Newsflash
Internaționale Știri

Labcorp lansează un test sangvin pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

de L. Budin - oct. 12 2023
Labcorp lansează un test sangvin pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

Un trio de biomarkeri sangvini evidențiază semnele distinctive ale bolii Alzheimer, accelerând diagnosticarea.

Compania Labcorp a început să comercializeze în rândul medicilor din Statele Unite primul test pentru un trio de biomarkeri sangvini. Aceștia evidențiază semnele distinctive ale maladiei Alzheimer, accelerând diagnosticarea bolii şi ajutând pacienții să aibă acces la tratament.

Testul Amyloid-Tau-Neurodegeneration (ATN) produs de Labcorp nu este suficient de precis pentru a diagnostica în mod definitiv boala Alzheimer, dar oferă o modalitate convenabilă pentru medici de a determina care sunt pacienţii ce au nevoie de testări avansate, a precizat Brian Caveney, director medical şi științific al Labcorp, citat de Reuters și Agerpres.

 Boala Alzheimer, care distruge gradual memoria şi capacitatea de gândire, se caracterizează printr-o acumulare lentă a unor proteine sub forma plăcilor amiloide şi aglomerărilor tau care, în cele din urmă, fac ca celulele din creier să nu mai funcţioneze corect şi să moară.

În prezent, aceste schimbări sunt diagnosticate printr-un test al lichidului cefalorahidian (LCR), care necesită o puncţie lombară, sau printr-o costisitoare tomografie cerebrală PET, care nu sunt mereu acoperite de asigurările medicale.

Pacienţii cu un rezultat pozitiv la testul ATN vor avea în continuare nevoie de un test LCR sau o tomografie PET pentru a confirma diagnosticul de Alzheimer. Totuşi, cei care primesc un rezultat negativ vor fi scutiţi astfel de acele teste mai avansate şi vor fi examinaţi, în schimb, pentru alte boli neurodegenerative.

Brian Caveney a dezvăluit că Labcorp poartă discuţii cu companiile de asigurări medicale despre condițiile de rambursare a testului, care are un preţ de listă de 626 de dolari.

Noul produs este oferit ca un test dezvoltat în laborator, care nu are nevoie în prezent de o aprobare din partea Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA). Însă acest lucru s-ar putea schimba. Săptămâna trecută, FDA a emis o propunere pentru a începe să reglementeze astfel de teste de diagnosticare, invocând necesitatea de a asigura siguranţa şi eficienţa.

Labcorp colaborează cu cercetători din mediul academic pentru a evalua testul său, a precizat Brian Caveney.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe