Newsflash

„Big data“

de Dr. Martin S. MARTIN - apr. 28 2016
„Big data“
     Progresele tehnologice din ultimele decenii au făcut posibilă numărarea mișcărilor miliardelor de stele, de exemplu, sau a tuturor plantelor dintr-un câmp agricol, monitorizarea fazelor detaliate ale dezvoltării embrionului și multe altele. Acumularea datelor colectate prin astfel de măsurători dau naștere „numerelor mari“ (big data), atât de mari încât nu pot fi stocate decât în așa-numiții „nori“ (clouds).
     Analiza informației din big data scoate în evidență observații și concluzii care nu sunt aparente la investigarea aceluiași fel de date, dar de un volum mult mai mic. Aplicarea big data a devenit explozivă în ultimii ani în domenii precum cercetarea științifică. Și aplicațiile în biologie și medicină aduc cu repeziciune progrese mari în studiul fenomenelor biologice, înțelegerea mecanismelor bolilor, aplicarea tratamentului celui mai adecvat, folosirea și supravegherea sistemelor medicale naționale și în cercetarea medicală și farmacologică.
     Conectând datele de mișcare a populației cu identificarea unor prime focare de îmbolnăvire se pot preveni epidemii, cu economii uriașe de vieți și resurse. Locuitorii din zonele de mare risc pentru boli foarte periculoase (dengue, Ebola etc.) primesc gratuit telefoane mobile, pe care sunt înregistrate aplicații care permit înregistrarea zilnică a parametrilor vitali. Grupe mari de populație transmit aceste date la marile centre de analiză epidemiologică, unde sunt prelucrate, acest lucru permițând pronosticarea șanselor pentru potențialele răspândiri.
     Una dintre cele mai de nebănuit beneficii ale aplicării big data în munca medicilor este acea că medicina curativă poate fi schimbată din tratarea bazată pe efectul mediu al bolii și al medicamentelor în varianta tratamentului individualizat, care se sprijină pe argumentele observațiilor anterioare făcute pe mase largi de indivizi cu similitudini de sex, vârstă, stil de viață, localizare geografică și structură genetică. Medicina curativă va deveni personalizată, medicamentele cele mai utile vor fi selectate din vreme și cele care nu vor avea eficacitate vor fi excluse, prin studiile genomice.
     Într-un departament de spital, cum ar fi serviciul de terapie intensivă, pentru fiecare afecțiune se dezvoltă un plan de acțiune bazat pe concluziile rezultate din analiza unui imens număr de cazuri anterioare, plan aplicat din prima zi de internare. Din acesta, rezultă cea mai eficientă formă de tratament pentru afecțiunea în cauză, cu cele mai bune rezultate, cea mai scăzută spitalizare și costul cel mai mic. Dacă bolnavii cu aceeași afecțiune ar fi tratați în alt mod, cu metode care diferă de la medic la medic, rezultatele ar fi tot atât de diferite precum cele din cohortele analizate, din a căror experiență s-au extras concluziile care au generat planul de acțiune unic cel mai potrivit.
     Un mare ajutor în acumularea datelor care duc la obținerea big data vine de la telemedicină. Practicarea medicinii de la distanță și colectarea de date poate ajunge la o scară până nu demult neimaginabilă.
     Până de curând, statisticile medicale lucrau prin colectarea informației de la un număr limitat de subiecți (chiar dacă era vorba de câteva zeci de mii, așa cum se întâmplă în marile trialuri internaționale), ca apoi concluziile obținute să se extrapoleze, prin prelucrarea statistică a informațiilor prelevate de la grupul în cauză. Aceste date erau aplicate apoi marii majorități a populației, de la care nu se obținuseră niciun fel de date. Cu tehnica big data se va abandona statistica medicală clasică și se vor obține date de la populații întregi, ajungându-se astfel mult mai aproape de adevăr.
     Având acces la big data, medicina poate ajunge mai timpuriu la stadiul în care principala ei formă de acțiune va fi cea preventivă. Semnele foarte precoce ale afecțiunilor grave vor putea fi depistate pe scară mare, iar terapia va fi aplicată cu mult înainte de îmbolnăvirea clinică. Va fi redusă nevoia de prezentare la serviciile de urgență, iar spitalizările și costurile vor fi mult mai scăzute.
     Cu noile generații de monitoare extra- și intracorporale, care transmit continuu, acumularea de date de la miliarde de indivizi ar putea procura informații despre sănătate, care ne-ar face să înțelegem într-un singur an mai mult decât am înțeles într-o sută de ani despre mecanismul, evoluția și consecințele bolilor. Iar medicina se va modifica, prin analiza big data, în toate compartimentele ei, de la epidemiologie și fiziopatologie la cercetarea genetică, farmacodinamică,  la înțelegerea stării de sănătate și boală, precum și la o cunoaștere mai bună a intimității proceselor de îmbătrânire.
 
     La gradul de complexitate care rezultă din strângerea de date în numere foarte mari, este posibil ca identificarea unei anumite secvențe să devină o metodă universală de abordare a unei amenințări în prezent ignorate. Este foarte posibil ca analiza tuturor bătăilor cardiace ale unui individ uman considerat sănătos să depisteze un model care anunță un infarct miocardic peste câteva săptămâni. Sau că modificări subtile de temperatură a corpului asociate cu o schimbare a sudorației și mici alterări ale parametrilor vitali ar putea fi combinația de semne care dă voie să se depisteze o stare de toxemie sau septicemie înainte de apariția primelor simptome.
     Cercetătorii își pun speranțe și în ceea ce ar putea rezulta din prelucrarea acestor date primare sub forma analizelor cu metadate. Descoperiri încă neanticipate și poate chiar parțial întâmplătoare ar putea rezulta de aici și ele ar putea fi de aceeași importanță cu cele mai mari descoperiri din istoria medicinii trecute.
     Sursele de date către serverul în care se strâng informațiile sunt toate unitățile medicale (cabinete, policlinici, spitale, ambulanțe), serviciile de asigurări, indivizii care transmit prin aplicații ale aparatelor electronice de tip computere mobile (telefoane inteligente), departamentele de cercetare medicală, cei care poartă senzori transmițători și serviciile lor de monitorizare. Imensa cantitate de date este supusă unui proces de ordonare și analiză, rezultând într-o masă informativă cu atât mai utilă și mai prețioasă cu cât are dimensiuni înalte la categoriile volum, viteză, varietate, veracitate și valoare.
     Aplicarea big data în cele mai multe domenii de activitate umană, inclusiv medicină, este la început. Un început care ar putea reprezenta primii pași într-o poveste de succes a umanității, cu rezultate enorme.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe