Newsflash

Când exercițiile fizice dăunează

de Dr. Martin S. MARTIN - nov. 20 2015
Când exercițiile fizice dăunează
     Sunt de mult cunoscute și studiate morțile subite apărute în timpul exercițiilor fizice, cu atât mai surprinzătoare cu cât apar la atleți de vârstă tânără, de cele mai multe ori asimptomatici și fără o istorie documentată a unor condiții latente, care să îi plaseze într-o categorie de risc. La cei cu vârsta sub 40 de ani, în capul listei de factori etiologici se situează cardiomiopatia hipertrofică, urmată de anomaliile coronariene congenitale, prolapsul de valvă mitrală, stenoza aortică, aritmiile maligne, displazia aritmogenă de ventricul drept, embolia pulmonară și anemia de tip sickle-cell. După 40 de ani, cea mai frecventă cauză de moarte subită în timpul exercițiului fizic este ischemia miocardică acută, prin trombus coronarian, disecție acută de arteră coronară, mai rar embolie coronariană, urmată de aritmii. Dar aceste afecțiuni, înnăscute sau dobândite, preced accidentul acut; ele există fără a afecta, până la un moment, performanța sportivă a subiectului.
     Complet diferite sunt situațiile în care îmbolnăvirea cardiovasculară este atribuită efortului fizic însuși. Concepția generală este că viața activă, cu practicarea regulată a exercițiilor fizice, este calea pentru asigurarea unei sănătăți durabile. Când doctorii sunt întrebați de pacienții lor de ce nivel trebuie să fie exercițiile practicate, răspunsul este cel mai adesea legat de minimul util în asigurarea beneficiului cardiovascular. Sunt tot felul de formule: exerciții pentru minimum 30 de minute pe zi, exerciții în cinci zile pe săptămână cu minimum 10 km de mers, exerciții cardio pentru 30 de minute plus mers activ pentru 1–2 km de trei ori pe săptămână și multe altele. Aceste recomandări se bazează pe cunoștințe mai mult empirice, sau pe studierea pe grupuri mici de pacienți a efectelor favorabile ale activității: menținerea unei tensiuni arteriale ideale, prevenirea obezității, normalizarea lipidelor plasmatice etc.
     În stabilirea volumului de efort, se mai folosește recomandarea „cu cât mai mult, cu atât mai bine“. Dacă există preveniri de rutină, ele sunt cel mai des legate de avertizarea de a nu face eforturi prea mari, care să pericliteze starea articulațiilor. Această concepție a primit de curând o lovitură puternică din partea unor cercetători britanici, care au comunicat la Congresul Societății europene de cardiologie din august 2015 rezultate surprinzătoare (Merghani A, Alakif  K, Patel K et al. The relationship between the dose of exercise and coronary artery calcifications in veteran athletes. Eur H J 2015; 36 abstr suppl 518–519).
     Prezența calcificărilor coronariene, depistate prin cinetomografie computerizată rapidă cu contrast intravenos, este un criteriu de boală coronariană avansată, de obicei multivasculară. Cercetătorii englezi au comparat două loturi: unul de 169 de pacienți care practicaseră pentru vreme îndelungată exercițiile foarte intense și de volum ridicat și altul de 171 de subiecți moderat sedentari. Cei activi practicau, în medie, 35 de mile de cros sau 150 km de ciclism pe săptămână. Toți cei studiați erau asimptomatici.
    Folosind cineangiotomografia computerizată, investigatorii au depistat calcificări minore, sau lipsa calcificărilor la subiecții care practicaseră exercițiul fizic cu moderație și calcificări extensive la cei care se supuneau activității fizice intense și prelungite. Mai multe explicații au fost avansate de cei care au analizat rezultatele.
     În timpul exercițiilor fizice fiziologice, se înregistrează o creștere moderată a tensiunii arteriale sistolice, asociată cu o scădere a presiunii diastolice, ultima fiind explicată prin vasodilatația periferică. Efortul intens se asociază cu o hipertensiune arterială semnificativă, care, când se prelungește pentru câteva ore, supune întreg sistemul vascular, inclusiv sectorul coronarian, la un stres major al peretelui vascular. Un astfel de efect este capabil să genereze inflamație, a cărei cicatrizare este întotdeauna producătoare de depunere de calciu.
Cineangiotomografie computerizată care arată calcificări extensive ale sistemului coronarian     De asemenea, la efortul maximal se pun în funcțiune multiple mecanisme hormonale, cum ar fi creșterea persistentă a catecolaminelor și stimularea hormonului paratiroidian, primele fiind responsabile de stresul parietal al vaselor sanguine, al doilea facilitând formarea de calcificări.
     Rezultatele echipei de la St. George University, ca și ale altor autori, aduc o modificare importantă în strategia protecției cardiovasculare, arătând că, dincolo de un anumit punct, intensitatea și volumul exercițiilor fizice pot îmbolnăvi sistemul coronarian, în loc să-l protejeze.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe