Caravanele de sănătate din zonele rurale defavorizate oferă bucurii nu doar beneficiarilor, ci şi celor care vin să-i îngrijească. Impresii de la cea mai recentă ediţie a programului mediciniştilor bucureşteni, în articolul semnat de drele Ana-Maria Marcu şi Sorina Vasile, la rubrica Student la medicină.

 "> Bucurii mărunte - Viața Medicală

Bucurii mărunte

Bucurii mărunte

Caravanele de sănătate din zonele rurale defavorizate oferă bucurii nu doar beneficiarilor, ci şi celor care vin să-i îngrijească. Impresii de la cea mai recentă ediţie a programului mediciniştilor bucureşteni, în articolul semnat de drele Ana-Maria Marcu şi Sorina Vasile, la rubrica Student la medicină.

 

Ce poţi învăţa de la copiii cu care soarta nu a fost darnică.

            Am ajuns acolo către seară. Căldura se mai domolise, dar pe uliţă era încă pustiu. Ne-am oprit în faţa unei case a cărei curte era plină copii – un domn binevoitor a construit-o pentru cei săraci în memoria soţiei sale. În mijlocul celor mici era părintele Tănase, care veghea la păstrarea liniştii. Părea rupt din cărţile de poveşti despre vieţile sfinţilor pe care le citeam la ora de religie. Părintele are grijă de toţi cei de aici.
            E începutul lunii iulie şi suntem în Valea Plopului, un sat din judeţul Prahova, aproape de Vălenii de Munte. În total doisprezece studenţi la medicină din anii mari şi zece medici rezidenţi şi specialişti au venit aici să-i consulte pe copiii orfani care acum se joacă în curte. Este cea mai nouă ediţie a proiectului studenţilor de la medicină – Împreună pentru Sănătatea Rurală – care îşi propune să ofere servicii de sănătate pentru cei din zonele defavorizate şi să atragă atenţia opiniei publice asupra problemelor cu care aceştia se confruntă. În luna iunie, proiectul celor de la medicină a câştigat premiul al doilea la Gala Societăţii Civile, categoria Sănătate.

Poveşti care-ţi lasă amărăciune în suflet

            Avem stetoscoape şi animăluţe de pluş colorate şi trebuie să vedem peste 200 de copii. Poveştile pe care ţi le spun cei de aici îţi lasă amărăciune în suflet. La vârstele lor fragede, au trecut prin mai multe încercări decât mulţi adulţi. Andreea, fata de 15 ani care ne-a aranjat cu multă grijă locul de cazare, a ajuns la părintele Nicolae Tănase împreună cu fraţii şi surorile ei pentru că tatăl îi bătea crunt, iar mama a plecat la lucru în străinătate. Le-a spus clar că nu îi va lua prea cu­rând cu ea: „Aici o să vă fie mai bine, o să pot munci şi eu, fără să fiu îngrijorată. Sunteţi în siguranţă aici“.
            Pentru alţii, numele tatălui e o enigmă. Mamele i-au adus aici de mici – mulţi sunt rodul unui viol sau vin de la femei care au vrut să-i avorteze. Dar toţi sunt bine educaţi, puţin timizi şi cu mult bun-simţ. Nu putem face altceva decât să îi ascultăm şi să îi încurajăm. Măcar cu un zâmbet.

Examen pediatric, dermatologic, cardiologic, audiometric şi ecografic

            În prima zi, am plecat de acolo la miezul nopţii. Chiar dacă unii copii s-au supărat pe noi (nu le place deloc să-i punem să deschidă gura mare ca să le vedem amigdalele), la sfârşit ne-au pus să promitem solemn că venim înapoi curând. Ca să fie siguri că ne ţinem de cuvânt, ne-au făcut părtaşi la jocurile lor – aşa am ajuns să jucăm „Ursuleţul doarme“ până târziu în noapte.
            A doua zi am pornit de dimineaţă spre cabinetele de consultaţie şi am cântărit şi măsurat toţi copiii. Ne-am bucurat – aproape toţi sunt bine dezvoltaţi, bine îngrijiţi şi sănă­toşi tun. Toţi copiii din Valea Plopului au be­neficiat de exa­men clinic pedia­tric, dermato­logic, cardiologic, audiometric, ecografic şi de analize de sânge gratuite. Câţiva dintre ei au avut afecţiuni pentru care le-a fost recomandat tratamentul medicamentos la domiciliu sau chiar internarea.

Vor să aibă amintire

            Duminică am mers la biserică şi acolo am văzut de ce părintele Tănase este considerat un sfânt. Ne-a dat sfaturi şi cărţi bisericeşti tuturor. După-amiaza am continuat consultaţiile şi, deşi eram obosiţi, am învăţat de la aceşti copii cum să îţi încarci bateriile cu energie şi bucurie de la lucruri mărunte. La plecare ne-au îmbrăţişat şi ne-au sărutat. Ne-au făcut să le promitem că le vom trimite pozele făcute acolo. Vor să le aibă amintire.
            Vrem să ne întoarcem la Valea Plopului, poate la toamnă. Copiii ne vor primi sigur cu drag. Iar noi mai avem multe de învăţat de la ei...
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe