Newsflash
Istoria Medicinei

Un sentimental bine temperat

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - dec. 12 2016
Un sentimental bine temperat
     L-am întâlnit recent în Piața Unirii. Mergea atent, cu o plasă neagră în mână. A fost surprins să mă revadă. Mă credea la București. Ne-am îmbrățișat și i-am simțit obrazul moale, pufos peste obrazul meu. I-am simțit căldura. Dar și tristețea și durerea. Își pierduse în ultimul an și ceva soția – sprijinul său –, fratele și ginerele. Nici accidentele nu l-au ocolit. Dar povestea totul cu o anume detașare, împăcat: „Richard, cărțile m-au salvat! Dacă nu le aveam, acum eram mort”.
     Literatura i-a rămas. Cea scrisă de alții. Pentru că nu mai scrie acum. Citește cărți și merge săptămânal să-și ridice de la chioșc cele două publicații preferate: Viața medicală și România liberă. Colegii l-au uitat, foștii doctoranzi nu-l mai caută, cei cărora le-a prefațat cărțile sau le-a recenzat lucrările medicale sau literare i-au rătăcit numărul de telefon.
     Îmi amintesc că în urmă cu două decenii, într-o vară, student fiind, i-am citit cu interes cele două volume ale lucrării „Medicul familiei. Terapie cognitivă”. În anul 2003, când publicam o revistă de cultură în Tecuci, a fost printre primii care au scris despre ea în revistele culturale ieșene. Iubea acel târg din „Țara de Jos” a Moldovei, unde își făcuse studiile liceale și al cărui cetățean de onoare este. Ne-a apropiat pasiunea comună pentru literatură și pentru modelul de om și de scriitor – Grigore T. Popa. Lui Ion Hurjui, căci despre el este vorba, i-am mărturisit intenția mea de a relua publicarea revistei Însemnări ieșene. Mi-a încredințat, spre coordonare, Cenaclul de literatură „V. Voiculescu” al UMF Iași și a prezentat, la Bârlad, în urmă cu zece ani, prima carte pe care am publicat-o – „Eminescu la Însemnări ieșene”.
     Îl vizitam la clinică și, de fiecare dată, se preocupa să ajute câte un scriitor, pe care-l interna și îl supraveghea, până ce decidea că e vremea să-l redea Copoului. Nu puteam lega nici două fraze că ușa se deschidea și vedeam apărând capete care-i solicitau diverse servicii. Toți l-au uitat acum. Poate-și mai amintesc de el când îi zăresc numele pe cotorul vreunei cărți din bibliotecile lor. Dar nu-i caută numărul de telefon să-i audă vocea. Nu intenționez să vă întristez, nici să sune a mustrare aceste rânduri. E ca un fel de spovedanie a mea. Publică. Prin care vreau să cer iertare celor pe care nu i-am mai sunat și au plecat în altă lume, pe cei pe care nu-i sun pe cât mi-aș dori să o fac. Și, în primul rând, aceste rânduri sunt un omagiu adus unui om în viață. Mi-ar plăcea să ne amintim și să le mulțumim celor care ne-au format, de la care am învățat, atunci cât sunt în viață, să scriem și să vorbim de ei antum și să nu mai așteptăm un moment trist ca să începem să scriem despre ei la timpul trecut.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe