Newsflash

Libertatea de exprimare și imnul național

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 14 2016
Libertatea de exprimare și imnul național
     O controversă începută în lumea sportului de Colin Kaepernick, jucător de fotbal american pentru o echipă din San Francisco, care a refuzat să se ridice la intonarea imnului național, crește rapid și stârnește reacții de mare intensitate, atât în rândul adepților, cât și în rândul acelora care se opun acestei forme de protest.
     Kaepernick este o vedetă cu mulți admiratori și gestul lui, izolat când a fost exprimat prima dată, la 20 august a.c., a fost apoi urmat de alții. În ultimele săptămâni, jucători de la alte cluburi de fotbal profesionist, apoi de la echipe școlare și, mai nou, de la echipa națională feminină de fotbal european au rămas așezați, sau au pus un genunchi la pământ, când s-a intonat imnul, în timp ce toți ceilalți sportivi, antrenorii, arbitrii, precum și întreg publicul au onorat momentul stând în picioare, nemișcați și în tăcere, cu mâna dreaptă la piept, în dreptul inimii.
     Tradiția de a cânta imnul la startul competițiilor sportive a fost introdusă în Statele Unite în anii celui de al doilea război mondial, când cei adunați pe stadioane au primit cu bucurie să-și exprime sprijinul pentru trupele americane plecate la mari distanțe și care înfruntau pericolele marii conflagrații.
     La cele mai multe competiții, steagul american este adus de o gardă militară și fanfara, sau un solist vocal, cântă prima strofă a cântecului „Star-spangled banner“.
     Imnul american are și o poveste, deloc obișnuită. El a început să circule în anul 1814, când avocatul și poetul amator Francis Scott Key a compus un poem închinat eroismului celor din Fortul McHenry, de la intrarea în portul Baltimore, care au apărat orașul de flota engleză. Poemul se intitula „Defence of Fort MʼHenry“ și el a fost pus pe muzică, folosindu-se un mult mai vechi cântec englez, compus de John Stafford Smith drept imn al unui club londonez. Clubul se numea Societatea Anacreontică și cântecul lui Stafford Smith a fost cunoscut sub numele de „imnul anacreontic“. Abia în anul 1970 s-a descoperit originea cântecului, care devenise imnul național al Statelor Unite printr-un act al congresului din 1936.
     Colin Kaepernick și-a motivat gestul spunând că nu se va ridica pentru a onora steagul unei țări care-i oprimă pe negri și pe alți oameni de culoare. A adăugat că respectă armata și militarii, dar a ales să facă acest gest fiindcă, fiind o celebritate, „el are o voce și vrea să exprime nemulțumirea celor care nu au o voce“.
     Nu este prima dată când sportivi americani de marcă aleg o formă de protest nonverbal ca să critice țara lor. La Jocurile Olimpice din Mexic, din anul 1968, pe podiumul de premiere, atleții Tommie Smith și John Carlos au ridicat brațul cu mâna înmănușată, ca simbol al organizației Puterea Neagră (Black Power), una dintre organizațiile care promova obținerea de drepturi civile pentru afro-americani prin mijloace violente. Alte forme de protest împotriva statului american au cuprins distrugerea publică a drapelului (ars, murdărit, maculat cu urină sau fecale), vandalizarea monumentelor, distrugerea publică a pașapoartelor și incendierea automobilelor poliției.
     Politicienii au încercat în mod repetat să obțină un amendament constituțional care să legifereze pedepsirea celor care distrug și insultă simbolurile naționale și mai multe proiecte de lege au fost votate în congres, dar au fost toate anulate de Curtea Supremă, ca fiind neconstituționale și în contradicție cu primul amendament.  Acesta garantează exprimarea liberă de orice fel, chiar a unor opinii greșite, sau chiar dacă exprimările sunt făcute într-un mod jignitor, imoral sau insultător, ceea ce va permite întotdeauna unor acte ca ale sportivilor să se repete. Textul primului amendament al constituției americane este: „Nimănui nu i se vor anula sau limita drepturile civile de a avea o anumită religie sau de a se ruga într-un anumit fel, nici nu se va stabili o religie națională, nici drepturile de conștiință egale și depline nu vor fi, în niciun fel și sub nici un pretext anulate. Poporul nu trebuie privat sau limitat de dreptul de a vorbi, scrie sau publica credințele sale și libertatea presei, una dintre marile cuceriri ale libertății, trebuie să rămână inviolabilă. De asemenea, poporul nu trebuie să fie împiedicat de a se asocia pașnic și de a se consulta pentru binele comun; nici de a se adresa legislaturii, prin cereri sau proteste, pentru a i se corecta nedreptățile“.
Fundașul Colin Kaepernick refuzând să se ridice pentru intonarea imnului
Sursa: LA Times
 
     Cu toate avantajele de necontestat ale dreptului la libera exprimare, 47% din cetățenii americani cred că, dincolo de anumite limite, exprimarea care jignește sau afectează un număr mare de oameni ar trebui restrânsă. Aceasta ar include și protestele politice lipsite de respect pentru simbolurile naționale, în orice formă. Prin comparație, legislația română în acest subiect, îmi apare superioară și preferabilă: „Orice manifestare care exprimă dispreț față de simbolurile României (steag, ziua națională, imn, stemă) se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 3 ani“ (Codul Penal Art. 236).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe