Newsflash
Istoria Medicinei

Istorii salvate

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - dec. 4 2013
Istorii salvate
   Ca student medicinist, mi-am petrecut toate vacanţele alături de un pasionat chirurg-colecţionar, dr. Constantin Teodorescu (1939–2011). Secţia de chirurgie a Spitalului „Anton Cincu“ din Tecuci a fost pentru mine o adevărată şcoală medicală şi culturală. Pasiunea pentru cartea veche, pentru muzeu şi pentru istoria medicinii mi-a fost inculcată de această „personalitate de o apreciabilă fervoare intelectuală“, cum îl caracteriza profesorul C. D. Zeletin, în paginile acestui săptămânal. Mi-a dăruit prima carte de istoria medicinii şi, de fiecare dată când mă aflam în sala de operaţie, asistând la intervenţiile pe care le efectua, îmi punea întrebări şi discutam despre evoluţia medicinii româneşti şi povestea, cu drag, despre marii chirurgi pe care-i întâlnise. Împreună, am gândit înfiinţarea „Casei Medicului“ la Tecuci. Dorea ca în acest oraş, atât de oropsit în ultimii ani, să funcţioneze un spaţiu muzeistic care să adune împreună medici, scriitori şi artişti plastici, să devină un nucleu cultural al oraşului.
   Am strâns cărţi, fotografii, documente, medalii şi numeroase alte materiale, din diverse surse. Doream ca acest spaţiu să evoce, în primul rând, personalităţile medicale tecucene, istoria medicală a zonei, dar să şi prezinte, la diverse ocazii, momente importante din trecutul medicinii româneşti. Efortul financiar al doctorului Teodorescu, donaţiile câtorva profesori universitari originari din Tecuci, implicarea unor artişti plastici şi istorici locali au dus la împlinirea unei frumoase idei. Însă destinul acestui spaţiu muzeal a fost tragic. După pensionarea iniţiatorului său, conducerea spitalului a decis să desfiinţeze „Casa Medicului“. De la Iaşi, m-am dus la Tecuci pentru a recupera materialele şi a le dona Muzeului de Istorie a Medicinii din cadrul UMF „Gr. T. Popa“ Iaşi, pe care îl coordonam. Directorul spitalului mi-a spus atunci că dispusese ca tot ce se afla în „Casa Medicului“ să fie pus într-o magazie. Din păcate, o ploaie distrusese ulterior totul.
   Ce nu a distrus acea ploaie a fost salvat de un şofer, care ajutase la transportul cărţilor şi documentelor. Când ne-am întâlnit, mi-a înmânat un plic, în care se aflau câteva documente şi fotografii. Dintre imaginile salvate atunci sunt şi cele alăturate. Le primisem în anul 2002, de la un profesor de istorie, care le avea de la tatăl său. Colecţionam, după o idee a doctorului Teodorescu, imagini din trecutul chirurgiei româneşti – personalităţi, evenimente, instituţii medicale, patologie ilustrată, cu scopul de a alcătui la Tecuci o arhivă documentară medicală.
   Cele trei fotografii au fost realizate la un eveniment medical din 1934: congresul naţional de chirurgie. Al cincilea congres al Societăţii Române de Chirurgie, organizat sub patronajul MS Regele Carol al II-lea, la Bucureşti, a reunit specialişti din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehoslovacia, Franţa, Italia, Olanda, Turcia şi România. Unul din invitaţii de seamă ai congresului a fost profesorul vienez Hans Finsterer (1877–1955), chirurgul ce îmbunătăţise procedeul lui Franz von Hofmeister (1867–1926); cei prezenţi la congres au putut asista la o intervenţie de gastrectomie efectuată de profesorul Finsterer, iar unii chiar au imortalizat evenimentul (foto 1, 2).
   Într-una din imagini, din amfiteatrul Facultăţii de Medicină, devenit neîncăpător la acest congres, apar în prim-plan doi medici importanţi din perioada interbelică: prof. dr. Constantin I. Angelescu (1869–1948), ministru al instrucţiunii publice, şi dr. Ion Costinescu (1871–1951), ministru al sănătăţii şi ocrotirii sociale, cel din urmă surprins la rostirea discursului de deschidere a congresului (foto 3).
   În ultimii zece ani, am aflat de numeroase tragedii similare celei de la Tecuci. La o conferinţă de neurochirurgie, profesorul Alexandru Vlad Ciurea vorbea despre distrugerea spaţiilor muzeale din spitalele şi universităţile româneşti şi, cu durere, afirma că „la noi, muzeu înseamnă deşeu“! Fotografii ale creatorilor de şcoală acoperă geamurile sparte ale magaziilor, piese de valoare îşi schimbă destinaţia, în atelierele universităţilor, iar mobilierul admirat odinioară ajunge lemn de foc în curţile spitalelor. Toate acestea modifică percepţia asupra trecutului şi importanţei valorificării şi înţelegerii sale. Studenţilor şi medicilor rezidenţi li se transmite un mesaj clar: trecutul este dispensabil. Cei care girează asemenea acţiuni sunt, pesemne, striviţi de valoarea înaintaşilor şi vor să distrugă ce i-a precedat. Micimea lor îi face să distrugă istoria şi să confecţioneze o alta, pornind de la ei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe