmetic cu un virus hotărât parcă să ia cu asalt întreaga planetă albastră. Nu i-a rezistat agresiunii.

        De la paleta de pictor, la care oficia de ani buni, a plecat într-o rea zi cu o ambulanţă ţiuitoare la un spital bucureştean, loc mult prea familiar salvatoarei de vieţi care a fost şi care acum căuta salvare la mai tinerii săi confraţi. Îi era alături, cum i-a fost mereu, de peste o jumătate de secol, medicul Dan Paulian, sufletul pereche, el însuşi un împătimit creator de frumos, membru al sus-numitului Cenaclu de Artă.

Elena Paulian

        Îi binecuvântează memoria zecile de mii de pacienţi de la Spitalul din Câmpulung Moldovenesc, a cărei directoare a fost timp de cinci ani, cei de la Fiziopatologie din  „dulcele târg al Ieşilor”, iubitorii de frumos care şi-au oglindit luminile din gând în lucrările sale. Îi duce mai departe lupta cu răul tuturor maladiilor care-i încearcă pe oameni fiica sa Cătălina – medic generalist.

        Au rămas picturile Elenei Paulian. Lucrările sale, care au înnobilat simezele saloanelor de artă ale membrilor Cenaclului „Ion Ţuculescu” și au ilustrat volume de poeme ale unor creatori de literatură, medici deopotrivă, au ajuns în colecţii private de artă din ţară şi străinătate. În ultima parte a vieţii, medicul-pictor Elena Paulian s-a dedicat creării unei galerii de portrete ale unor personalităţi române contemporane artistice, ştiinţifice, culturale şi altele. Printre acestea: Mircea Albulescu, Dan Puric, Stela Popescu, Eusebiu Ştefănescu, acad. Leon Dănăilă, Regele Mihai, Mircea Cărtărescu, Adrian Păunescu.

        Omul frumos care a fost Elena Paulian rămâne în tot ce a lăsat lumii noastre, îmbogăţind-o cu lumina sa. Fii, deci, mai puţin trufaşă, Moarte! Se cuvine să admiţi că în zadar se crede că ai fi de neînvins, puternică, temută tuturor!

ETICHETEElena Paulian

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe