Newsflash
Cultură

Memoria torturii comuniste, la Pitești

de Dr. Mihai NEAGU BASARAB - nov. 11 2016
Memoria torturii comuniste, la Pitești
    An de an, începând din 2001, Piteștiul găzduiește, în organizarea Fundației Culturale „Memoria“, a filialei Argeș a AFDPR, a Muzeului Județean Argeș și a Primăriei Pitești, simpozionul internațional „Experimentul Pitești – reeducarea prin tortură“. Organizatorilor inițiali li s-au alăturat, pe parcurs, cu trup și suflet, Fundația Română pentru Democrație București, Institutul de Istorie Socială „Pro Memoria“, Universitatea Chișinău, Institutul Român și Biblioteca Română din Freiburg (Germania) și Centrul de Cercetări Istorice din Cernăuți (Ucraina). Desigur, comuniștii nu agreează asemenea manifestări științifice, deși acum 63 de ani au încercat să se delimiteze net de ceea ce s-a petrecut în închisorile Pitești, Gherla etc., pretextând că s-a încercat – de către capitaliștii imperialiști – să se compromită cea mai umanistă formă de organizare a societății, socialismul. Consecvența ar trebui să le ceară să participe la asemenea manifestări științifice, acuzând în continuare imperialismul american. Mai ales că astăzi nu mai sunt supraviețuitori ai torturilor respective care să le ceară socoteală și nici nu se mai vorbește atât de mult de Gulagul siberian, cât de închisorile americane, în care actualmente încă se mai practică tortura împotriva adversarilor politici, ca și când o parte din americani ar fi devenit comuniști, profitând de faptul că aceia care au fost până mai ieri nu mai simt nevoia irezistibilă să-și continue crimele.
    Ca în fiecare an, s-a difuzat volumul realizat din comunicările științifice prezentate în anul anterior, s-au prezentat noi apariții editoriale și s-a vizitat o închisoare rezervată deținuților politici de altădată, respectiv Fortul 13 de la Jilava. În încheierea sesiunii științifice, s-a semnat o moțiune prin care participanții și-au exprimat consecvența cu care înfierează totalitarismul comunist, atât de neglijat în preocupările de incriminare ale mass-media din România actuală.
    Din rândul participanților și al comitetelor de organizare și științific s-au remarcat o serie de personalități din lumea medicală românească din țară și din exil, cum ar fi: conf. dr. Corneliu Zeana, dr. Alexandru Popescu, dr. Sergiu Rizescu, Claudia Voiculescu, dr. Elena Armenescu ș.a. Comunicările științifice au cuprins o gamă largă de subiecte privind modalitățile de exterminare a adversarilor politici în regimul totalitar comunist, figuri de martiri ai neamului, modalitățile criminale sovietice și rusești de a ucide populația locală în teritoriile luate cu japca de la vecini, în cârdășie cu Hitler sau din proprie inițiativă, figuri de torționari pe care, în mod ciudat, procuratura nu-i cunoaște – deși s-au publicat, despre unii, sute de pagini în cărți și periodice.
    Sufletul acestor manifestări științifice, dar și vizitatorul-participant al multor congrese și simpozioane românești din toată lumea este prof. univ. Ilie Popa, de la Universitatea din Pitești, pe care l-am mai revăzut anul acesta la Congresul Academiei Româno-Americane de la Montreal, la sesiunea științifică a Institutului Român din Freiburg, precum și la mai multe acțiuni științifico-patriotice din Republica Moldova și din Bucovina de Nord.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe