Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Medicamente ca Wegovy și Ozempic pot crește riscul de complicații sub anestezie

de Florentina Ionescu - aug. 17 2023
Medicamente ca Wegovy și Ozempic pot crește riscul de complicații sub anestezie

Pacienții care iau medicamente precum Wegovy sau Ozempic în scopul de a pierde în greutate ar putea să se confrunte cu complicații amenințătoare de viață.

Aceste complicații ar putea surveni dacă pacienții necesită intervenții chirurgicale sau alte proceduri pentru care stomacul trebuie să fie golit pentru anestezie, scrie Associated Press. Recomandarea experților de a întrerupe administrarea acestor medicamente cu până la o săptămână înaintea procedurii s-ar putea să nu fie suficientă, atrag atenția experții. 

Unii specialiști în anestezie din Statele Unite și din Canada spun că au observat un număr tot mai mare de pacienți care iau astfel de medicamente pentru pierderea în greutate care au inhalat alimente sau lichide în plămâni în timp ce erau sedați, din cauză că stomacul acestor persoane era încă plin – chiar și după ce s-au urmat instrucțiunile standard ca persoanele să nu mai mănânce nimic cu șase sau opt ore înaintea unei intervenții chirurgicale ce necesită anestezie. 

Medicamentele de acest gen pot încetini digestia atât de mult, încât această încetinire îi supune pe pacienți la un risc mai mare de a suferi din cauza unei complicații numite pneumonie de aspirație, problemă care poate cauza leziuni grave ale plămânilor, infecții și chiar decesul pacientului, a declarat dr. Ion Hobai, medic anestezist la Massachusetts General Hospital din Boston. El a mai spus că aceasta este genul de complicație gravă despre care toată lumea care ia aceste medicamente ar trebui să știe. 

Potrivit statisticilor, aproape 6 milioane de prescripții medicale pentru medicamente care includ Wegovy și Ozempic au fost scrise între lunile ianuarie și mai a.c. în SUA pentru persoanele care nu au diabet zaharat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe