Newsflash

Capadocia: minunea naturală a Turciei

de Dr. Leontina Mihaela COTIGĂ - mar. 27 2014
Capadocia: minunea naturală a Turciei
   Capadocia este o regiune muntoasă aflată în partea de est a Anatoliei, în inima Turciei moderne. Se desfăşoară sub forma unui peisaj unic descris parcă din altă lume: formaţiuni geologice stranii, similare cu cele lunare, labirinturi subterane, oraşe construite sub pământ, elemente ce oferă un inedit aflat în atenţia istoriei. Originea acestei regiuni datează de milioane de ani, când craterele vulcanice şi te­rasele naturale au do­mi­nat peisajul. Capadocia nu înseamnă doar straturi de lavă şi rocă vulcanică depuse de-a lungul timpului, ci şi suprapunerea unor epoci istorice, despre cuce­ritori, culturi dispărute, războaie şi sfinţi.
   Capadocia (Kapa­dokya, după numele hitit) înseamnă „regiunea cailor frumoşi“ şi este o lume subterană în care sacrul şi profanul au convieţuit, fiind la con­gruenţa unor rute comer­ciale importante ce leagă marile imperii ale lumii. Datorită uni­cităţii relie­fului şi contextului cultu­ral şi istoric, zona a fost inclusă, în 1985, în patrimoniul mondial UNESCO. Sunt nu­meroase oraşe subte­rane, dar de departe cel mai mare este Kaymacli, care poate asigura condiţii de supravieţuire pentru circa 20.000 de oameni, mai mult de o lună, împreună cu animalele lor. Suntem uimiţi de modul în care au fost concepute cori­doa­rele şi treptele ce asi­gurau legătura dintre niveluri, fiecare nivel fiind o unitate de sine stătă­toare, cu dormi­toare, bucătării, depo­zite de alimente, spaţii de luat masa, ca şi ventilaţia nivelu­rilor.
   Sunt şi alte locuri care ne uimesc: hor­nurile feerice – generate de forţele de eroziune, vânt şi ploaie, care mode­lează roca vul­canică moale (tuf) şi gresia (roca dură), parcul naţional Goreme (monument UNESCO), valea Ihlara – un canion impresionat cu numeroa­se biserici şi mânăstiri creştine; în această vale este şi prima mânăstire creştină, aflată într-o peşteră. Prima comu­nitate creştină a fost înfiinţată aici de Sfântul Petru şi tot aici s-au născut Sf. Vasile, Sf. Grigorie de Nazianz cel Bătrân şi Sf. Grigorie de Nazianz cel Tânăr. Măreţia aces­tor locuri se descoperă pri­virii printr-un zbor cu ba­lonul deasu­pra hornu­rilor naturale din zorii zilei.
   Capadocia – muzeu în aer liber – reprezintă o destinaţie care cu siguranţă îţi oferă amin­tiri de neuitat.

 

 
 
 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la club.arfomed@yahoo.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe