Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI Știri

Medicină și spiritualitate la Zilele EMC

Medicină și spiritualitate  la Zilele EMC

Colaborarea între clinici private, provocările juridice în activitatea medicală, empatia și tehnologia sunt doar câteva dintre subiectele tratate în cadrul Zilelor Enayati Medical City.

Peste 200 de persoane au participat, recent, la Zilele Enayati Medical City (EMC). Colaborarea între clinici private, etica în medicină, provocările juridice în activitatea medicală, empatia și tehnologia sunt doar câteva dintre subiectele tratate în cadrul evenimentului știinţific. Programul a fost completat de un recital al Orchestrei Medicilor „Dr. Ermil Nichifor”, care a participat la reuniunea medicală și în calitate de sponsor.

Organizarea Zilelor Enayati Medical City a pornit de la ideea colaborării între entităţi considerate concurente. „Am vrut să vedem unde sunt părţile mai slabe, unde sunt părţile mai puternice și unde putem să ne completăm reciproc. (...) Au fost participanţi din mai multe entităţi medicale care au avut lucrări știinţifice. (...) Simt că această colaborare este tot mai puternică”, spune doctorul Wargha Enayati.

Relaţia dintre știinţă și spiritualitate este mai rar adusă în discuţie în lumea medicală. Subiectul a fost abordat în contextul unei discuţii despre empatie și noile tehnologii, purtată de prof. dr. Eduard Apetrei, prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Gheorghe Andrei Dan și prof. dr. Miron Bogdan. O ipoteză interesantă a fost conturată de prof. dr. Miron Bogdan, care a vorbit despre empatie în raport cu iubirea și credinţa în Dumnezeu. „Am să încerc într-un mod prudent să vorbesc despre ceea ce înseamnă spiritualitatea în gestul medical din spatele empatiei. (...) Dacă tot empatizează, medicul riscă să se uzeze și să facă burnout. Pe când dacă e cu credinţă [în Dumnezeu] și dacă o face cu iubire, atunci primește o energie care nu este a lui. Iar acea energie îl protejează și îl menţine apt de a dărui pacienţilor ceea ce aceștia 
așteaptă de la el.”

De partea cealaltă, prof. dr. Gheorghe Andrei Dan a subliniat că, pentru el, empatia nu este legată de divinitate, ci ţine de disponibilitatea medicilor de a găsi timp pentru a discuta cu pacienţii: „Într-o traducere liberă, Bernard Lau spunea «Nimic nu este mai trist în eșecul medicinei contemporane decât pierderea capacităţii medicului de a vorbi cu bolnavul» – asta este empatia. (...) Am primit lacrimi și mulţumiri de la bolnavi. Nu vă așteptaţi să spun că pentru ideile mele știinţifice minunate, ci pentru că «domnule doctor, sunteţi primul care a avut timp să staţi cu mine de vorbă»”.

Empatia, între spiritualitate și pragmatism

Mergând pe aceeași idee, prof. dr. Eduard Apetrei a explicat  pentru Viaţa Medicală că pentru el empatia înseamnă capacitatea de înţelegere și de cunoaștere a unei persoane, prin fuziune afectivă: „Nu înseamnă că doctorul trebuie să stea lângă el și să plângă, dar trebuie să realizeze boala pacientului, să realizeze suferinţa, să realizeze că are mijloace să-l ajute și să vadă dacă ce a făcut are un efect”.

O viziune care include atât legătura cu forţa divină, cât și abilităţile interpersonale ale medicului a fost prezentată de prof. dr. Irinel Popescu. „În ultima perioadă m-am preocupat de relaţia dintre știinţă și religie. (...) Chirurgul Ambroise Paré spunea «Eu l-am operat, Dumnezeu l-a vindecat». Deci, între actul terapeutic și vindecare se interpune ceva care nu mai aparţine terapeutului. (...) Medicul trebuie să-și facă meseria de doctor al trupului, comunicând cu bolnavul, încercând să fie empatic, să-i insufle încredere, încercând să-l facă să treacă cu bine peste actul terapeutic. Componenta spirituală nu mai ţine de medic, dar este foarte importantă. Uneori, fără ea nu se  obţine vindecarea.” El a arătat că în etiologia multor boli, printre care și cancerul, există o dimensiune sufletească pe care trebuie să o luăm în considerare: „Până nu se echilibrează, până nu se rezolvă este foarte greu să ne adresăm doar componentei fizice. (...) Aici intrăm în transcendent și n-ar trebui să avem nicio reţinere să intrăm, pentru că mulţi savanţi au fost credincioși și religioși”. 

Provocări juridice în activitatea medicilor 

Dan Minoiu, Deputy Managing-Partner la Mușat & Asociaţii, le-a vorbit celor prezenţi la Enayati Medical City despre provocările juridice în activitatea medicală și în antreprenoriatul medical. Pornind de la constatarea că volumul de informaţii cu care un medic trebuie să fie la curent este impresionant – legi, coduri și norme elaborate de organele profesiei –, acesta a  subliniat: „E bine ca medicul să aibă un reflex de a cere ajutor în domeniul în care nu se pricepe. (...) Și să se ducă la casele de avocaţi sau la consultanţi”.

Un consultant îl poate ajuta pe medic să navigheze prin hăţișul legislativ, să identifice ce este cu adevărat de actualitate, la ce ar trebui să fie atent când e vorba de legislaţie. „Credem într-o abordare integrată a problemelor de conformitate și a problemelor de afaceri, care să acopere atât cadrul legal, cât și cadrul fiscal, potenţiale riscuri de conformitate și aspectele comerciale, aspectele de dreptul muncii”, a declarat Dan Minoiu pentru Viaţa Medicală. 

Provocările de care se lovesc medicii în ceea ce ţine de domeniul juridic nu intră într-un șablon, pentru că nicio situaţie sau problemă nu este la fel cu alta. De aceea, 
consultanţii trebuie să facă o analiză de la caz la caz, pentru a înţelege dacă există o problemă cu care se confruntă medicul, dar și cum poate fi ea eliminată sau remediată: „În analizele pe care le facem, noi avem în vedere atât cadrul legislativ, cât și practica instanţelor judecătorești de la nivel naţional și de la nivel european, practica autorităţilor de reglementare din domeniu, precum și bunele practici din industrie”. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe