Newsflash
Cultură

Medicii pictori au făcut portretul Capitalei

de Paula ROMANESCU - apr. 3 2013
Medicii pictori au făcut portretul Capitalei
   Creatorii de artă din lumea medicală românească, grupaţi în marea familie tutelată de numele ilustrului medic pictor „Ion Ţuculescu“, au prezentat, în expoziţia colectivă Salonul de Primăvară 2013, chipul Bucureştilor noştri cei de toate zilele şi nu tocmai, fiindcă parfumul vremii era şi el sesizabil.
   Dublu eveniment cu arta medicilor pictori, pe simezele bucureştene: luni, 18 martie a.c., la Cercul Militar Naţional, Sala Rondă, în deschidere, a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură realizată pe calculator de Elena Paulian, membră a Cenaclului „Ion Ţuculescu“ – o excelentă probare a superiorităţii omului creator, căruia tehnica, oricât de modernă, trebuie să i se supună. Cu o măiestrie la care pictoriţa a ajuns după o temeinică şi susţinută cultivare a artei culorii, lucrările din prezenta expoziţie – Peisaj, portret, natură statică – sunt tot atâtea izbânzi ale spiritului creator asupra materiei eliberate de nonsens, ale luminii cântătoare. Florile din tablourile sale par să se fi deschis după legi doar lor ştiute în chiar spaţiul ales de plasticiană (colţ de Rai privilegiat) şi nu mai aşteaptă decât să ia, din privirea noastră uluită de atâta prospeţime, acel parfum diafan care nu seamănă cu niciun altul ştiut de împătimiţii „culegători“ de culoare din pictura lumii, privitorii.
   Portretele „vorbesc“ de personalitatea modelului, surprind acel ceva de dincolo de privire, vestind că „cineva este înăuntru“. Peisajele – beţie de culoare în culoare, trimitere către curente familiare şi parcă neştiute pe de-a-ntregul. Bref, expoziţie de mare ţinută.
   Salonul de Primăvară 2013 al membrilor Cenaclului „Ion Ţuculescu“ a avut vernisajul cu un ceas mai târziu, tot la Cercul Militar Naţional, dar în Sala Foaier. Foarte energica preşedintă a Cenaclului, dr. Elena Demetrescu, a mobilizat forţele creatoare ale tuturor participanţilor la salon, alegând inspirat tema expoziţiei. Lucrările, variate ca stil (cum se şi cuvine unei „colective“), au adus în faţa publicului chipul Bucureştiului cel interbelic, cel numit cândva „Micul Paris“ graţie arhitecturii made în Franţa, cel al lipsei totale de legi arhitectonice din vremea noastră „super-sticloasă“ şi „super-metalizată“. Afluenţa mare de iubitori de artă era semn că interesul pentru cultivarea frumosului ne-a rămas intact, cu toate neajunsurile din lumea medicală. Lucrări expuse: pictură, grafică, sculptură. Mereu atentă, mereu prezentă, mereu solară, fosta preşedintă a Cenaclului, dr. Suzana Bantaş, suflet în sufletul a toate câte se întâmplă aici. Nici prof. Nicolae Iorga, mentorul multora dintre membrii Cenaclului, n-a fost absent de la amintitul vernisaj al „Salonului“, vădit încântat că lucrările expuse probau un plus de valoare faţă de cele de până acum şi, cu siguranţă, o nouă treaptă spre mai binele ţintit.
   Despre vârstele plasticienilor, se cuvine să amintim că acestea se înscriu cu precădere „în primăvară“, fapt care dovedeşte că des invocatul „violon d’Ingres“ nu este un refugiu în artă când vremea bate a târziu, ci un mod nobil de întregire a personalităţii slujitorilor vieţii întru păstrarea sănătăţii celor în suferinţă, când „bătălia“ este de cele mai multe ori epuizantă pentru cei dintâi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe