În cadrul deja tradiţionalului eveniment care îi este dedicat la începutul anului universitar, Biblioteca UMF „Carol Davila” a prezentat paşii pe care instituţia îi face către o completă modernizare. Manifestarea, organizată în parteneriat cu SOMS (Scientific Organization of Medical Students), a subliniat legătura dintre cercetare şi bazele de date, după cum reiese din relatarea drei Ana-Maria Rădulescu.

"> Cadru istoric cu perspective electronice - Viața Medicală

Cadru istoric cu perspective electronice

de Ana-Maria RĂDULESCU - nov. 7 2012
Cadru istoric cu perspective electronice

În cadrul deja tradiţionalului eveniment care îi este dedicat la începutul anului universitar, Biblioteca UMF „Carol Davila” a prezentat paşii pe care instituţia îi face către o completă modernizare. Manifestarea, organizată în parteneriat cu SOMS (Scientific Organization of Medical Students), a subliniat legătura dintre cercetare şi bazele de date, după cum reiese din relatarea drei Ana-Maria Rădulescu.

Fiecare nou început constituie o unică ocazie pentru a sărbători, pentru a contempla orizontul infinit de oportunităţi oferite de viitor. Astfel, începutul acestui an universitar a fost unul festiv la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ din Bucureşti. Care sunt resursele electronice de care dispune Biblioteca UMF „Carol Davila“? Care este ştiinţa din spatele acestor resurse? Răspunsurile au fost oferite cu ocazia celei de-a XV-a ediţii a Zilei Bibliotecii, eveniment organizat de Biblioteca UMF „Carol Davila“ în colaborare cu SOMS (Scientific Organization of Medical Students).

Biblioteca electronică

   Evenimentul de la Facultatea de Medicină a debutat cu discursul dlui prof. dr. Dragoş Vinereanu, prorector ştiinţific al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“. Cu scopul de a face „trecerea către o bibliotecă complet electronică“, s-a realizat accesul la calculatoarele din sălile de lectură şi au fost achiziţionate scanere de carte pentru uz public. Acestea permit stu­denţilor la medicină să-şi ia materialele de studiu acasă, pe memory stick şi reprezintă o soluţie la situaţia în care mai mulţi cititori do­resc să folo­seas­că aceeaşi carte.
   De asemenea, s-a investit şi se lucrează încă la dezvoltarea baze­lor de date dispo­nibile Bibliotecii prin intermediul proiectului educaţional ANELiS (Acces naţional electronic la literatura ştiinţifică de cercetare), precum ScienceDirect şiThomson Reuters. În prezent, aşa cum ne-a confirmat dna Monica Mocanu, director, prin intermediul Bibliotecii UMF „Carol Davila“ şi al site-ului www.biblioteca.umf.ro, se pot accesa gratuit numeroase (şi valoroase) baze de date precum UpToDate, Springerlink, Oxford Journals, Cambridge Journals, ProQuest Hospital Collection şi Clinical Key.
   Creată de grupul Elsevier, Clinical Key este cea mai „puternică“ bază de date cu conţinut medical full-text la acest moment şi poate fi accesată gratuit, prin intermediul site-ului Bibliotecii, până la 29 noiembrie 2012. Pe lângă peste 500 de reviste de specialitate disponibile full-text şi 900 de cărţi în format electronic, mai pot fi accesate peste 13.000 de filme video din timpul operaţiilor, peste cinci milioane de imagini ce pot fi utilizate în cadrul lucrărilor sau prezentărilor (fără a se încălca drepturile de autor).
   Pentru anul viitor, Biblioteca UMF „Carol Davila“ va continua abonamentele la ProQuest (Medicină Generală şi FMAM) şi ACS (Farmacie) şi va cumpăra acces pentru Dentistry & Oral Sciences Source (Medicină Dentară). La toate acestea se adaugă şi achiziţionarea unei colecţii de 51 de cărţi electronice de medicină generală, de la Elsevier, o colecţie de 50 de cărţi electronice de cardiologie, de la Wiley, şi o colecţie de zece cărţi electronice de medicină dentară.
   Pentru restructurarea bibliotecii şi transformarea ei într-una complet modernă, prof. dr. Dragoş Vinereanu şi Monica Mocanu îşi propun realizarea unui sistem electronic de împrumut, ce va fi accesat prin intermediul unor carduri electronice.

Medicinişti cu preocupări ştiinţifice

   La organizarea celei de-a XV-a ediţii a Zilei Bibliotecii, a participat şi SOMS (Scientific Organization of Medical Students). Înfiinţată în 1987, SOMS reuneşte mediciniştii care au preocupări ştiinţifice constante, dovedite prin comunicări şi publicaţii. Scopul SOMS este dezvoltarea mem­brilor săi în relaţie cu standardele cercetării la nivel internaţional. Dintre membrii onorifici şi fondatori SOMS îi amintim pe: acad. Lau­renţiu M. Popescu, prof. dr. Mihail Coculescu, conf. dr. Corin Badiu, prof. dr. Leon Zăgrean, dr. Mihai Moldovan (Danemarca), prof. dr. Miron Bogdan, prof. asoc. dr. Mircea Ivan (SUA).
   SOMS va orga­niza, luna aceasta, evenimentulBasic Research Skills, care abordează capitolele practice de care are nevoie un student sau rezident pentru a gândi un proiect de cercetare, a produce ştiinţă de calitate, a face statistică în mod corespunzător şi a şti să o interpreteze, dar şi pentru a expune rezultatele. De altfel, legătura strânsă dintre cercetare şi bazele de date constă tocmai în necesitatea de a publica rezultatele cercetării în reviste ştiinţifice bine cotate, indexate în baze de date cunoscute, de unde alţi cerce­tători, la rândul lor, accesează şi folosesc informaţiile pentru cercetările proprii.
   Pentru a avea acces cât mai rapid la informaţii, este nevoie de o bună organizare a resur­selor bibliografice, ceea ce se poate realiza cu aju­torul Reference Manager, aşa cum ne-a prezentat dl conf. dr. Corin Badiu, unul dintre iniţiatorii SOMS. Aplicaţia amintită este foarte utilă pentru realizarea unor baze de date tematice proprii, la care accesul este posibil indiferent dacă există sau nu conexiune la internet şi în care putem căuta informaţiile necesare folosind cuvinte-cheie şi asocieri ale acestora. În plus, softul poate fi folosit la tehnoredactarea unui articol, a unei teze de doctorat, a documentelor pentru un grant şi, desigur, la generarea automată a bibliografiei.
Tot deZiua Biblio­tecii, SOMS a oferit studenţilor la medicină posibilitatea de a-şi expune activitatea ştiinţifică într-un cadru academic. Astfel, Radu Mirică a prezentat „Comparaţia gradului de refacere tisulară în cazul anastomozelor intestinale la şobolani Wistar“, iar Valentin Rădoi a prezentat „Lipidele – un nou jucător în osteoporoză“. Ambele lucrări au fost apreciate pentru calitatea lor şi premiate pentru conţinutul ştiinţific. Premiile oferite de SOMS, Biblioteca UMF „Carol Davila“ şi Societatea Română de Medicină Internă au constat în cărţi, titlul de membru activ SOMS, acces gratuit la conferinţa naţională „Medicina bazată pe dovezi“.

Eşti student şi doreşti să faci cercetare?

De la dl prof. dr. Dragoş Vinereanu am aflat că se lucrează la o bază de date a labora­toarelor de cerce­tare din cadrul Uni­versităţii de Me­dicină şi Farmacie „Carol Davila“ Bucureşti, ce poate fi accesată pe site-ul: www.cercetare-umf.ro. De asemenea, am fost informaţi de posibilitatea accesării prin competiţie a unor granturi de cercetare în valoare de 5.000 de euro, de către personalul angajat al universităţii – cadre didactice cu vârsta sub 40 de ani.„Nu există nimeni, la mine, la disciplină, care să nu fi fost în afară. Toţi au fost“, afirmă profesorul Vinereanu. Laboratorul de cercetare condus de dsa are ca domeniu principal de studiu explorarea prin ultrasunete a cordului şi a vaselor de sânge, beneficiază de granturi de 500.000 de euro, desfăşoară colaborări internaţionale şi naţionale, dintre care o amintim pe cea cu privire la rolul telocitelor, desfăşurată împreună cu acad. Laurenţiu M. Popescu. În ceea ce priveşte posibilitatea studenţilor sau rezidenţilor de a face cercetare, atât profesorul Vinereanu, cât şi conferenţiarul Badiu şi-au exprimat disponibilitatea de a fi abordaţi de tinerii interesaţi, care privesc cercetarea ca pe o chestiune temeinică de formare profesională.

 

   Basic Research Skills (BRS), eveniment organizat de SOMS, se va desfăşura în perioada 19–24 noiembrie 2012, la UMF „Carol Davila“. Printre invitaţi: prof. dr. Dragoş Vinereanu, prof. dr. Leon Zăgrean, prof. dr. Mircea Ioan Popa, conf. dr. Corin Badiu, conf. dr. Cristian Băicuş, dr. Radu Eugen, precum şi conf. dr. Ileana Constantinescu, directorul Departamentului UMF de granturi şi cercetare. Programul va include workshopuri special create pentru studenţii şi rezidenţii interesaţi de cercetare: statistică, scientific writing, oral presentation skills, implicarea publicului în realizarea unui experiment ştiinţific şi scrierea unui articol, reviewing, metodologia cercetării ştiinţifice, study design şi raţionamentul etapelor unui studiu, noutăţi din domeniul informaticii cu aplicabilitate în cercetarea biomedicală, gestionarea granturilor de cercetare, teleconferinţă cu invitat din străinătate. Mai multe detalii pe site-ul: www.soms-cduniv.org

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe