Newsflash

Calul troian modificat genetic

de Dr. Martin S. MARTIN - mai 26 2017
Calul troian modificat genetic
     O nouă și ciudată meserie și-a făcut apariția în Florida, cea a răspânditorilor de țânțari. Localizat în punctul cel mai de sud al Statelor Unite, șirul de insule numit Florida Keys este o zonă geografică vulnerabilă la invaziile de țânțari din zonele tropicale, vectori pentru boli grave, adesea mortale. Între aceștia, țânțarii din specia Aedes aegypti sunt cei care infectează oamenii cu boli precum: febra Dengue, encefalita de tip West Nile, Zika și Chikungunya.
     Se știe că numai femelele de țânțari ciupesc oamenii și animalele, transmițând în acest fel agenții patogeni. Femelele au nevoie de proteine pentru a forma ouăle, iar sursa acestora este sângele supt de la animale și păsări. Femela de țânțar depune aproximativ 100 de ouă, de trei sau patru ori pe durata vieții.
     Firma Oxitec din Marea Britanie a brevetat o metodă care modifică masculii de țânțar prin introducerea unei gene capabile să limiteze viața acestora. Prin cuplarea masculilor modificați genetic cu femelele sălbatice, acestea vor depune ouă din care vor ieși țânțari de ambele sexe, purtători ai genei care îi va face să moară înainte de a atinge vârsta adultă. Oxitec a aplicat această metodă de eradicare a populației de țânțari în mai multe țări, raportând o scădere a numărului de insecte de până la 90%.
     Administrația federală pentru alimente și droguri (FDA) a aprobat aplicarea metodei Oxitec în Statele Unite și anul acesta campania de eradicare a insectelor va începe din Cheile Floridei. Pe străzile orașelor au apărut răspânditorii de țânțari, care încearcă să plaseze insectele modificate genetic în locurile cu cea mai mare densitate de țânțari, populația acestora urmând a fi exterminată cu ajutorul genei care le scurtează viața.
     Trebuie menționat că procesul de convingere a populației nu a fost unul ușor. Ca și în cazul alimentelor produse din plante și animale modificate genetic, oamenii se tem că această metodă va modifica mediul și va fi însoțită de efecte secundare periculoase. Dar studiile făcute de specialiști – pe baza cărora FDA a dat aprobarea de începere a acțiunii din Florida –, au arătat că intervenția genetică nu influențează alte animale, plante sau pe locuitorii din regiune și nu modifică ecosistemele. Cu toate acestea, pentru a obține acordul locuitorilor, autoritățile din zona de sud a Floridei au inclus un referendum asupra problemei pe buletinele de vot de la ultimele alegeri. Majoritatea a votat în favoarea metodei Oxitec, campania putând fi ulterior demarată.
     Metodele de combatere a țânțarilor folosite până în prezent au fost insecticidele și larvicidele chimice, aerosolii și fumigațiile, capcanele pentru insecte adulte și substanțele capabile să respingă țânțarii fără să-i omoare. Aceste metode au mai multe dezavantaje, printre care: dificultatea de a fi aplicate pe suprafețe mari, efectul trecător, uciderea simultană a insectelor folositoare – precum albinele – și costul ridicat.
     Noua metodă, care poate fi văzută ca un cal troian al acțiunii de exterminare a țânțarilor, pare mai promițătoare decât celelalte încercări, deoarece nu cere deplasarea unui mare număr de lucrători în zonele greu accesibile. De asemenea, poate asigura o eradicare foarte eficace pe suprafețe întinse și elimină, cu fiecare femelă distrusă înainte de depunerea ouălelor, alți peste 400 de urmași, care altfel ar fi apărut la doar câteva zile. Dacă experimentul din sudul Floridei va avea succes, este aproape sigur că metoda va fi aplicată și în restul țării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe