Newsflash

Ajutoare pentru medicii cu venituri mici

de Alexandru NEAGU - oct. 31 2013
Ajutoare pentru medicii cu venituri mici
   Prin Decizia Colegiului Medicilor din România nr. 6 din 6 septembrie 2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 621 din 7 octombrie 2013, au fost aprobate procedurile şi condiţiile privind acordarea unor ajutoare medicilor cu venituri mici ori cu probleme sociale deosebite, act normativ ce va intra efectiv în vigoare la 6 noiembrie 2013.
   Cum era de aşteptat, şi această măsură stă sub semnul constrângerilor de ordin financiar, deoarece, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului în curs, Biroul executiv al Consiliului naţional al CMR poate aproba alocarea unor ajutoare financiare medicilor cu venituri mici ori cu probleme sociale deosebite.
   Formele de sprijin pe care CMR le poate aproba sunt: • acordarea unei sume de bani • acoperirea costurilor parţiale sau totale cu medicamentele • acoperirea costurilor totale sau parţiale ale unor servicii medicale complexe neacoperite de sistemul social de asigurări sociale de sănătate • acoperirea unor costuri legate de ameliorarea stării de sănătate neacoperite de sistemul social de asigurări sociale de sănătate.
   În vederea acordării acestor ajutoare, titularii cererii trebuie să fie membri CMR şi să îndeplinească una din următoarele condiţii: să facă dovada faptului că anumite cheltuieli legate de starea lor de sănătate nu pot fi acoperite de asigurările sociale sau de veniturile pe care ei le realizează ori care, datorită caracterului lor intempestiv, nu pot fi acoperite ori să facă dovada unor situaţii sociale deosebite pe care, din veniturile realizate şi în raport cu situaţia concretă, nu le pot susţine financiar.
   În baza unui referat de conformitate şi oportunitate, aprobarea se va face în urma propunerii de susţinere a cererii făcute de Comisia economico-socială şi de asigurări de sănătate a Consiliului naţional al CMR. Medicii care au beneficiat de sprijinul financiar acordat sau, după caz, persoanele care în numele acestora au solicitat aprobarea unui sprijin financiar sunt obligate să facă dovada folosirii sumelor acordate în scopul pentru care acestea au fost aprobate.
   În final, nu putem să nu apreciem bunele intenţii, dar totodată să ne întrebăm – retoric – câţi dintre medicii aflaţi la început de drum în activitatea profesională nu ar trebui să primească astfel de ajutoare, neavând niciun fel de susţinere din partea familiei, ci bazându-se exclusiv pe salariul de medic rezident (spre exemplu). Iar dacă ne gândim la toţi ceilalţi medici, care, deşi membri CMR, nu au avut şansa de a fi admişi în rezidenţiat ori sunt tineri pensionari, eventualul sprijin astfel reglementat nu reprezintă nici măcar o lacrimă într-un ocean de zbateri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe