Newsflash
Internaționale

Laptele matern poate trăda semnele unui cancer de sân timpuriu

de Dr. Mariana MINEA - oct. 13 2023
Laptele matern poate trăda semnele unui cancer de sân timpuriu

Cancerul de sân apărut postpartum ar putea fi diagnosticat în stadii incipiente prin analiza laptelui matern.

Pentru prima oară, un studiu a descoperit ADN tumoral în laptele matern al pacientelor care au dezvoltat cancer mamar în timpul sarcinii sau la scurt timp după ce au devenit mame. Descoperirea a plecat de la faptul că o pacientă diagnosticată recent cu cancer de sân și-a pus la dispoziţia oncologului lapte matern congelat anterior. Femeia a primit acest diagnostic în timp ce era însărcinată cu al treilea copil și a dorit un test pentru a fi sigură că nu a transmis boala fiicei sale, pe care o alăptase până aproape de a fi diagnosticată, relatează El Pais. Oncologii știau că tumora malignă nu se poate transmite prin alăptare, însă rugămintea pacientei le-a dat ideea căutării în lapte a primelor semne de boală. Rezultatul a fost pozitiv pentru ADN tumoral.

Un studiu realizat ulterior pe 15 paciente și publicat în Cancer Discovery a confirmat prezenţa fragmentelor de ADN tumoral în laptele matern. Dintre ele, 13 au avut rezultate pozitive. În cazul celor două femei care au avut rezultate negative, laptele matern prelevat a fost colostru. De aceea, cercetătorii spun că este posibil ca ADN-ul tumoral să nu fi avut timp suficient să intre în contact cu acest fluid.

Posibilă metodă de diagnostic timpuriu

Cancerele de sân diagnosticate postpartum sau în timpul sarcinii reprezintă 55% dintre cancerele depistate la femei cu vârsta sub 45 de ani. De obicei, acestea au un prognostic nefavorabil. 

Metodele imagistice permise în timpul sarcinii le pot descoperi arareori, din cauza modificărilor suferite de glanda mamară. În plus, simptomele pot fi subestimate de paciente sau de medici din cauza aceluiași context special. Mai mult, tumorile de sân diagnosticate postpartum tind să fie mai agresive, din cauza schimbărilor survenite la nivelul sânilor odată cu oprirea alăptării.

Biopsiile lichide sunt folosite de obicei pentru depistarea recidivelor sau a metastazelor tumorale ori pentru depistarea eșecului chirurgiei de a elimina complet tumora. Folosirea biopsiilor lichide pentru depistarea cancerului în faze asimptomatice reprezintă o provocare, din cauza riscului de rezultate fals pozitive și fals negative ale acestei metode. Spre deosebire de biopsiile din sânge, biopsiile din lapte matern beneficiază de suficient material genetic pentru a putea detecta cancerul înaintea imagisticii. Mai multe studii sunt necesare, dar metoda ar putea deveni un test pentru diagnostic precoce la femeile postpartum care decid să alăpteze. 


Notă autor:

https://english.elpais.com/science-tech/2023-09-14/research-opens-the-door-to-early-detection-of-breast-cancer-through-breast-milk.html
https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01700-2/fulltext

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe