Newsflash

11.11

de Dr. Martin S. MARTIN - nov. 20 2014
11.11
   La ora 11, în ziua de 11 a celei de-a unsprezecea luni a anului 1918, s-a semnat armistiţiul dintre puterile aliate şi Germania, care a capitulat înfrântă. Armistiţiul a fost urmat de Tratatul de pace de la Versailles, ale cărui urmări foarte aspre pentru Germania au dus la cea de a doua conflagraţie mondială, după doar douăzeci de ani. Pentru semnarea armistiţiului, care trebuia păstrat în strict secret, aliaţii au ales vagonul de cale ferată al generalului francez Ferdinand Foch, mutat lângă Compiègne.
   Preşedintele american Woodrow Wilson a decretat sărbătorirea acestei zile, care s-a numit la început Ziua armistiţiului, a devenit sărbătoare naţională în anul 1938 şi şi-a schimbat numele în Ziua veteranilor după al Doilea Război Mondial. Ea nu trebuie confundată cu Memorial Day, care se sărbătoreşte în ultima zi de luni din mai.
   Statele Unite ale Americii au pierdut în luptă 116.708 militari în Primul Război Mondial, 407.000 în al Doilea Război Mondial, 36.506 în războiul din Coreea, 58.209 în cel din Vietnam, 3.527 în Irak, 1,742 în Afganistan şi – începând din anul 2001 şi până în prezent – 5.717 în Războiul antiterorist.
   De Ziua veteranilor se organizează parade şi manifestaţii în onoarea armatei, se strâng bani pentru organizaţiile de veterani, se vizitează cimitirele militare, şi multe magazine, hoteluri şi cinematografe oferă reduceri de preţuri veteranilor.
   În anul 1940, după ocuparea Franţei şi înfrângerea zdrobitoare a armatei franceze şi a corpului expediţionar englez (cu pierderi cumulate de peste 150.000 de oameni), Germania nazistă a impus Franţei semnarea unui armistiţiu. La insistenţele lui Adolf Hitler, semnarea a ceea ce era de fapt capitularea Franţei s-a făcut în acelaşi vagon al generalului Foch, în care se semnase armistiţiul din 1918. Pentru semnare, vagonul a fost mutat de la Paris la Compiègne şi, după ceremonia armistiţiului, a fost transportat în Germania, ca trofeu de război.
   Sunt multe lucruri pentru care Marele Război este amintit. Între ele se numără prima folosire de arme chimice, introducerea blindatelor, inovaţia războiului de tranşee şi a luptelor aeriene, numărul masiv de victime din rândul populaţiei civile, tragediile legate de refugii şi multe altele.
   Dar, pe lângă alte memorabile opere literare şi de artă, filme şi monumente, un frumos simbol al marilor nenorociri aduse de conflictul mondial rămâne poemul scris de doctorul canadian John McCrae, care a luptat în Franţa ca maior de artilerie.

 

In Flanders fields the poppies blow / Between the crosses, row on row, / That mark our place; and in the sky / The larks, still bravely singing, fly / Scarce heard amid the guns below. / We are the Dead. Short days ago / We lived, felt dawn, saw sunset glow, / Loved and were loved, / and now we lie / In Flanders fields.
(In Flanders Fields – John McCrae, 1915)
 
Pe câmpiile Flandrei înfloresc macii / printre rândurile de cruci, / Ei pun semnul locului unde suntem; şi în cer / Ciocârliile zboară şi cântă / Dar ele sunt greu de auzit în zgomotul armelor de jos. / Noi suntem morţi. Cu puţine zile înainte / Eram vii, trişti şi am văzut apusul soarelui / Iubiţi, fusesem iubiţi / şi acum zăcem / Pe câmpiile Flandrei.
(„Pe câmpiile Flandrei“ de John McCrae, mai 1915)

 

   În cinstea veteranilor căzuţi şi a poemului lui John McCrae, macii roşii au fost aleşi ca simbol al celor amintiţi şi onoraţi în ziua de 11 noiembrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe