Newsflash

Când să mergi şi când să nu mergi la un congres ştiinţific

de Dr. Ştefan GUTUE - iun. 4 2015
Când să mergi şi când să nu mergi la un congres ştiinţific
   Când cineva o să descopere tratamentul definitiv pentru cancer, veţi afla de la televizor, de pe internet, de la radio sau din presă. Am dat un exemplu extrem, dar mesajul este că informaţia circulă repede şi prin multe canale. Dacă sunteţi interesaţi doar de informaţie, atunci o plătiţi la un preţ prea mare mergând la un congres, atâta timp cât există site-uri de profil, reviste online (contra cost, desigur), comunităţi online etc. Pentru mine, congresele prezintă două aspecte importante: cel de networking şi apoi cel motivaţional. Mă rog, mai este şi cel turistic, pentru pasionaţii de călătorie. Şi cel de a scăpa de familie pentru cei mai casnici. Dar să nu ne îndepărtăm de subiect.
   Aspectul legat de net­working este foarte simplu: căutaţi să cunoaşteţi persoane noi din diferite clinici (din ţară şi din străinătate), cu care să vă împrieteniţi şi să puteţi stabili viitoare colaborări. Pauzele de cafea sunt momente propice pentru aşa ceva. Dacă vă şi pasionează subiectul prezentat de viitorul vostru prieten din domeniul medical, cu atât va fi mai uşor să intraţi în discuţie cu el.
   Atmosfera unui congres este în general plăcută, toată lumea se scutură de stresul muncii zilnice de la spital şi participanţii sunt mai zâmbitori şi relaxaţi, aşa că vă pot spune un „Da“ cu mai multă uşurinţă la solicitarea voastră. Nu uitaţi să aveţi la voi câteva cărţi de vizită. Ştiu, adresele de mail ale multor medici sunt puse pe site‑urile clinicilor în care lucrează (în special în afara ţării), însă prima impresie făcută de un email nu este la fel de puternică precum impresia făcută de o fiinţă vie care îi abordează zâmbitor. Puteţi merge în clinica lor pentru un scurt stagiu din care să învăţaţi ceva despre o procedură anume de care sunteţi interesaţi, de exemplu. Dacă sunt medici din afara ţării, este şi mai bine.
   Mobilitatea medicilor aduce beneficii nu doar individului, ci şi profesiei medicale în general. Asta, desigur, dacă nu e între timp săpat de vreun coleg. Dar oamenii care gândesc sănătos şi limpede, raportându‑se la viitor, cred că vor lua în calcul acest schimb benefic de experienţă. Pentru un rezident în formare, aceste schimburi nu pot fi decât binevenite – nu doar îi îmbunătăţesc cunoştinţele, ci îi şi oferă o perspectivă în viitor. Fără să fiu răutăcios, un astfel de schimb poate fi ca o călătorie în viitor. Când te întorci în ţară, ştii mai bine ce ai de făcut legat de evoluţia ta profesională.
   Al doilea aspect, cel motivaţional, este şi el important. Întrucât în ţara noastră planează o atmosferă puternică de autosuficienţă, există şansa ca încă din anii de formare din rezidenţiat să vă copiaţi o parte din colegii mari (din fericire, nu toţi sunt autosuficienţi şi ignoranţi) şi să vă spuneţi şi voi că e foarte bine unde sunteţi şi ce faceţi voi nu mai face nimeni.
   În ce mă priveşte, primul congres la care am participat vreodată a avut loc în primul an de rezidenţiat (2009) şi a fost unul internaţional. Mi-a prins tare bine să văd cum arată „la lucru“ urologii din mai multe ţări europene şi nu numai. M-a ajutat să îmi stabilesc nişte repere profesionale mult mai clare şi să îmi dau seama ce trebuie să fac pentru a avea o şansă să devin şi eu ca acei medici. Deocamdată mai am o viaţă întreagă de muncă până acolo.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe