Newsflash
Internaționale Știri

Medicamente pentru slăbit: mai multe, mai eficace, la prețuri mai mici

de L. Budin - iun. 29 2023
Medicamente pentru slăbit: mai multe, mai eficace, la prețuri mai mici

Noile date privind medicamentele candidate pentru scăderea în greutate cresc speranţele că în curând vor fi disponibile mai multe opţiuni, la preţuri mai mici, pe o piaţă estimată la 100 de miliarde de dolari.

Producătorii de medicamente îşi intensifică cercetările şi caută noi formule ce pot fi administrate sub formă de pastile, opţiuni pentru o scădere semnificativă în greutate sau medicamente ce reduc procentul de grăsime şi menţin în acelaşi timp masa musculară, relatează Reuters și Agerpres.

Inovaţia a explodat, cu adevărat. Dacă există mai multe tratamente pe piaţă, acest lucru va duce la un anumit nivel de concurenţă şi la o creştere a accesului”, a declarat dr. Robert Gabbay, director ştiinţific în cadrul Asociaţiei Americane de Diabet (ADA).

Peste 40% dintre americani sunt obezi, potrivit Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC), iar cererea de tratamente pentru reducerea greutăţii corporale şi pentru menţinerea greutăţii este mare.

Wegovy de la Novo Nordisk şi Mounjaro de la Eli Lilly, ambele injecţii cu administrare săptămânală, cu preţuri în SUA de peste 1.000 de dolari pe lună, au fost dezvoltate iniţial pentru diabetul de tip 2. Ele fac parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub numele de „incretine”, concepute pentru a imita acţiunea hormonului GLP-1, care ajută la reglarea glicemiei şi care reduce pofta de mâncare.

Wegovy a fost aprobat pentru obezitate în 2021, după ce studiile au arătat că acesta a dus la o pierdere în greutate de 15% în 68 de săptămâni, în timp ce Mounjaro, care a dus o pierdere în greutate de peste 22% în 72 de săptămâni, urmează să fie autorizat în cursul acestui an, notează Reuters.

La conferinţa ADA, Novo Nordisk a prezentat date dintr-o etapă avansată a studiului clinic privind o versiune orală, în doză mare, de Wegovy. Datele arată rezultate similare cu forma injectabilă în ceea ce priveşte pierderea în greutate, în cazul unei utilizări însoţite de o dietă adecvată şi de activitate fizică.

Potrivit Eli Lilly, cea mai mare doză din tratamentul său oral experimental orforglipron a condus la o scădere în greutate de 14,7% după 36 de săptămâni într-o etapă intermediară din cadrul unui studiu clinic pe subiecţi umani obezi sau supraponderali.

Eli Lilly a prezentat, de asemenea, date dintr-o etapă intermediară a unui studiu clinic asupra medicamentului său injectabil retatrutid, de generaţie următoare „triple G”, care activează receptorii a trei hormoni, demonstrând o reducere a greutăţii corporale de până la 24,2% după 48 de săptămâni.

Pfizer a anunţat că a întrerupt studiul clinic asupra pastilei experimentale pentru obezitate lotiglipron, administrată o dată pe zi, după ce au fost observate probleme de siguranţă la nivelul ficatului. Compania a declarat că va continua dezvoltarea medicamentului său candidat pentru reducerea greutăţii.

Zealand Pharma şi Boehringer Ingelheim au declarat că tratamentul lor experimental pentru obezitate a dovedit o reducere a greutăţii corporale cu aproape 19% într-o etapă intermediară a unui studiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe