Newsflash

Arbitri cu atestat

de Alexandru NEAGU - mai 10 2013
Arbitri cu atestat
   Prin Ordinul ministrului sănătăţii nr. 493 din 9 aprilie 2013, publicat în Monitorul Oficial nr. 218 din 17 aprilie 2013, a fost aprobat Regulamentul privind susţinerea examenului pentru obţinerea calităţii de arbitru atestat de Ministerul Sănătăţii în vederea înregistrării la Comisia de arbitraj înfiinţată pe lângă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
   Potrivit definiţiei din acest act normativ, arbitrul atestat de MS pentru înregistrarea la Comisia de arbitraj înfiinţată pe lângă CNAS este o persoană fizică calificată profesional, care este învestită cu calitatea oficială de a arbitra litigiile dintre furnizorii de servicii medicale sau farmaceutice şi casele de asigurări de sănătate în condiţiile şi procedurile dreptului comun, aceştia putând fi persoane cu studii medicale, economice ori studii juridice, care îndeplinesc şi celelalte condiţii legale privind dobândirea calităţii de arbitru şi nu sunt angajaţi ai niciuneia dintre părţile aflate în litigiu ori ai instituţiilor care au desemnat reprezentanţi în consiliul de conducere al Comisiei de arbitraj.
   Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru obţinerea calităţii de arbitru sunt: • să fie cetăţeni români • să fie apţi din punct de vedere medical • să aibă studii superioare de lungă durată medicale, economice sau juridice • să aibă o vechime în specialitate de minimum trei ani • să nu aibă antecedente penale.
   Pentru obţinerea calităţii de arbitru este necesară promovarea unui examen organizat de MS ori de câte ori este nevoie, anunţat în prealabil prin postarea anunţului şi a bibliografiei, cu cel puţin 15 zile înainte, la sediul şi pe site-ul instituţiei. În termen de zece zile de la data afişării anunţului de examen, la sediul şi pe site-ul MS, candidaţii pot depune dosare de examen care trebuie să conţină în mod obligatoriu: • formularul de înscriere prevăzut în Anexa care face parte integrantă din prezentul regulament • copia actului de identitate • copiile diplomelor de studii • dovada vechimii în specialitate • adeverinţa medicală, eliberată cu cel mult şase luni anterior derulării examenului • cazierul judiciar. Documentele se pot depune în copie legalizată sau însoţite de originale pentru conformarea cu originalul de către secretarul comisiei de examen.
   Proba scrisă a examenului poate consta în redactarea unei lucrări sau în rezolvarea unor teste-grilă, subiectele fiind elaborate, pe baza bibliografiei, de comisia de examen. Punctajul maxim este de 100 de puncte, iar cel minim de promovare a probei este de 50 de puncte.
   În termen de o zi lucrătoare de la afişarea rezultatului probei scrise la sediul MS, se pot depune contestaţii, soluţionarea acestora făcându-se în două zile lucrătoare, de comisia de soluţionare a contestaţiilor, constituită în aceeaşi componenţă ca şi comisia de examen.
   Proba interviului se susţine de candidaţii care au promovat proba scrisă, în termen de două zile lucrătoare de la soluţionarea contestaţiilor, rezultatul interviului afişandu-se tot la sediul MS, eventualele contestaţii urmând a fi depuse şi rezolvate în aceleaşi termene ca la proba scrisă. Rezultatele finale se afişează la sediul MS, considerandu-se promovaţi candidaţii care au obţinut câte cel puţin 50 de puncte la ambele probe.
   Lista candidaţilor admişi este comunicată de preşedintele comisiei de examen consiliului de conducere al Comisiei de arbitraj, care va ţine evidenţa arbitrilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe