Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Balul iernii

Viața Medicală
Dr. Cornelia Maria GLODEANU marţi, 10 ianuarie 2017
    Anotimpul preferat al copiilor nu a întârziat să își facă simțită prezența. Vestea că a sosit iarna a ajuns pretutindeni, inclusiv la copiii de la Centrul de plasament „Bogdănești”. Situat la 17 km de Iași, acesta a atras, de-a lungul anilor, multe generații de studenți care i-au pășit pragul. A devenit deja o tradiție pentru voluntarii din Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI) să-l viziteze, căci acolo își găsesc refugiul copii care, fără a avea vreo vină, au trăit povești de viață zguduitoare. O a doua șansă la o viață cât de cât normală le este oferită în acest spațiu unde liniștea, studiul și jocurile sunt activități ce se completează reciproc.
    Studenții merg aici în număr destul de mare. Sunt primiți de copii cu zâmbetul pe buze și cu multe îmbrățișări, interacționează cu aceștia, se joacă, le pun întrebări țintite, care să le ofere mai multe informații despre percepția lor despre viață. Vorbind cu studenții care se ocupă de proiect, Florina Ghițun, Cristian Livadaru și Diana Ursu, am aflat că unul din scopurile întrebărilor este de a afla cum își imaginează acești copii viitorul. La 16 ani vor părăsi centrul de plasament pentru a continua studiile la un liceu din Iași, iar notele sunt cele care le vor permite mai departe să fie întreținuți de stat. Astfel, este deosebit de important ca aceștia să fie încurajați să învețe foarte bine. Numai întrebarea: „Ce îți dorești să fii când vei fi mare?” le deschide o portiță a minții către lucruri la care unii nu s-au gândit până acum. Răspunsurile la această întrebare au variat, de la „Vreau să fiu balerină” la „Vreau să fiu avocat” și chiar „ Nu m-am gândit la asta”, „Nu știu”, „Nu spun”. Unul din planurile de viitor ale voluntarilor este să facă prezentări care să satisfacă dorința de cunoaștere a copiilor, precum istoria, literatura, dar să îi și informeze cu privire la posibilitățile pe care le au de a-și forma o carieră și impedimentele posibile.
    La ultima vizită, voluntarii le-au oferit copiilor donațiile pe care au reușit să le strângă. Pachețele cu haine, încălțămintea, alimentele le-au adus încă un motiv de fericire copiilor, care acum sunt mult mai bine echipați pentru anotimpul de iarnă. Fericirea lor nu se poate exprima în cuvinte. Privindu-i din exterior, micii îngerași apar conturați cu ochii mari și înțelepți, comunicativi, fiecare chip dezvăluind, inevitabil, o parte din experiența de viață prin care respectivul suflet a trecut. S-au maturizat prematur.
    În cadrul spectacolului „Balul iernii”, ce a avut loc la 8 decembrie la Biblioteca Centrală Universitară din Iași și pentru care micuții s-au pregătit, a avut loc și premierea profesorilor emeriți din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași. Studenții mediciniști, alături de studenții Universității de Arte „George Enescu” Iași au susținut un spectacol inedit, alături de copiii din cadrul Centrului de plasament. Ulterior, participanții și-au clătit ochii cu expoziția de ornamente de Crăciun.
    Toți așteaptă cu nerăbdare să arate cum s-au pregătit pentru această sărbătoare. Voluntarii se ocupă de ultimele pregătiri și vor începe colectarea de fonduri pentru a le putea îndeplini dorințele de Crăciun micilor îngerași. De aceea, și noi invităm și încurajăm fiecare persoană binevoitoare să îi contacteze pe responsabilii de proiect sau chiar să îi viziteze personal pe copii. Indiferent de funcția sau rolul pe care îl avem în viață, putem să facem mai mult pentru generațiile viitoare, pentru cei care nu au avut șansa unei existențe lipsită de griji.

 

 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.