Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  PROIECTE

Acad. Constantin N. Arseni - omagiu la centenar

Viața Medicală
Dr. Claudiu SAVU marţi, 14 februarie 2012
Viața Medicală
Prof. dr. Alexandru Vlad CIUREA marţi, 14 februarie 2012
Suflet mare de moldovean, cel care avea să devină unul dintre fondatorii Şcolii româneşti de neurochirurgie, profesorul Constantin Arseni, s-a născut în judeţul Suceava, în comuna Dolhasca, într-o familie extrem de modestă, la 3 februarie 1912.
Pleacă la Cluj în anul 1929, unde absolvă Facultatea de Medicină şase ani mai târziu, în 1935, şi îşi susţine teza de doctorat la 30 iunie 1936 cu subiectul „Neurotomia juxta-protuberanţială în tratamentul nevralgiei intermitente a trigemenului“. Fiind o premieră în România, întrucât până la acea dată nu se mai abordaseră teze cu titluri neurochirurgicale, subiectul stârneşte atenţia marilor profesori, care îi acordă calificativul maxim. Dedicându-şi viaţa medicinii, tânărul Arseni promovează repede şi intră în învăţământul medical ca asistent universitar la Catedra de anatomie patologică, condusă de profesorul I. T. Niculescu. Urmărind o carieră în sala de operaţie, lucrează trei ani la Spitalul de Urgenţă din Bucureşti, unde-şi ascute talentul de chirurg, după care va lucra împreună cu prof. dr. D. Bagdasar, ajutând la ridicarea temeliilor neurochirurgiei româneşti. La numai 34 de ani, tânărul medic C. Arseni ocupă uluitoarea poziţie de şef al Serviciului de neurochirurgie de la Spitalul Central de Boli Mintale, Nervoase şi Endocrinologice, ducând mai departe moştenirea profesorului D. Bagdasar. Este numit conferenţiar în anul 1952 şi profesor de neurochirurgie în anul 1963.
În 1964, clinica condusă de profesorul Arseni însuma 220 de paturi. La acea vreme, era cel mai mare şi mai bine dotat serviciu cu acest profil din ţară. Un adevărat pilastru al medicinii româneşti, profesorul Arseni depune o muncă titanică şi, în anul 1975, se deschide cea mai mare clinică de neurochirurgie din Europa, cu o dotare de 550 de paturi. Aceasta constituie o încununare şi o confirmare a valorii neurochirurgiei în cadrul specialităţilor medicale din România. Înţelegând nevoia pentru abordul interdisciplinar al pacienţilor, profesorul Arseni reuneşte sub acoperişul aceleiaşi clinici toate domeniile neurochirurgicale: traumatologie cranio-cerebrală, traumatologie spinală, chirurgia proceselor expansive intracraniene, neurochirurgie vasculară, chirurgia  tumorilor şi bolilor degenerative spinale, neurochirurgie pediatrică, neurochirurgie funcţională, neurorecuperare şi desigur, neuroterapie intensivă. În acelaşi timp, se dezvoltă şi serviciul de neuro-morfo-patologie. Astfel s-a născut ceea ce astăzi se numeşte Spitalul „Bagdasar-Arseni“, cel mai performant şi mai modern centru neurochirurgical din România.
Un element important în activitatea profesorului Arseni l-au constituit preocupările reale pentru cercetarea clinică şi fundamentală, creând în cadrul Institutului de Neurologie, Neuropsihiatrie şi Neurochirurgie un departament special pentru cercetare, pe care l-a dotat la standardele vremii. Nu numai cercetarea a avut de câştigat, ci şi metodele de investigaţie şi tratament; în dezvoltarea Clinicii de neurochirurgie Bucureşti, un beneficiu imens a reprezentat dotarea cu un tomograf computerizat (1982). Acest lucru a ridicat imediat valoarea diagnostică şi posibilităţile de urmărire în patologia neurochirurgicală. Sub conducerea atentă şi strictă a profesorului C. Arseni, activitatea stiinţifică şi publicistică a cunoscut o dezvoltare de maximă amploare, astfel rezultând 54 de volume în neurochirurgie, neurologie, neurorecuperare şi terapie intensivă. Dintre numeroasele publicaţii, amintim: „Traumatologia cranio-cerebrală“ (C. Arseni, I. Oprescu), „Semiologia neurologică“ (C. Arseni şi L. Popovici), „Anatomia patologică a tumorilor sistemului nervos“ (C. Arseni şi M. Carp), „Tratat de neurologie“ – în cinci volume, „Parazitozele sistemului Nervos Central“ (C. Arseni, A. V. Ciurea). Chirurg dedicat, şi-a practicat meseria cerând de la cei din jurul său atât cât oferea şi el – maximul. A publicat lucrări excepţionale în domeniul neurochirurgiei pediatrice, pe care le putem considera studii de referinţă: „Probleme de diagnostic neurochirurgical în patologia infantilă“ sau „Patologia neurochirurgicală infantilă“. Studiile sale au rămas clasice în domeniul neurochirurgiei, în special în parazitozele sistemului nervos central (lucrările sale fiind în acest domeniu citate inclusiv în anul 2012), în abcese cerebrale, în traumatologie cranio-cerebrală (clasificarea comelor după scala Arseni-Oprescu), clasificări originale în craniostenoze, abordul tumorilor de nuclei bazali, patologia durerii, semiologie neurochirurgicală, atlas de electro-encefalografie etc.
Profesorul Constantin Arseni a fost un creator de Şcoală şi un dascăl în adevăratul sens al cuvântului. Deşi criticat pentru extremismul său didactic şi pretenţiile pe care le ridica de la aspiranţii titulaturii de „neurochirurg“, profesorul Arseni preda neurochirurgia „the hard way“, la modul exhaustiv şi elitist. Majoritatea şefilor de secţie din ţară pe specialitatea neurochirurgie sunt foşti elevi ai lui. În semn de recunoştinţă pentru contribuţiile aduse sănătăţii poporului român, C. Arseni a fost ales membru al Academiei Române în anul 1980 şi preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale în 1984. A ridicat neurochirurgia românească la o ţinută deosebită la nivel internaţional şi a lăsat în urmă o moştenire greu de egalat pentru cei care i-au urmat.
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.