Newsflash
ACTUALITATE Știri

Mamele, verigă a educaţiei pentru sănătate

de Florentina Ionescu - mar. 8 2024
Mamele, verigă a educaţiei pentru sănătate

Ziua Internaţională de Conștientizare a Infecţiei cu HPV a fost marcată recent, la București, prin lansarea campaniei #MulţumescMama.

Rolul crucial al mamelor în promovarea sănătăţii în familii, inclusiv în ceea ce privește prevenţia cancerelor și a bolilor determinate de infecţia cu HPV, este evidenţiat printr-o iniţiativă lansată de Fundaţia Renașterea. Aceasta, în colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), a lansat la începutul lunii campania #MulţumescMama. 

Fundaţia Renașterea coordonează în această perioadă un proiect cofinanţat de Comisia Europeană, care se numește „ReThinkHPVaccination”. Cele mai recente studii efectuate în cadrul acestuia arată că 79% dintre cei intervievaţi au auzit de infecţia cu HPV; 6 din 10 persoane consideră că intervalul optim de vaccinare este 10-15 ani; 67% dintre respondenţi, însă, nu au primit niciodată recomandarea privind vaccinarea împotriva HPV. 

Totuși, la întrebarea „Cui vă adresaţi pentru prima opinie în privinţa vaccinării HPV?”, 42% au nominalizat medicul de familie, 38% medicul ginecolog, iar 16% membrii familiei. „Oamenii trebuie să afle despre această posibilitate (vaccinare – n.red.). Este singurul tip de cancer care poate fi prevenit printr-un vaccin. Este grija noastră pentru adulţii de mâine: să ne vaccinăm copiii în perioada optimă în care acest vaccin este eficient, între 11 și 18 ani”, a declarat Cătălina Negară, directorul executiv al fundaţiei, pentru „Viaţa Medicală”.

Mihaela Geoană (stânga),președinta Fundaţiei Renașterea, alături de Cătălina Negară, director executiv al fundației.

Pacientele ajung la medic în stadii avansate ale bolii 

La evenimentul de lansare a campaniei a fost prezentă și dr. Delia Nicoară (foto mai jos), specialist în sănătate publică la IOCN. Aceasta a subliniat că, pentru femeile cu vârsta între 21 și 29 de ani, este bine ca testul Babeș-Papanicolau să fie făcut măcar o dată la trei ani: „Dacă se formează o displazie sau sunt niște celule transformate acolo, prin recoltarea de celule, histopatologul vede instant că e o problemă”. Dacă femeia are peste 30 de ani, este recomandat să adauge testului Babeș-Papanicolau și o testare HPV, care arată ce tulpină a virusului există în organism. 

„Trebuie să fim conștienţi de realitatea cu care se confruntă spitalele din România. Peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin avem [în ţară] în fiecare an, și peste 1.700 de decese”, a explicat medicul de la IOCN. Aceste cifre plasează România pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidenţa, dar și mortalitatea: „Rata mortalităţii e atât de ridicată pentru că pacientele noastre se prezintă la medic în stadii avansate”. Totuși, cancerul de col uterin poate fi prevenit cu ajutorul vaccinului împotriva HPV. „Cred că deja s-a demonstrat eficacitatea și utilitatea acestor vaccinuri, doar dacă ne uităm la statele din lume care sunt foarte aproape de eradicarea cancerului cervical”, a concluzionat specialista. 

 

La întrebarea „V-a recomandat vreodată cineva vaccinarea HPV?”, 25% dintre români au răspuns „medicul de familie”, potrivit studiului efectuat în cadrul „ReThinkHPVaccination”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe