Newsflash

Bolile de inimă rea

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 5 2018
Bolile de inimă rea
De câte ori nu am auzit sau citit despre cineva care s-a îmbolnăvit sau a murit „de inimă rea”? De fiecare dată am zâmbit cu îngăduință pentru credințele vechi, pe care le-am taxat drept superstiții. Dar se pare că noi am fost cei care am greșit, nu cei care luau de bune păreri bazate pe observații seculare.
Studii recente arată că perimismul, atitudinile negative și cinismul sunt cauzatoare de boală sau de agravarea unor boli. În jurnalul Colegiului american de cardiologie din septembrie 2018 sunt prezentate datele unor sondaje care arată că persoanele cu un indice ridicat de optimism și care confirmă o stare psihologică de bine sunt într-o proporție mai mare interesate de menținerea greutății normale, de respectarea unei diete sănătoase, de abandonarea fumatului și de practicarea regulată a exercițiilor fizice (David Labarth și colab., JACC, septembrie 2018).
O echipă finlandeză condusă de Mikko Pänkäläinen (BMC Public Health, 2016; 16:1124) a completat un studiu de urmărire pe 2.815 subiecți cardiaci, cu vârsta cuprinsă între 52 și 76 de ani, pe durata a 11 ani. Ei au determinat indicele de optimism și pesimism al bolnavilor pe baza testului Life Orientation Test (LOT-R) modificat.
Rezultatele au arătat că, dintre cei care au murit, un număr de 2,2 ori mai mare avea indici ridicați de pesimism și au inclus acest element ca factor de risc pentru pierderea vieții. Cei care au avut un indice de optimism ridicat nu au arătat că se bucură de mai multă protecție. Cu alte cuvinte, dacă există „boli de inimă rea”, nu există și „sănătate de inimă bună”.
Pesimismul, cinismul și ostilitatea sunt factori de risc pentru moartea cardiacă, la bolnavii cu afecțiuni coronariene, așa cum arată Salynn Boyles. Ea a analizat trăsăturile de personalitate și indicii de optimism, pesimism, cinism și ostilitate la 162.000 de femei postmenopauzale, urmărite într-un studiu pe termen lung. La data încorporării în studiul longitudinal, niciuna dintre femei nu avea o boală cardiacă diagnosticată.
În grupul femeilor optimiste au fost mai multe: de vârstă tânără, care locuiau în vestul SUA, care aveau slujbe stabile și un venit mare și care mergeau regulat la biserică. Femeile pesimiste și care manifestau comportament ostil au arătat un număr mai mare de cazuri de obezitate și de factori majori pentru boala cardiacă (hipertensiune arterială, diabet zaharat, colesterol crescut). Mai multe din aceste femei au fost deprimate și fumătoare. În grupul optimist, riscul de boală coronariană a fost cu 9% mai mic, iar riscul de moarte, de toate cauzele, a fost cu 14% mai scăzut în comparație cu femeile pesimiste, care au arătat o creștere cu 16%. Femeile de culoare optimiste au arătat un risc de moarte cu 33% mai mic decât cele pesimiste, la care riscul de deces a fost mai crescut cu 62%.
Se pare că în prevenirea afecțiunilor cardiace și a morții la bolnavii cardiaci, pe lângă tratamentul agresiv al factorilor de risc cunoscuți de mulți ani, trebuie inclusă și terapia psihologică cu intenția de a modifica atitudinile și comportamentul uman, care pare că joacă un rol important în pierderea sănătății și în evoluția nefavorabilă a afecțiunilor cardiace.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe