Newsflash

Acasă la Joulupukki

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - dec. 27 2012
Acasă la Joulupukki
   S-a întâmplat în unii ani ca sărbătorile Crăciunului şi Anului Nou să nu mă găsească acasă, ci, ca turist, la Londra, Viena sau Moscova. Nu aş putea spune că era diferenţă între Trafalgar Square, Stephansplatz şi Krasnaia Plosciadi („Piaţa Roşie“). Ca la indigo, aglomeraţie, chiote, muzică şi dans, îmbrânceli, artificii, şampanie şi tării, pupături. Sunt similitudini şi de Crăciun – mese întinse, colinde, vizite la rude şi prieteni, cadouri. Bineînţeles că se păstrează credinţe şi obiceiuri vechi proprii fiecărui popor şi ţinut. În ceţoasa ţară a lui sir Christmas, „agreată“ de fantome, sunt destule tradiţii legate de acestea. Pe de altă parte, am asistat la o superstiţie a insularilor – sărutul tinerei perechi de îndrăgostiţi sub vâscul atârnat deasupra uşii, în ultima zi de Crăciun, care va duce neapărat la căsătorie. În Rusia, viitorul este prezis altfel – după cum cărbunii arşi puşi în apă formează conturul unor forme interpretate.
   În ceea ce priveşte corespondenţa adusă lui Moş Crăciun, mi-a fost dat să admir, la Roma, secretariatul acestuia de pe bulevardul Europa, cu firma „Babbo Natale“, cum îi zic italienii, ce răspunde conştiincios la sutele de scrisori adresate zilnic Moşului. Pentru a ajunge, însă, la Moş Crăciun acasă, în Laponia finlandeză, a trebuit să ajung mai întâi la Helsinki, de unde se ia avionul spre Korvatunturi, oraşul lui de domiciliu. Helsinki este o capitală tihnită, pusă pe treabă. Cum se explică, printre altele, progresul economic, cultural şi ştiinţific al Finlandei? În secolul XVII, a fost emisă o lege care interzicea căsătoria analfabeţilor. În anul 1640, Per Brahe a întemeiat Universitatea din Turku. Primul ziar a apărut în 1771. Până la plecarea avionului mai am timp să fac o plimbare prin oraşul vechi de peste 450 de ani. Sunt perimetre, cum este Piaţa Senatului, dominată de Universitate şi de Biblioteca Universitară, care par aidoma Petersburgului. Nu-i de mirare, deoarece Finlanda a făcut parte din Rusia, cu statut de mare ducat autonom, din 1809 până în 1917, când şi-a dobândit independenţa. Sunt şi construcţii admirabile moderne, precum Palatul Cultural „Finlandia“, Temppeliaukion kirkko – biserica săpată în stâncă, sculptura „Orga“ dedicată compozitorului naţional Jean Sibelius etc.
     Finlandezii au convingerea că singurul Moş Crăciun autentic provine din Laponia lor. Korvatunturi este o mică localitate din nordul ţării, are doar câteva străzi, ger straşnic şi multă zăpadă, presărată cu sănii trase de reni sau câini Husky. Localnicii câştigă în mare parte din turism. Laponii care trăiesc în nord sunt de religie ortodoxă, iar în răsărit sunt luterani. Ca şi Babbo Natale de la Roma, Joulupukki (Moş Crăciun lapon) primeşte multă corespondenţă. Îi scriu copiii care îşi exprimă dorinţele, adulţii – despre necazurile austerităţii, vârstnicii – din obişnuinţă sau din plăcerea de a face schimb de scrisori. Misivele vin din toate colţurile lumii şi capătă un răspuns. În localitatea vecină, Rovaniemi, funcţionează un atelier care confecţionează şi ambalează cadourile. Citesc aici, pe un panou, deviza statului: „Laponului trebuie să i se dea şi nu trebuie să i se ia“. Logic, dacă te gândeşti că Moş Crăciun împarte daruri din traista lui pe întregul mapamond.
   Mă întorc la Helsinki cu renul Rudolf din pluş în taşcă. În aşteptarea avionului, un vecin de fotoliu îmi şopteşte că la construcţia aeroportului au contribuit contravenienţii la legea prohibiţiei alcoolului, condamnaţi la o săptămână de muncă în folosul comunităţii.
   Dacă la început îl căinam pe Moş Crăciun, că şi-a ales reşedinţa într-o zonă atât de friguroasă, până la urmă l-am invidiat că o are alături pe frumoasa Crăiasă a Zăpezilor, născută şi ea prin partea locului.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe