Newsflash

Abordarea holistică a unei boli epidemice: diabetul zaharat

de Dr. Larisa IONESCU-CĂLINEŞTI - nov. 20 2014
Abordarea holistică a unei boli epidemice: diabetul zaharat
   Ziua de 14 noiembrie este consacrată diabetului zaharat (DZ), boală ce a cauzat pe glob 5,1 milioane decese în 2013. În condiţiile în care cazurile de DZ vor creşte cu 55% până în 2035, boala se află pe agenda planului de acţiune global al OMS pentru prevenţia şi controlul bolilor netransmisibile 2013–2020.
   Dacă la fiecare şase secunde, conform Federaţiei Internaţionale de Diabet, o persoană moare de diabet zaharat, aproape sigur decesul este de cauză cardiovasculară. În aceste condiţii, intervenţia asupra factorilor de risc cardiovasculari se suprapune peste prevenţia DZ de tip II, iar de precocitatea acesteia depinde viitorul complicaţiilor macro- şi microvasculare.
  Interdisciplinaritatea în diabetul zaharat a fost, de curând, tema unui curs de abordare holistică a complicaţiilor cronice micro- şi macrovasculare ale DZ. Programul s-a desfăşurat la Bucureşti şi a reunit lectori din toate specialităţile medico-chirurgicale implicate în îngrijirea bolnavului diabetic, sub coordonarea prof. dr. Gabriela Radulian, de la UMF „Carol Davila“ Bucureşti. Pornind de la date epidemiologice, experimentale şi clinice, cursul a urmărit aspectele practice cu care se confruntă clinicianul, indiferent de specialitate, în faţa unui pacient cu DZ.
  Importanţa interrelaţiei componentelor sindromului cardiometabolic este susţinută de date epidemiologice prezentate de prof. dr. Gabriela Radulian.

 

Disfuncţia endotelială

 

  Disfuncţia endotelială joacă un rol central în progresia DZ şi a bolii cardiovasculare (BCV), precum şi în declanşarea evenimentelor CV majore (prof. dr. Maria Dorobanţu, UMF „Carol Davila“). Ea reprezintă leziunea comună ce leagă DZ, HTA şi alte BCV, ţintă terapeutică comună la pacienţii cu HTA şi DZ, în condiţiile în care 60% din diabetici sunt hipertensivi şi 20% din hipertensivi sunt diabetici. Este Interrelaţia componentelor sindromului cardiometabolicimportantă identificarea precoce a acesteia în vederea stratificării riscului de a dezvolta BCV. În evaluarea disfuncţiei endoteliale, se recomandă pentru practica clinică măsurarea rigidităţii arteriale (PWV) ca marker al afectării subclinice de organ şi indicele gleznă-braţ (ABI). Disfuncţia endotelială este influenţată favorabil prin măsuri non-farmacologice (reducerea indicelui de masă corporală, activitatea fizică, dieta mediteraneană) şi farmacologic de inhibitorii SRAA, statine, agoniştii PPAR, amlodipina besilat.
   O altă ţintă terapeutică în abordarea holistică a pacientului diabetic este glicocalixul endotelial (prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte). Volumul sistemic al glicocalixului scade în ambele tipuri de DZ, mai mult la cei cu microalbuminurie. Pierderea GAG din peretele vascular este factor determinant pentru aterotromboză, retinopatie şi microalbuminurie la pacientul cu diabet sau prediabet. Sulodexidul, glicozaminoglican compozit natural de origine animală, creşte semnificativ grosimea glicocalixului endotelial, este vasculotrop, antiinflamator (inhibă factorii inflamatori IL-6, MCP-1), reduce îmbătrânirea endoteliului vascular.
  Prevenţia secundară a sindromului coronarian acut (SCA) în prezenţa DZ are anumite particularităţi (prof. dr. Dragoş Vinereanu, UMF „Carol Davila“). Un prim aspect este legat de ţintele terapeutice ale factorilor de risc urmăriţi: conform ghidului ESC 2012, ţintele terapeutice la pacientul diabetic sunt TA sub 140/90, Hb A1c sub 7%, LDLc sub 70 mg/dl, colesterol sub 155 mg/dl, IMC sub 25 kg/m2. Rezistenţa la aspirină, stare de disfuncţie plachetară indusă de glicarea în defavoarea acetilării COX-1, şi fenomenul de „up-regulation“ al receptorilor P2Y12 la tratamentul cu clopidogrel constituie o provocare pentru tratamentul postintervenţional. În ambele cazuri, recurgerea la noile antiagregante (prasugrel şi ticagrelor) pare a fi o soluţie, în condiţiile în care acestea reduc evenimentele cardiovasculare cu o rată similară de apariţie a hemoragiilor majore (studiul PLATO). În ambele cazuri se recomandă asocierea cu un inhibitor de pompă de protoni (de preferat nu omeprazol), la pacienţii cu antecedente de hemoragie digestivă, ulcer peptic, infecţie cu H. pylori, vârsta peste 65 de ani, tratament concomitent steroid sau anticoagulant. IEC sau ARB sunt indicaţi din primele 24 de ore, la care se adaugă de regulă antagonişti de aldosteron (eplerenona) şi betablocare (verapamil în caz de contraindicaţii), statine pe toată viaţa (de exemplu, atorvastatină 80 mg) indiferent de nivelul colesterolului şi fibrat în combinaţie la HDL scăzut şi trigliceride crescute. Acizii graşi omega-3 (PUFA) în doze de 2–4 g pe zi se recomandă nu numai la cei cu hipertrigliceridemie, deoarece există dovezi cu privire la eficacitatea acestora în reducerea mortalităţii CV pe termen lung.

 

Nefrodiabetul

 

   DZ este cea mai frecventă cauză de ESRD (end-stage renal disease) în SUA şi Europa (prof. dr. Mircea Penescu, UMF „Carol Davila“). Este importantă evaluarea nefropatiei diabetice (ND) prin screening pentru microalbuminurie la cinci ani de la debutul DZ tip I şi chiar de la diagnostic la cei cu DZ tip II ( o mare parte din pacienţii nou depistaţi au microalbuminurie sau dezvoltă ND manifestă rapid). Fără tratament, 20–40% din cei cu microalbuminurie dezvoltă ND manifestă. Se consideră că riscul de deces coro­na­rian face ca mulţi pacienţi cu DZ tip II Picior Charcot cu mal perforant plantarsă nu ajungă la progresia bolii renale la ESRD. Riscul de deces cardiovascular creşte odată cu creşterea nivelului creatininei. Ratele de declin al filtrării glomerulare sunt similare la cele două tipuri de diabet.
  Pentru încetinirea evoluţiei ND se recomandă: control glicemic optim, controlul TA, normalizarea lipidemiei, consum de apă suficient, exerciţiu fizic moderat, controlul greutăţii corporale, evitarea medicaţiei nefrotoxice, prevenţia infecţiilor urinare. Singurele metode de prevenire a progresiei ND care au întrunit criterii bazate pe dovezi sunt controlul glicemic în prevenţia apariţiei microalbuminuriei şi controlul TA, atât în prevenţia apariţiei microalbuminuriei, cât şi în prevenţia progresiei ND manifeste. Faptul că un control glicemic optim realizat prin insulinoterapie intensivă reduce semnificativ riscul de dezvoltare a complicaţiilor microvasculare (microalbuminurie şi ND, retinopatie) în DZ tip I a fost dovedit din 1993 (Diabetes Control and Complication Trial, NEJM, 1993). Controlul glicemic alături de controlul TA s-au dovedit utile în reducerea riscului complicaţiilor din DZ tip II (UK Prospective Diabetes Study Group. Lancet, 1998).
   În prezent, American Diabetes Association (ADA) recomandă individualizarea ţintelor glicemice în jurul valorii HbA1 de 7%, astfel: HbA1c sub 6,5% la cei cu boală de scurtă durată cu speranţa de viaţă lungă şi fără boală cardiovasculară semnificativă; HbA1c sub 8% la cei cu hipoglicemie severă în antecedente, cu speranţă de viaţă limitată, complicaţii microvasculare avansate sau prezenţa complicaţiilor macrovasculare, comorbidităţi importante, istoric de boală îndelungată. Tratamentul antihipertensiv se impune în tratamentul ND, valoarea sub care trebuie scăzută TA este 140/80 mm Hg, dar ghidul nuanţează, adăugând că „ţinte mai scăzute ale TA sistolice (precum cele din anii precedenţi – n. n.) pot fi recomandate în funcţie de caracteristicile individuale ale pacientului şi de răspunsul terapeutic“ (ADA 2014). Deşi acum câţiva ani se considera că IEC reduc microalbuminuria la diabeticii normotensivi (studiul EUCLID, Lancet, 1997), blocada SRAA s-a dovedit utilă numai la pacienţii diabetici hipertensivi (studiul ADVANCE, Lancet, 2007). În prevenţia secundară, la pacienţii hipertensivi cu microalbuminurie, blocada SRAA (prin IEC sau ARB), încetineşte progresia către macroalbuminurie.
  Intervenţia combinată asupra factorilor de risc multipli reduce evenimentele CV la pacienţii cu DZ tip II cu microalbuminurie. Utilizarea fibraţilor a fost încurajată de studiul FIELD, care a arătat regresia microalbuminuriei la pacienţi cu DZ tip II, iar o metaanaliză arată că statinele au un uşor efect pozitiv asupra funcţiei renale şi albuminuriei.
   Urmărind tratamente care să se adreseze aparatului glomerular, sulodexidul s-a dovedit util în reducerea micro- şi macroalbuminuriei la ambele tipuri de DZ (studiul DiNAS, 2002), efectul fiind corelat cu doza şi perioada de administrare.
   Un alt medicament, ruboxistaurina, inhibitor de proteinkinază beta, aprobat de FDA pentru retinopatie diabetică, reduce şi albuminuria şi menţine rata de filtrare glomerulară.

 

Afectarea vederii

 

  Diabetul zaharat afectează în mod particular cristalinul şi retina (conf. dr. Florian Baltă, UMF „Carol Davila“). Cristalinul suferă modificări tranzitorii ale refracţiei (miopie tranzitorie în hiperglicemia prelungită, hipermetropie la scăderea glicemiei) şi o evoluţie accelerată a cataractei senile. Cataracta diabetică adevărată apare la tineri cu DZ grav cu evoluţie rapidă şi scădere importantă a acuităţii vizuale. Retinopatia Riscul cardiometabolicdiabetică este cea mai frecventă complicaţie a DZ, principala cauză de orbire la adulţi în SUA, fiind cauzată de alterarea microcirculaţiei la nivelul retinei. Factorii de risc majori sunt: vârsta diabetului, hiperglicemia, HTA, nivelul albuminuriei. Fiind multă vreme asimptomatică, primele semne clinice apar după cinci-zece ani de boală, iar după 20 de ani 98% din pacienţi au semne de retinopatie. Pentru evaluare este necesar examenul oftalmologic anual.
  Mecanismele patologice ce stau la baza microangiopatiei diabetice se regăsesc şi la nivelul vascularizaţiei retiniene. Astfel, hiperglicemia distruge glicocalixul retinian, celulele endoteliale retiniene şi pericitele, cu apariţia de microanevrisme, colagenizarea membranei bazale, edem, ocluzie, ischemie, hemoragii, neoangiogeneză. Diagnosticul se pune pe examenul oftalmologic, examinarea fundului de ochi – oftalmoscopie directă şi indirectă şi tehnici de precizie (stereofotografie FO, angiofluorografie, tomografie în coerenţă optică).
  Obiectivele tratamentului sunt: reducerea factorilor de risc, limitarea evoluţiei leziunilor, ameliorarea hemodinamicii, refacerea structurii peretelui vascular. Măsurile terapeutice sunt sistemice (corectarea glicemiei, a HTA şi a hiperlipemiei) şi locale. Dintre măsurile terapeutice având ca ţintă circulaţia retiniană, unele acţionează sistemic (antioxidanţi – doze mari de vitamina E şi sulodexid), altele se administrează local (corticosteroizi, fotocoagulare laser, vitrectomie etc).
  Maculopatia diabetică este cea mai frecventă cauză de scădere a vederii la pacienţi cu DZ, în special la cei cu DZ tip II. Apare ca edem retinian difuz sau focal. Tratamentul este local, cu injecţii intravitreene cu steroizi, substanţe anti VEGF (Avastin), fotocoagulare focală, panfotocoagulare retiniană, vitrectomie posterioară.
   HDL, factor protector de risc recunoscut în urma studiului Framingham (1998), revine în constelaţia ţintelor terapeutice, de această dată suscitând îndoieli, conform prof. dr. Ion Bruckner. De ce? Pentru că, în complexitatea metabolismului lipidic strâns corelat cu substratul inflamator al aterogenezei, HDL poate face un joc dublu: pe lângă funcţiile recunoscute, de promotor al efluxului de colesterol din celule, antioxidant, antiinflamator şi antitrombotic, HDL poate fi şi prooxidant, proinflamator. Încercările de creştere a HDL (niacina, fibraţi) nu au avut rezultatele aşteptate, inhibitorii CETP (torcetrapib, laropiprant) au dezamăgit (studiul ILLUMINATE: toate obiectivele urmărite, inclusiv decesul cardiac şi de orice cauză au fost crescute la lotul cu torcetrapib; HPS2-THRIVE: niacina cu eliberare prelungită + laropiprant versus statine, fără diferenţe semnificative). Analiza studiilor care au urmărit corelaţia dintre nivelul HDL, boala coronariană şi mortalitatea de cauză non-coronariană (LURIC, AtheroGene, ESTHER) au suscitat îndoială faţă de rolul protector al valorilor mari ale HDL. Cauza pare a fi legată de modificările suferite de molecula HDL în faza de reacţie acută, aceasta devenind din antioxidant, prooxidant şi proinflamator (HDL de la bolnavii cu boală coronariană manifestă cresc in vitro oxidarea LDL), calitatea funcţională fiind mai importantă decât cantitatea HDL.

 

Abordarea non-farmacologică

 

Cât de importantă este abordarea non-farmacologică a pacientului diabetic, de la educaţia diabeticului la modificarea dietei şi a stilului de viaţă, a demonstrat dr. Maria Niţescu, de la UMF „Carol Davila“. Obezitatea este cel mai important factor de risc în dezvoltarea DZ tip II, indiferent de nivelul riscului genetic. Există argumente epidemiologice ce susţin asocierea dintre obezitate şi DZ tip II, modificarea stilului de Abordarea holistică în diabetviaţă impunându-se ca factor profilactic şi terapeutic. Astfel, alimentaţia hipercalorică, dieta bogată în lipide saturate şitrans determină hiperinsulinemie şi rezistenţă la insulină, în timp ce consumul de PUFA şi fibre cu absorbţie lentă sunt factori nutriţionali protectivi faţă de obezitate şi DZ tip II. Alţi factori protectori sunt: cafeaua, consumul moderat de alcool, Zn, Cr, vitamina D.
Terapia nutriţională este o componentă a planului terapeutic al tuturor celor cu DZ tip II. Conform recomandărilor ADA 2014, orice persoană cu DZ sau prediabet ar trebui să primească terapie nutriţională individualizată pentru atingerea ţintelor terapeutice, preferabil de la o persoană calificată. Se recomandă, în primul rând, scăderea ponderală (chiar şi una modestă, sub 7%, îmbunătăţeşte controlul glicemic, TA şi profilul lipidic) prin intervenţii asupra stilului de viaţă şi urmărire continuă; monitorizarea aportului de glucide din cereale integrale, vegetale, leguminoase, fructe şi lactate, aport de fibre şi cereale integrale, evitarea băuturilor cu zahăr sau fructoză; nu se recomandă reducerea aportului proteic sub limitele uzuale la pacienţii cu ND, deoarece proteinele nu influenţează controlul glicemic şi nici declinul ratei de filtrare glomerulare; este mai importantă calitatea lipidelor decât reducerea cantităţii, fiind recomandată o alimentaţie bogată în acizi graşi mononesaturaţi şi polinesaturaţi omega-3 (PUFA); alcool maximum 15 g/zi la femei şi 30 g/zi la bărbaţi, sodiu maximum 2,3 g/zi. Se recomandă activitatea fizică aerobă de intensitate moderată, cel puţin 150 de minute săptămânal, cel puţin trei zile/săptămână, fără pauze mai mari de două zile între reprize şi efort de rezistenţă progresiv cel puţin două zile săptămânal, în absenţa contraindicaţiilor.

 

Arteriopatia diabetică

 

   În sensul încetinirii îmbătrânirii vaselor diabetice, prof. dr. D. D. Ionescu pledează, conform ghidurilor în vigoare, pentru o scădere a rigidităţii arteriale prin măsuri non-farmacologice (exerciţiu fizic şi dietă hipocalorică, fără carne roşie, porc, oaie, dar cu consum de legume, fructe şi usturoi) şi farmacoterapie. În acest sens, doar inhibitorii SRAA, unele dihidropiridinice, statinele, unele antidiabetice (pioglitazona, metformin) au dovedit un efect favorabil pe rigiditatea arterială.
  Arteriopatia periferică (dr. Eduard Catrina, UMF „Carol Davila“) la diabetic are particularităţi: debutează la vârstă mai tânără, nu există diferenţă în prevalenţă în funcţie de sex, frecvent interesează mai multe segmente arteriale, mai adesea cu ocluzii întinse, circulaţie colaterală defectuoasă, distribuţie distală, microangiopatie la nivelul picioarelor, coexistă neuropatie autonomă şi calcificări ale mediei. Se manifestă sub forma claudicaţiei intermitente la 45% din pacienţi, în jumătate din cazuri este asimptomatică, iar 5% au ischemie critică (durere în repaus, ulcer, gangrenă) încă de la diagnosticul bolii. În practică, examenul clinic pune diagnosticul de picior diabetic şi presupune clasificarea stadială: cu puls palpabil (neuropat), cu ulceraţie sau picior Charcot şi fără puls palpabil (ischemic) Aceasta din urmă are patru categorii: neuroischemic, ischemic critic, ischemic acut, renal ischemic. Indicele braţ-gleznă (ABI) este frecvent neconcludent la diabetici din cauza calcificărilor importante, putând fi necesară măsurarea indicelui haluce-braţ. Semnificaţia ABI: sub 0,9 are o sensibilitate de 90% şi ospecificitate de 95% pentru diagnosticul de arteriopatie obstructivă. Arteriografia şi angio-CT sunt, de asemenea, limitate din cauza calcificărilor.
   Tratamentul ulcerului ischemic la diabetic presupune terapia bolii aterosclerotice (oprirea fumatului, control glicemic, al TA şi al dislipidemiei, antiagregant, anticoagulant), tratamentul bolii arteriale simptomatice (exerciţiu fizic controlat, tratament farmacologic cu cilostazol, sulodexid), revascularizare cu indicaţii precise legate de fereastra terapeutică, foarte important fiind timing-ul în vederea intervenţiei, prezenţa sau absenţa infecţiei şi comorbidităţile. În tratamentul complex al piciorului diabetic cu ulcer se impune o înţelegere mai bună a neuroischemiei. Dacă iniţial termenul de microangiopatie cataloga pacientul ca necorespunzător pentru intervenţii de dezobstrucţie vasculară mecanică, în prezent se recunoaşte rolul inflamaţiei peretelui vascular, creşterea permeabilităţii capilare şi tulburările hemoreologice în patogeneza piciorului diabetic. În aceste condiţii, tratamentul farmacologic cu un agent reologic (sulodexid) poate grăbi vindecarea leziunilor în tratamentul ulcerului prin creşterea fluxului cutanat şi a SAO2 în ţesuturile periferice (Kobbik şi colab., 2001).
   Diabetul este un factor de gravitate suplimentar în arteriopatia aterosclerotică (dr. Sorin Băilă): riscul de amputaţie este crescut de opt ori la vârste peste 45 de ani şi de 8–12 ori peste 65 ani. Opţiunile terapeutice intervenţionale sunt tehnici endovasculare, reconstrucţii arteriale şi proceduri hibride. În practica actuală până la 70% din operaţiile deschise vor fi înlocuite de proceduri percutane sau endovasculare. Tratamentul profilactic, curativ şi postprocedural al arteriopatiei ce asociază DZ este complex: antiagregant (aspirină sau clopidogrel), anticoagulant cu indicaţii speciale, cilostazol, sulodexide, statine, antihipertensiv.
   Totuşi, numărul amputaţiilor la nivelul membrelor inferioare la diabetici în România între 2006 şi 2010 este alarmant: peste 62 de proceduri pe zi, peste 22 de amputaţii pe zi (conf. dr. Andrei Vereşiu, UMF „Iuliu Haţieganu“). Neuropatia şi arteriopatia diabetică acţionează sinergic, patogeneza ulceraţiilor presupunând existenţa neuropatiei cu pierderea sensibilităţii protective, la care se adaugă probleme de biomecanică (deformări ale picioarelor, deget în ciocan), traumatisme minore.
   În condiţiile în care controlul glicemic intensiv nu influenţează progresia neuropatiei periferice la DZ tip II, scopul tratamentului farmacologic al neuropatiei este de a încetini şi opri progresia acesteia prin acidul alfa-lipoic şi benfotiamină.
   Obiectivele primare ale tratamentului arteriopatiei periferice sunt modificarea evoluţiei naturale a bolii prin tratamentul factorilor de risc şi ameliorarea claudicaţiei intermitente cu îmbunătăţirea calităţii vieţii: pentoxifilin, actovegin, sulodexid, cilostazol.

 

Patologia compartimentului venos

 

   Deşi eclipsată de importanţa clinică şi epidemiologică a bolii arteriale la diabetic, patologia compartimentului venos nu trebuie neglijată (conf. dr. Adriana Ilieşiu, UMF „Carol Davila“). Astfel, bolnavii cu DZ au risc crescut de trombembolism venos (50%, într-o metaanaliză pe 63.000 de bolnavi), rolul major revenind stării de hipercoagulabilitate. Clinic, pacienţii diabetici cu trombembolism venos au risc crescut de TVP recurente şi de sângerare majoră (postterapeutică), iar DZ este un factor de risc independent pentru TVP recurentă.
   Sub patronajul Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi al Societăţii Române de Nefrologie, s-a desfăşurat studiul PREDATORR. Datele, încă nepublicate, vor oferi o imagine globală a magnitudinii patologiei metabolice la nivelul regiunilor istorice ale ţării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe