Newsflash
ACTUALITATE Știri

Mamografii gratuite la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara

de Magdalena Tănăsescu - feb. 8 2024
Mamografii gratuite la Spitalul „Dr. Victor Babeș” din Timișoara

Femeile care locuiesc în zona de vest a țării pot efectua mamografii gratuite, pe bază de programare, la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Potrivit conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală, mamografia reprezintă o tehnică importantă de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, oferind posibilitatea de intervenție imediată și a unui tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii. 

 

„Deși cancerul de sân se numără printre afecțiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigații imagistice, numărul femeilor care își fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei. Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic”, a spus conf. dr. Diana Manolescu.

 

Aceasta a precizat că în cadrul Laboratorului de Radiologie pot fi aprofundate investigațiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică. Este vorba mai întâi de un examen ecografic, un RMN de sân, iar apoi se realizează o biopsie mamară.

 

Depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca șansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar. 

 

Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului - formă, culoare, textură. 

 

La Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” mamografiile se realizează în baza unei trimiteri de la medicul specialist și a biletului de decont CAS. Programările se pot face la telefon 0746.741.611, de luni până vineri, între orele 8,00 și 14,00.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe