Newsflash
ACTUALITATE Știri

Leonida Gherasim, academician și specialist în cardiologie, împlinește 95 de ani

de L. Budin - feb. 20 2024
Leonida Gherasim, academician și specialist în cardiologie, împlinește 95 de ani

Contribuţiile sale în domeniul cardiologiei şi în dezvoltarea învăţământului medical superior i-au fost recunoscute prin numeroase distincţii.

Specialist în cardiologie, profesor universitar şi membru de onoare al Academiei Române, Leonida Gherasim s-a născut la 20 februarie 1929. A studiat la Facultatea de Medicină din Bucureşti.

După finalizarea studiilor, a lucrat timp de trei ani ca medic la Bicaz, până în 1956, când a venit, prin concurs, în Bucureşti, la Clinica Medicală „Colţea”, condusă de academicianul B. Theodorescu. S-a specializat în medicină internă şi cardiologie, obţinând titlul de medic primar în cele două specialităţi, informează Agerpres.

Între anii 1962 şi 1999, a desfăşurat activitate universitară, conform volumului „Membrii Academiei Române / 1866-2003” (Editura Enciclopedică / Editura Academiei Române, 2003). A devenit profesor universitar în 1978, apoi şef de catedră și prorector. Din 1980 până în 1984, a fost rector al Institutului de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, actuala Universitate de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Doctor în Ştiinţe, a fost director al clinicii de medicină internă cu profil de cardiologie de la Spitalul Municipal din Bucureşti, în prezent Spital Universitar de Urgenţă al Capitalei, arată site-ul cardioportal.ro.

A desfăşurat o intensă activitate de cercetare, axată mai ales pe probleme ale patologiei cardiovasculare.

Este autorul a numeroase lucrări ştiinţifice şi tratate în domeniul medicinei interne, cu contribuţii esenţiale în patologia arterelor coronariene, insuficienţa cardiacă, hipertensiunea arterială, metodele de explorare neinvazive şi terapia modernă a bolilor cardiovasculare.

Este membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România (din 1991), membru în Consiliul Ştiinţific al Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă, membru al Societăţii Europene de Cardiologie şi membru al Consiliului de Epidemiologie şi Prevenţie a Societăţii Internaţionale de Cardiologie (din 1972). A fost membru în Consiliul de Conducere al Societăţii Române de Cardiologie (în perioada 1990-2002), președinte al Grupului de lucru de Hipertensiune arterială al Societăţii Române de Cardiologie (1998-2002). 

Din 29 noiembrie 2001, este membru de onoare al Academiei Române. În anul 2004, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani, preşedintele României i-a conferit profesorului universitar Leonida Gherasim Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Comandor, în semn de apreciere deosebită pentru contribuția la dezvoltarea învăţământului şi practicii medicale din România, în special în domeniul cardiologiei.

În 2008, în cadrul Galei Premiilor Societăţii Române de Medicină Internă (SRMI), academicianului prof. dr. Leonida Gherasim i-a fost acordat Premiul de excelenţă pentru întreaga sa activitate ştiinţifică. În 2013, s-a numărat printre personalităţile lumii medicale bucureştene premiate pentru contribuţia avută la dezvoltarea medicinei româneşti, cu prilejul primei ediţii a manifestării „Zilele Medicale ale Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti”, iar la cea de-a şasea ediţie a Galei TopMedici i-a fost decernat un premiu de excelenţă. În 2014, academicianul Leonida Gherasim a fost printre laureaţii celei de-a X-a ediţii a Premiilor de Excelenţă ale Fundaţiei „Acad. Marin Voiculescu”, iar în 2015 i s-a conferit unul dintre Premiile de Excelenţă în Sănătate, acordate de Ministerul Sănătăţii.

Cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani, Leonida Gherasim, personalitate marcantă a lumii medicale şi universitare din România, a fost sărbătorit la 1 martie 2019, în Aula Facultăţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, potrivit site-ului umfcd.ro


Notă autor:

Sursă foto: umfcd.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe