Newsflash
Cultură

Iurie Darie, un artist polivalent

de Candid STOICA - mar. 22 2024
Iurie Darie, un artist polivalent

Cine nu-l știe pe Iurie Darie? Talentat, frumos, carismatic, inteligent, toate aceste daruri dumnezeiești au făcut din el o personalitate artistică de netăgăduit.

Dacă cei mai mulţi dintre noi ne amintim de Iura fie de pe scena de teatru, fie din numeroasele filme în care a jucat, puţini știu că el mai avea un talent... acela de desenator. Actriţa Anca Pandrea, cea care i-a fost alături până în ultima clipă, se ocupă de memoria lui.

În 14 martie, când Iura ar fi împlinit 95 de ani, Teatrul de Comedie a vernisat expoziţia de grafică și ilustraţie de carte „Lumea mea”. Timp de o lună, cei care l-au iubit pe artist pot păși în universul lumilor lui. Cele peste 100 de desene expuse ne fac să ne imaginăm lumi posibile.

Oameni care i-au admirat talentul actoricesc, glasul, zâmbetul au fost prezenţi la emoţionantul eveniment. Dincolo de frumuseţea desenelor lui, spiritul lui Iura era acolo, în foaierul teatrului, unde aproape 40 de ani și-a desfășurat activitatea.

Visa să aibă un atelier

Dacă filmele au rămas o mărturie nemuritoare – mai ales „Alo, aţi greșit numărul!”, „Pe răspunderea mea”, „S-a furat o bombă”, „Răutăciosul adolescent”, „Muschetarul român” –, nenumăratele roluri din piesele de teatru au rămas în memoria generaţiilor mai în vârstă („Umbra”, „Troilus și Cresida”, „Nic-Nic”, „O noapte furtunoasă”, „Alcor și Mona”, „Plicul”, „Don Juan”, „Peţitoarea”, „Există nervi”, „Procesul”, „Colivia nebunelor”). Visa să aibă un atelier unde să deseneze nestingherit, dar n-a mai apucat să-și împlinească dorinţa.

După evenimentele din decembrie 1989, i-am fost partener într-unul dintre cele mai îndrăzneţe proiecte: crearea unui teatru particular. Iura, Anca Pandrea, Radu Iftimovici și eu am înfiinţat un teatru particular: Teatrul Incomod. A fost o nebunie frumoasă de care îmi voi aminti cu bucurie cât voi mai fi pe acest pământ. Iura a fost un minunat coleg de scenă și un prieten rar.

Felicitări Ancăi Pandrea, felicitări Teatrului de Comedie, pentru că știu să ţină vie memoria unui artist de talia lui Iurie Darie. Fie-i memoria binecuvântată! 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe