Newsflash

Calvarul Regelui. Datoria de a cere scuze. Nevoia de speranță

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - ian. 4 2018
Calvarul Regelui. Datoria de a cere scuze. Nevoia de speranță
     După 27 de ani de ascunzișuri, abia după ce a trecut la cele veșnice, toți cei care au dorit să afle adevărul au putut viziona și audia fapte și istorie, prin emisiuni susținute în special de televiziunea națională. „Mituri” și minciuni au fost pulverizate. Foarte târziu! Care ar fi fost soarta țării noastre, care ar fi fost mentalitatea (inclusiv în ceea ce privește acțiunea comună, lupta pentru un bine românesc și chiar pentru o adevărată colegialitate) dacă adevărurile ar fi fost spuse încă din decembrie 1989? Statura regească a fost recunoscută doar după trecerea la cele veșnice. Cât de dramatic! Tot așa s-a petrecut și cu un alt înaintaș de seamă, un mare regalist: Seniorul Corneliu Coposu. Blestemat și blasfemiat de o sumedenie de tovarăși, a fost recunoscut și omagiat în special în timpul și după înmormântarea sa. Dumnezeu să îi odihnească în pace!
     Avem datoria să ne cerem iertare. Avem această datorie toți cei ce suntem în viață, toți cei ce nu am făcut mai mult pentru a apăra adevărul, toți cei ce nu am făcut tot ce era posibil pentru binele țării și neamului românesc. Avem datoria să cerem iertare celor care s-au jertfit pentru noi. În aceste zile, avem datoria să cerem iertare eroilor din decembrie 1989, care, la Timișoara, București, Cluj-Napoca și în alte localități de pe cuprinsul țării, au ieșit cu pieptul gol în fața tancurilor, în fața organelor de reprimare. Trebuie să le cerem iertare că țara noastră arată așa cum arată astăzi, în ciuda sacrificiului și martiriului lor și al tuturor martirilor cunoscuți sau necunoscuți, pentru Credință, pentru apărarea patriei, pentru reîntregirea neamului și țării – pentru toți și în fața tuturor celor care s-au sacrificat pentru noi.
     În zilele care au trecut, am auzit multe ce trebuie spuse cu glas tare pentru a fi cunoscute de toți românii. Spre exemplu, cineva care a intervievat pe Majestatea Sa a întrebat cam așa: „câte Cruci mai puteți suporta în acest lung calvar?” Iar răspunsul a venit Regește: „Știe Domnul”.
     Regele a mai spus, în cadrul unui alt interviu:  „Mi-am recăpătat liniștea, înțelegând că istoria se află în mâna lui Dumnezeu, nu în mâna muritorilor”. Comentariul a venit în contextul în care Regele își amintea următoarele: „Prin 1954–1955, am băgat de seamă că în mine e pe cale să se schimbe ceva, dar nu în bine. Devenisem morocănos, necomunicativ, parcă pierdeam în fiecare zi câte ceva din fireasca bucurie de a fi a omului. Văzusem destui inși acrindu-se și m-am temut să nu mi se întâmple și mie așa ceva, să devin și eu certăreț, să mă iau și eu cu ai mei și cu străinii la harță din cine știe ce mărunțiș, ca omul când nu mai vede capătul necazurilor lui. În fine. Starea mea sufletească nu era deloc bună. Simțeam că trebuie să fac ceva pentru ieșirea noastră din impas, dar ce anume nu știam. Gândul la țară nu-mi dădea pace și nici n-avea cum să-mi dea pace. Chiar dacă era chinuitor, el era gândul meu bun”. Cine ar putea înțelege tot calvarul? Cine ar putea înțelege ce înseamnă exilul? Dar închisoarea (în care ești închis pentru că ești bun și pentru că te lupți pentru binele poporului tău)? Dar schingiuirile pe care le suferi pentru binele altora (fizice sau psihice)? Dar moartea prin împușcare din decembrie 1989?
     Regele a continuat: „Unii spun în glumă că există o mie de feluri de-a fi cinstit. Spun așa pentru că vor să justifice, probabil, neputința lor de a fi astfel. Nu există decât un singur fel de-a fi cinstit, după cum nu există decât un singur fel de-a fi curat, dacă te-ai spălat bine din creștet până în tălpi. Să nu fii egoist. Să-ți iubești aproapele – în spiritul lui Cristos. Când am descoperit toate acestea, m-am simțit mai puțin însingurat. Mi-a fost mai ușor să mă gândesc la patria mea. Mi-am recăpătat liniștea, înțelegând că istoria se află în mâna lui Dumnezeu, nu în mâna muritorilor”.
     Avem nevoie de speranță. Am avut în decembrie 1989. Am avut de Sfintele Paști în 1992. Am mai avut și cu alte ocazii. Trebuie să avem în continuare speranță. În acest sens, am să închei articolul citând din viitori colegi de la care am primit mesaje în zilele care au trecut.
     „Am trăit momente istorice în aceste zile. Am participat astăzi la funeraliile regale cu tristețe, mâhnire, rușine, regrete, respect și admirație. Au fost de la copii de 4–6 ani până la vârstnici în bastoane; au venit să își conducă Regele pe ultimul drum. Eram toți într-un gând și într-o vibrație. Emoții uriașe... Îmi este greu să accept că ultimul monarh al României, care și-a iubit atât de mult poporul, a murit străin... Dumnezeu să-l odihnească în pace!”
     „Am citit articolul dv. și chiar m-a impresionat dorința Regelui de a vedea țara bine, prosperă, fiind alături de noi cu gânduri bune și cu credință, așa cum și spunea Majestatea Sa «Cinismul, interesul îngust și lașitatea nu trebuie să ne ocupe viața». Dumnezeu să îl odihnească în pace! «Prima noastră datorie astăzi este să ne amintim de toți cei care au murit pentru independența și libertățile noastre.» Acestea sunt cuvinte mari care mi-au trezit în suflet sentimentele de regret și tristețe ca în fiecare an la 1 decembrie și mă fac să fiu mult mai recunoscătoare pentru tot ceea ce am astăzi, pentru că totul este datorat eroilor care s-au sacrificat pentru ca noi să avem un viitor cât mai bun. «Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie.» Credința a fost, este și va fi singura deconectare de realitatea crudă ce ne înconjoară și, de asemenea, este cea care ne dă puterea să privim lucrurile și situațiile cu pozitivitate și cu gânduri mai bune față de cei din jurul nostru pentru că Dumnezeu este alături de noi. Am simțit puterea Lui și o simt încă în lucrurile minore care mi se întâmplă în fiecare zi și sunt recunoscătoare pentru tot ceea ce mi s-a întâmplat, bune sau rele, toate au avut un scop, acela de a deveni persoana care sunt astăzi. Cred într-un viitor mai bun și într-o lume mai bună pe care noi o putem construi.”
     „Stăteam zilele trecute și mă gândeam la plecarea Regelui și am simțit un gol în stomac cu toate că eu nu am astfel de manifestări. Mi-am amintit de vremea când eram mică și îmi povestea mama despre ce a făcut Regele pentru țară, despre sacrificiile și demnitatea Sa. În ziua de azi sunt 100% sigură că niciun politician nu ar face așa ceva. Nu cred că îndrăznește careva să spună un cuvânt rău despre Rege. Am văzut când eram mai mică un documentar în care era inclus un discurs și știu că am plâns și am început să pun o groază de întrebări fiindcă eram uimită de devotamentul lui și voiam să se întoarcă acasă. Cred că a vrut să ne transmită să fim uniți și să ne iubim țara și să nu o lăsăm pe mâna celor ce vor s-o dezbine, să nu fim indiferenți și să fim conștienți că alții și-au dat viața pentru ca noi să umblăm liber pe străzi și să avem această libertate pe care mulți o consideră naturală și meritată, chiar dacă nu au mișcat niciun deget pentru aceasta.”
     „Este păcat că Regele a plecat dintre noi într-un moment în care țara este vraiște din multe motive. Cred că a fost dureros pentru familia regală acest gând. De când mă știu am crezut că schimbarea trebuie făcută de fiecare dintre noi pentru binele total. Încă eu cred acest lucru. Dar faptul că numeroasele proteste care au avut loc în ultimii ani nu au reușit să schimbe prea multe mă fac să cred că părerea poporului nu este luată în seamă. În continuare se iau decizii peste noapte, sunt adoptate legi care să îi protejeze pe politicieni, în continuare suntem ignorați. O să continui să sper că România se va trezi și își va onora strămoșii prin crearea unui prezent prosper. Aș vrea să trăiesc în această țară frumoasă toată viața mea și voi rămâne să practic medicina aici. Pentru că schimbarea trebuie să înceapă cu fiecare dintre noi. În astfel de clipe, trebuie să fim uniți, să lăsăm ignoranța deoparte și să luptăm pentru binele nostru și al generațiilor viitoare. Așa cum ar fi dorit Regele să fie poporul lui: unit și puternic, un popor ce pune preț pe educație, cultură, demnitate și moralitate.”
     Sărbători fericite, cu sănătate, liniște, cu bucurie alături de cei dragi și, de ce nu, cu mai multă colegialitate. La mulți ani!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe