Newsflash

A fi și a deveni, mai presus de a deține

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - ian. 13 2017
A fi și a deveni, mai presus de a deține
     În căutările mele de a înțelege cum își trăiesc oamenii provocările legate de sănătate, am fost purtat către o întâlnire între oameni care suferă de boala Parkinson și cei care îi îngrijesc. Nu am să povestesc despre întâlnirea în sine. Scriu, în schimb, despre o întâmplare de acolo relatată de Maria Szerac, o persoană care este alături de acești suferinzi de câțiva ani buni.
     La finalul întâlnirii, pacienții au fost invitați să completeze un chestionar referitor la modul cum se descurcă sau sunt ajutați să facă față greutăților ridicate de boală. Din rațiuni lesne de înțeles, organizatorii îi ajutau să înțeleagă mai bine chestionarul și să îl completeze. Maria tocmai își oferise ajutorul unei doamne înconjurate de câțiva oameni cu care împărțea aceeași suferință. Tocmai se cunoscuseră și își împărtășiseră câteva dintre greutăți. Chestionarul cerea să acorde o notă între 1 și 7, în funcție de relevanța pentru persoana chestionată.
     O întrebare suna așa: există o persoană cu care să vorbiți deschis despre toate dificultățile pe care le întâmpinați? (1 – nu; 7 – da). Inițial, doamna se gândise să spună că nu, dar apoi și-a amintit: „O am pe vecina de apartament, cu ea stau de vorbă mai tot timpul: dați nota șapte”. Următoarea întrebare suna așa: există o persoană care simțiți că vă iubește necondiționat? Doamna a ezitat și a răspuns inițial că nu. Unul dintre colegii întru suferință i-a amintit că, anterior, îl menționase pe nepoțelul ei; atunci ea a spus: „A, da, el are doar 10 ani, dar, sigur, mă iubește necondiționat. Vă rog să notați șapte. Sunt norocoasă că îl am pe el, multă lume nu are atâta noroc”.
     Sfârșitul de an este un moment al bilanțurilor pe cât e și un moment al aspirațiilor pentru mai bine și pentru mai mult. Este un moment legitim și necesar. Cu toate acestea, felul în care ne raportăm la el ne modelează viitorul, cine vom deveni și cum suntem înțeleși de cei dragi din jurul nostru. Doresc tuturor să pună a fi, a deveni mai presus de a deține. Doresc ca tot mai mulți să înțeleagă că fericirea are de-a face mult mai mult cu semenii din jur decât cu obiectele din jur și să se pregătească activ pentru asta. Zidurile și geamurile din jurul nostru, materiale sau imaginare, ne pot da senzația de siguranță și de împlinire, dar, în același timp, ne dau mesaje de singurătate și nefericire. Sunt senzații contradictorii, dar stă în puterea fiecăruia să aleagă ce-i va defini viitorul.
     Fericirea este o stare, cel mai adesea de moment. Vă invit ca, atunci când simțiți ceva care aduce a fericire, să vă uitați în jur și să vedeți locul de unde aceasta izvorăște. Este foarte probabil ca acest loc să aibă puls. Apoi, investiți și protejați-vă aceste izvoare. Căutați și altele pe măsura lor. Vă doresc să vă înmulțiți astfel clipele de fericire și, mai mult, să găsiți inspirația să deveniți la rândul vostru astfel de izvoare de fericire pentru cât de mulți oameni puteți. Pentru că vor veni momente în care mai toate par să ne fugă din cale, iar atunci o vecină sau un copil pot deveni singura pavăză împotriva vântului care pare hotărât să ne stingă flacăra.
     Să aveți un an frumos, să fiți sănătoși și fericiți și să reușiți să-i ajutați pe cât mai mulți să trăiască sănătoși și fericiți. Sărbători frumoase și la mulți ani!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe