Newsflash
Istoria Medicinei

Un element de elită

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - apr. 18 2014
Un element de elită
În numărul 38 din 20 septembrie 2013 al Vieţii medicale, descopeream o imagine care a inspirat un grafician român în a-i surprinde şi pe profesorii ieşeni asemenea celor de la Paris. Caricatura, ce purta semnătura „Grigri“, îi înfăţişa, ironic, pe şefii de disciplină sau de clinică ai Facultăţii de Medicină din Iaşi din anii 1903–1904. Nicolae Leon, Gabriel Socor, George Bogdan, Mihai Manicatide, Emanoil Riegler, Aristide Peride, Constantin Thiron sunt numai o parte din cei portretizaţi în ipostaze extrem de specifice. Pentru a fi admirată de public, am solicitat transferul lucrării în cadrul Muzeului de Istorie a Medicinei al UMF Iaşi de la Disciplina de Parazitologie a Facultăţii de Medicină, unde fusese expusă iniţial. Autorul, dr. Gr. Gr. Iamandi, care iscălise cu pseudonim, fusese şef de lucrări la Disciplina de Parazitologie a Facultăţii de Medicină din Iaşi, medic primar la Epitropia „Sf. Spiridon“ şi fondator al revistei Iaşul medical.
Dr. Iamandi a fost prezent sub diferite roluri în presa medicală ori în manualele universitare: autor de lucrări ştiinţifice, popularizator al ştiinţei sau ilustrator. În Revista Medico-Chirurgicală din Iaşi a prezentat numeroase studii de specialitate, din care menţionăm: „Contribuţiuni la evoluţia şi diferenţierea panusurilor corneene de natură exematoasă şi trachomatoasă“, „Un procedeu mai simplu şi mai rapid pentru recoltarea şi montarea în preparate fixe a ouălor de helminţi“, „Un caz de ileus ascaridian cu sfârşit letal“ (coautor dr. V. Dobrovici). „Câteva date şi comentarii asupra mişcărei bolnavilor în spitalele Aşezămintelor Epitropiei Sf. Spiridon din Iaşi pe decada 1925–1935“ (coautori dr. Ştefăniu şi Gh. Băileanu), articol publicat în revista Însemnări ieşene, este însoţit de grafice şi tabele ce-i poartă iniţialele. „Cursul de clinică şi teorie oftalmologică“, partea a doua (Casa şcoalelor, Bucureşti, 1927), al Elenei Puşcariu, Director al „Clinicei Boalelor de Ochi“ din Iaşi, este ilustrat cu desene color ale autoarei, dar şi a unor colaboratori ai acesteia,printre care şi dr. Gr. Iamandi. O parte din mulajele de ceară – celebre la acea vreme – realizate în laboratorul clinicii de oftalmologie, după cazurile internate, au fost modelate de dr. Iamandi.
S-a implicat activ în campaniile de igienizare a unor zone din ţară, vizând mai ales „păduchele – tovarăşul nedespărţit al ţăranului basarabean“. A scris broşura „Păduchele“ (Biblioteca pentru răspândirea cunoştinţelor medicale, nr. 2) şi a brevetat „Deparazitorul mobil prin aer cald model «Ungheni»“ (1936–1937). Într-o comunicare menţiona: „În Circumscipţia Ungheni – Basarabia, unde am făcut deparazitările cu ajutorul aparatului nostru am reuşit a jugula chiar din faşă apariţia câtorva focare de exantematec prin deparazitarea rapidă şi uşoară în chiar punctul de apariţie a molimei, în focarul de izbucnire a boalei. Considerând avantajele ce le prezintă, îl recomandăm ca pe un perfect şi eficace mijloc de deparazitare pentru mediile rurale, armatelor de campanie, spitalelor, centrelor mobile de băi şi deparazitări, închisorilor şi ori şi căror alte aglomeraţii expuse împăducherilor prin promiscuitate sau imposibilitatea respectării regulelor igienice“. 
În numărul 1–2 din ianuarie-februarie 1945 al publicaţiei Acta Medica Romana – Mişcarea Medicală Română, dr. Constantin Barth scria: „Încă o victimă a războiului: Dr. Gr. Gr. Iamandi sau Grigri – cum îi mai spuneam noi la Iaşi. Ieşean sută la sută prin naştere, studii şi activitate, colegul nostru e regretat cu drept cuvânt de toată lumea medicală din Iaşi. În ultimul timp a început publicarea în fascicule a unui Tratat de Parazitologie mult apreciat de medici ca şi de studenţi. Într-adevăr, acest tratat nu numai că răspundea unei nevoi de mult simţită, dar prin modul de redactare şi mai ales prin originalele desemnuri şi ilustraţii promitea să fie o lucrare originală şi artistică. Dr. Iamandi avea şi acea calitate, foarte necesară unui medic, de a desemna admirabil – un motiv mai mult de a regreta pierderea lui timpurie“. Dispariţia pământească a dr. Gr. Gr. Iamandi, figură simpatică a lumii medicale, cu o activitate publicistică remarcabilă, i-a întristat pe studenţii şi medicii care-l apreciau, iar cei care au scris rânduri evocatoare, unanim au considerat că învăţământul medical superior şi corpul medical românesc au pierdut un element de elită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe