Newsflash

Autovindecarea ştiinţei

Autovindecarea ştiinţei
   Ştiinţa se poate dovedi a fi cea mai importantă reuşită a omenirii, ca specie. Mulţumită revoluţiei ştiinţifice care a început în secolul XVII, oamenii de astăzi se bucură de comunicare instantanee, transport rapid, o dietă diversificată, bogată în substanţe nutritive şi de prevenirea şi tratarea eficientă a unor boli cândva fatale. În plus, în ştiinţă sunt puse speranţele omenirii de a face faţă unor ameninţări existenţiale precum modificarea climei, agenţii patogeni emergenţi, meteorii extratereştri şi creşterea demografică.
   Însă iniţiativa ştiinţifică este supusă presiunii exercitate atât de forţe externe, cât şi interne. În prezent, comunitatea ştiinţifică trebuie să îşi utilizeze aptitudinile pentru a se autocorecta – pe baza noilor informaţii, descoperiri, experienţe şi idei (adică jaloanele permanente ale progresului ştiinţific) – pentru a putea face faţă acestor ameninţări.
   Un obstacol major în calea progresului ştiinţific îl constituie lipsa tot mai acută a finanţării cercetării – o tendinţă care a fost exacerbată de criza economică mondială. Perspectivele de finanţare incerte nu numai că îi descurajează pe oamenii de ştiinţă de la a urma direcţii de cercetare riscante sau lipsite de îndrumare, care ar putea duce la descoperiri de o importanţă crucială, dar îngreunează şi mai mult recrutarea celor mai apte şi mai sclipitoare minţi pentru o carieră ştiinţifică, mai ales date fiind intensa pregătire şi specializare presupuse de o astfel de carieră.
   În plus, diverşi lideri politici pun sub semnul întrebării principii stabilite ştiinţific – cum ar fi schimbarea antropogenă a climei, evoluţia, beneficiile vaccinării – fără nicio bază ştiinţifică. În cel mai bun caz, aceste expuneri urmăresc să distragă atenţia de la problemele importante; în cel mai rău, dăunează politicilor publice. Deşi aceste ameninţări se află în afara controlului direct al oamenilor de ştiinţă, o mai bună comunicare cu liderii politici şi cu publicul larg ar putea contribui la reducerea informării greşite şi la consolidarea încrederii în ştiinţă.
   Însă credibilitatea domeniului este subminată şi din interior, de răspândirea tot mai largă a conduitei ştiinţifice reprobabile – reflectată de numărul mare de articole ştiinţifice retrase de editori – şi de dezechilibrul tot mai pregnant în rândul forţei de muncă ştiinţifice, care beneficiază de stimulente nemeritate. Deşi marea majoritate a oamenilor de ştiinţă aderă la cele mai înalte standarde de integritate, nu pot fi ignorate efectele corozive asupra credibilităţii ştiinţei pe care le exercită cercetările necinstite sau nereproductibile.
   Problemele provin din structura bazată pe stimulente a domeniului – un sistem de tipul „învingătorul ia totul“, în cadrul căruia granturile, premiile şi alte recompense se acordă acelora care publică primii. Deşi această mentalitate competitivă nu este necunoscută ştiinţei – Isaac Newton şi Gottfried Leibniz, matematicieni ai secolului XVII, au petrecut mai bine de zece ani luptându-se amarnic pentru meritul asupra descoperirii analizei matematice –, ea s-a intensificat într-atât încât împiedică progresul.
   Într-adevăr, oamenii de ştiinţă de astăzi sunt angajaţi într-o cursă ultracompetitivă pentru finanţare şi publicaţii prestigioase, cursă care a întrerupt legătura dintre scopurile lor şi cele ale publicului pe care îl servesc. Anul trecut, de exemplu, când C. Glenn Begley şi Lee Ellis au încercat să repete 53 de studii preclinice asupra cancerului, considerate „de căpătâi“, au descoperit că aproape 90% din rezultate nu puteau fi replicate. În vreme ce acei cercetători care au publicat respectivele studii probabil că au beneficiat, de pe urma lor, de finanţare şi recunoaştere sporite, pacienţii care au nevoie de noi tratamente anticancer nu au avut nimic de câştigat.
   În plus, acest sistem de tipul „învingătorul ia totul“ nu ţine cont de faptul că munca ştiinţifică este în cea mai mare parte efectuată de echipe de cercetare, nu de persoane individuale. Drept rezultat, forţa de lucru ştiinţifică începe să semene cu un sistem piramidal: necinstit, ineficient şi neconvingător.
   Stimulentele asociate cu sistemul „învingătorul ia totul“ încurajează trişarea – de la practici dubioase şi erori etice, până la falsuri pur şi simplu. Acest lucru ameninţă să creeze un cerc vicios, în care falsul şi cercetarea neglijentă sunt recompensate, subminând atât procesul ştiinţific, cât şi credibilitatea acestuia.
   Problemele sunt evidente. Însă abordarea acestora necesită o strategie prudentă, care să ia în considerare fragilitatea structurală a realităţii ştiinţifice, în care oamenii de ştiinţă trebuie să ducă la bun sfârşit o pregătire de lungă durată, regulile pot să sufoce oricând creativitatea, iar limitările finanţării pot întârzia semnificativ progresul.
   Din cauza acestei fragilităţi, puţine ţări au putut implementa iniţiative ştiinţifice realmente productive, deşi inovaţia ştiinţifică şi realizările tehnologice sunt cruciale pentru productivitatea, dezvoltarea economică şi influenţa unei ţări. Date fiind provocările inerente punerii bazelor şi menţinerii unui sector ştiinţific sănătos, eforturile de reformare trebuie făcute cu prudenţă.
   Totodată, reformele trebuie să fie cuprinzătoare, abordând aspecte de natură metodologică, culturală şi structurală. Reformele metodologice ar trebui să includă cerinţe de pregătire revizuite, care să permită mai puţină specializare, alături de o pregătire îmbunătăţită în domeniul probabilităţii şi statisticii. Cultura ştiinţifică trebuie astfel regândită încât să se renunţe la vechile practici, cum ar fi cele de stabilire a modului de atribuire a meritelor. Iar reformele structurale destinate echilibrării forţei de lucru ştiinţifice şi stabilizării finanţării sunt cruciale.
   Unele reforme ar trebui să fie destul de uşor de implementat. De exemplu, nu ar fi greu să se obţină susţinere în sensul îmbunătăţirii educaţiei vizavi de aspectele etice ale cercetării ştiinţifice. Însă alte reforme importante, cum ar fi crearea de alternative la sistemul de stimulente „învingătorul ia totul“, vor constitui o enormă provocare.
   O strategie de reformare eficientă ar trebui să se folosească de instrumentele ştiinţei – mai exact, de colectarea şi analiza de date. Este nevoie de mai multe date pentru a înţelege dezechilibrele forţei de muncă, sistemul de evaluare de către colegi (peer review) şi modul în care economia iniţiativei ştiinţifice influenţează comportamentul oamenilor de ştiinţă.
   Ştiinţa a fost studiată de sociologi, istorici şi filozofi, dar foarte rar de oamenii de ştiinţă înşişi. Acum, dat fiind că stimulentele necuvenite le subminează credibilitatea şi le îngreunează cercetarea, oamenii de ştiinţă trebuie să se ocupe personal de problemă. Abordarea ştiinţifică a problemelor ştiinţei s-ar putea dovedi a fi cea mai bună speranţă a oamenilor de ştiinţă de a recâştiga încrederea publicului şi de a revigora căutarea de noi descoperiri.

© Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea
 

Ferric C. Fang este profesor de medicină de laborator, microbiologie, medicină şi patobiologie la University of Washington School of Medicine – Seattle.

 
 
 
 
 
 
 
 

Arturo Casadevall este profesor, şeful Catedrei de microbiologie şi imunologie şi directorul Centrului de ştiinţe imunologice de la Albert Einstein College of Medicine – New York.

 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe