La această concluzie trebuie să fi ajuns Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de vreme ce, în luna aprilie, nu au mai alocat niciun buget pentru serviciile de medicină dentară. Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, prof. dr. Ecaterina Ionescu, protestează faţă de discriminarea medicinii dentare în ţara noastră şi adresează autorităţilor o nouă invitaţie la dialog.

"> A dispărut caria dentară din România? - Viața Medicală

A dispărut caria dentară din România?

de Prof. dr. Ecaterina IONESCU - apr. 18 2013
A dispărut caria dentară din România?

La această concluzie trebuie să fi ajuns Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de vreme ce, în luna aprilie, nu au mai alocat niciun buget pentru serviciile de medicină dentară. Preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din România, prof. dr. Ecaterina Ionescu, protestează faţă de discriminarea medicinii dentare în ţara noastră şi adresează autorităţilor o nouă invitaţie la dialog.

   Caria dentară şi consecinţele sale nu mai există în România?! La această concluzie au ajuns cei care au responsabilitatea asigurării sănătăţii publice – Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate – şi, de aceea, într-o logică firească, au exclus medicina dentară din contextul ocrotirii sănătăţii. Concret, nu au alocat niciun buget pentru serviciile de medicină dentară.
   Patologia stomatologică nu mai există în România… Caria dentară nu mai există în România, altfel spus: dinţii tuturor românilor sunt perfect sănătoşi! Afirmaţia ar putea fi adevărată dacă n-ar fi contrazisă de realitatea care ne aşază, din acest punct de vedere, pe ultimele locuri în rândul ţărilor din Uniunea Europeană.
   În acest context, măsurile dispuse de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără a ţine cont de niciuna dintre recomandările argumentate ale Colegiului Medicilor Dentişti din România, prezentate şi discutate în cadrul consultărilor, nu numai că nu ţin seama de incidenţa patologiei specifice la nivelul ţării noastre, dar ignoră cu totul responsabilităţile pe care aceste instituţii le au faţă de asiguraţi, beneficiari ai serviciilor de asistenţă de medicină dentară.
   Limitarea plafonului de decontare la doar 30% în luna martie a.c. şi nealocarea niciunui buget pe luna aprilie (şi pare-se că nu doar pentru luna aprilie) conduc, în fapt, la limitarea accesului populaţiei la asistenţa de medicină dentară, cu toate că asiguraţii au plătit în lunile respective aceleaşi contribuţii ca în lunile precedente la fondul de asigurări de sănătate.
   Aceste practici nu sunt demne de un partener extrem de important în sistemul de sănătate, unul dintre pilonii sistemului public de asigurări de sănătate, în condiţiile în care Constituţia României statuează că dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat, statul fiind obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice. Totodată, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, dezvoltă acest drept fundamental, recunoscut şi garantat de Constituţia României, menţionând faptul că asistenţa de sănătate publică reprezintă efortul organizat al societăţii în vederea protejării şi promovării sănătăţii populaţiei.
   Potrivit acestei reglementări, asistenţa de sănătate publică se realizează prin ansamblul măsurilor politico-legis­lative, al programelor şi strategiilor adresate determinanţilor stării de sănătate, precum şi prin organizarea instituţiilor pentru furnizarea tuturor serviciilor necesare, scopul asis­tenţei de sănătate publică constituindu-l promovarea sănătăţii, prevenirea îmbolnăvirilor şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.
   Responsabilitatea pentru asigurarea sănătăţii publice revine Ministerului Sănătăţii şi, în acest context, inclusiv Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi  structurilor teritoriale ale acesteia, autorităţilor de sănătate publică teritoriale, precum şi autorităţilor de sănătate publică din cadrul ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, asistenţa de sănătate publică fiind garantată de stat şi finanţată de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate sau din alte surse, după caz, potrivit legii.
   A exclude medicina dentară din contextul ocrotirii sănătăţii este un act de o gravitate extremă, fără precedent în sistemul îngrijirilor de sănătate, faţă de care nu putem rămâne indiferenţi ca medici şi cetăţeni ai unui stat european. Colegiul Medicilor Dentişti din România nu poate asista impasibil la modalitatea de gestionare a unor astfel de momente de către Ministerul Sănătăţii şi, implicit, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care, dispunând o astfel de măsură fără consultarea prealabilă a corpului profesional şi, cu mult mai grav, fără asigurarea unei publicităţi adecvate, prin care să se explice opiniei publice, furnizorilor şi beneficiarilor serviciilor de medicină dentară necesitatea acestei măsuri, au preferat să transfere întreaga responsabilitate către medicii dentişti, aceştia din urmă trebuind să ofere explicaţii beneficiarilor (pacienţilor) cu privire la faptul că nu li se mai poate asigura asistenţa stomatologică, deoarece nu mai există fonduri alocate nici măcar în cuantumul cunoscut, şi aşa extrem de redus. În acest context, Colegiul Medicilor Dentişti din România protestează ferm faţă de atitudinea adoptată de factorii responsabili în ceea ce priveşte profesia de medic dentist, medici şi pacienţi.
   Această măsură inexplicabilă şi nejustificată surprinde şi pentru faptul că intervine într-un moment în care Colegiul Medicilor Dentişti din România a insistat în consultările desfăşurate cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, având în vedere nevoile reale ale populaţiei, pentru alocarea unui procent de 2% din fondul destinat serviciilor medicale către medicina dentară în sistemul public al asigurărilor de sănătate, aceasta fiind una dintre puţinele măsuri cu adevărat importante, care pot asigura îndeplinirea unui deziderat important al promovării politicilor de sănătate publică, respectiv acela de a răspunde cât de cât nevoii de asistenţă stomatologică existente la nivelul întregii populaţii. Această condiţie minimală trebuie îndeplinită, deoarece în ea se regăseşte dreptul cetăţenilor plătitori de asigurări de sănătate de a beneficia inclusiv de asistenţă stomatologică.
   Totodată, Colegiul Medicilor Dentişti din România atrage atenţia şi asupra caracterului discriminatoriu aplicat medicinii dentare în raport cu specialităţile medicale, în ceea ce priveşte decontarea serviciilor prestate în sistemul public al asigurărilor de sănătate, prin tratamentul diferenţiat aplicat acestei profesii, în condiţiile diminuărilor succesive a fondurilor alocate medicinii dentare.
   Colegiul Medicilor Dentişti din România îşi afirmă în continuare disponibilitatea de dialog, în speranţa unei soluţionări corespunzătoare a situaţiei create, în interesul tuturor celor implicaţi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe