Newsflash

Atribuţii sporite

de Alexandru NEAGU - mai 23 2012
Atribuţii sporite
     Completări în organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii. Prin Hotărârea Guvernului nr. 351/18.04.2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 272 din 24 aprilie 2012, pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, au fost adăugate noi atribuţii în scopul îndeplinirii obiec­tivelor MS: • participă la elaborarea documentelor strategice din domeniul luptei anticorupţie care se referă la sistemul de sănătate românesc şi la monitorizarea aplicării prevederilor acestor documente • realizează analize legislative în vederea stabilirii unei diagnoze a factorilor instituţionali şi legislativi care limitează calitatea serviciilor publice şi cresc gradul de vulnerabilitate la corupţie în sănătate • elaborează propuneri de politici publice şi dezvoltă metodologia necesară identificării rapide a situaţiilor de risc, în scopul prevenirii şi combaterii deturnărilor de fonduri din sistemul de sănătate, în general, şi din achiziţiile publice, în special, precum şi a corupţiei asociate acestor fapte • participă la crearea unor meca­nisme specifice de luptă împotriva fraudării sistemului de sănătate şi împotriva corupţiei din sistem • defineşte criteriile şi pragurile critice necesare pentru desemnarea infrastructurilor critice • elaborează lista posibilelor infrastructuri cri­tice naţionale/europene în sectorul de respon­sabilitate • avizează planurile de securitate ale operatorilor infrastructurilor critice pentru sectorul de sănătate • asigură resursele financiare necesare organizării şi desfăşurării activităţilor specifice în domeniul protecţiei infrastructurilor critice.
     Modificându-se totodată structura sa organizatorică, Ministerul Sănătăţii a fost mandatat să reprezinte autoritatea naţională competentă în domeniul evaluării tehnologiilor în sănătate, această evaluare constituind procesul de analiză sistematică şi multidisciplinară a tehnologiilor medicale noi sau deja existente, prin care se realizează sintetizarea informaţiilor medicale, economice, sociale, etice şi de organizare a sistemului de sănătate cu privire la utilizarea unei tehnologii medicale, într-o manieră obiectivă şi transparentă. Scopul evaluării – cel puţin la nivel declarativ – este de a oferi suport informaţional pentru formularea unor politici de sănătate eficiente, sigure, centrate pe pacient şi luarea unor decizii prin care să se asigure obţinerea celei mai mari valori adăugate posibile. Evaluarea va avea aplicabilitate asupra medicamentelor, dispozitivelor medicale, echipamentelor şi tehnicilor medicale de înaltă performanţă, politicilor de sănătate, serviciilor şi procedurilor medicale, sistemelor organizaţionale şi manageriale din sistemul de sănătate, inclusiv cele care fac obiectul programelor naţionale de sănătate.
     Norme proprii de aplicare a Contractului-cadru pentru Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. În Monitorul Oficial nr. 261 din 20 aprilie 2012, a fost publicat Ordinul comun al ministrului transporturilor şi infrastructurii şi al ministrului sănătăţii nr. 188/361/5.04.2012 pentru aprobarea Normelor proprii de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012, adaptate la specificul organizării asistenţei medicale în reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
     Aceste norme vor trebui aplicate de Casa Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, precum şi de entităţile aflate în relaţie directă cu aceasta şi reprezintă reguli de aplicare în anul 2012 a Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011–2012, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1.389/2010, cu modificările ulterioare, adaptate la specificul organizării asistenţei medicale în reţeaua sanitară a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
     Recomandăm personalului medical implicat (cum ar fi cei înscrişi ca furnizori de servicii medicale în reţeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, prevăzuţi la art. 14 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 41/1998 privind organizarea activităţii de asistenţă medicală şi psihologică a personalului din transporturi cu atribuţii în siguranţa circulaţiei şi a navigaţiei şi înfiinţarea Casei Asigurărilor de Sănătate a Ministerului Transporturilor, Con­strucţiilor şi Turismului, aprobată cu modificări prin Legea nr. 773/2001), precum şi tuturor persoa­nelor interesate lecturarea în integralitate a acestor norme.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe