Printr-un Memoriu trimis către Preşedinţie, Parlament, Guvern, membrii Comitetului Director şi ai Consiliului Medical de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă“ Bucureşti îşi exprimă dezacordul faţă de anunţatul proiect de hotărâre de guvern prin care se urmăreşte desfiinţarea Institutului şi reorganizarea sa în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Semnatarii consideră că preluarea Institutului de altă unitate spitalicească nu se justifică din punct de vedere funcţional, dat fiind profilul complex al asistenţei medico-chirurgicale şi recuperatorii specifice, care nu trebuie subdivizat. (...)"> Care va fi soarta Institutului „Hociotă“? - Viața Medicală
Newsflash

Care va fi soarta Institutului „Hociotă“?

de - ian. 21 2011
Care va fi soarta Institutului „Hociotă“?

   Printr-un Memoriu trimis către Preşedinţie, Parlament, Guvern, membrii Comitetului Director şi ai Consiliului Medical de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă“ Bucureşti îşi exprimă dezacordul faţă de anunţatul proiect de hotărâre de guvern prin care se urmăreşte desfiinţarea Institutului şi reorganizarea sa în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Semnatarii consideră că preluarea Institutului de altă unitate spitalicească nu se justifică din punct de vedere funcţional, dat fiind profilul complex al asistenţei medico-chirurgicale şi recuperatorii specifice, care nu trebuie subdivizat. (...)

    Printr-un Memoriu trimis către Preşedinţie, Parlament, Guvern, membrii Comitetului Director şi ai Consiliului Medical de la Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă“ Bucureşti îşi exprimă dezacordul faţă de anunţatul proiect de hotărâre de guvern prin care se urmăreşte desfiinţarea Institutului şi reorganizarea sa în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. Semnatarii consideră că preluarea Institutului de altă unitate spitalicească nu se justifică din punct de vedere funcţional, dat fiind profilul complex al asistenţei medico-chirurgicale şi recuperatorii specifice, care nu trebuie subdivizat. Modelul de reorganizare propus de proiectul amintit ar fi disfuncţional şi inoportun, în realitate fiind desfiinţate servicii şi activităţi medicale de neînlocuit, care nu pot fi prestate în condiţii de competitivitate decât în cadrul Institutului, aşa cum este în prezent organizat. Institutul se încadrează deja în normativele Reformei în domeniul sanitar.
    Personalul Institutului a perceput ca pe o sancţiune nejustificată decizia Guvernului de desfiinţare şi retrogradare a Institutului la nivel de centru medical, fără personalitate juridică, în pofida performanţelor medicale şi economice pe care le dovedeşte şi susţine. Existenţa Institutului ca unitate medicală cu personalitate juridică reprezintă condiţia sine qua non a tot ceea ce s-a obţinut, medical şi profesional, în cei 37 de ani de la înfiinţare. Nu există argumente de ordin medical sau economic pentru desfiinţarea sa.
    Institutul de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă“: e unul din spitalele ORL – ultimă staţie terapeutică pentru cazurile grave, complexe (60% din cei internaţi provin din provincie); asigură în proporţie semnificativă marile urgenţe oncologice în specialitate, cu risc vital; este singura unitate medicală din ţară cu secţii pentru toate supraspecializările ORL – chirurgia foniatrică şi de recuperare a vocii, expertiză audiologică şi de protezare auditivă, reabilitare logopedică a copiilor hipoacuzici, chirurgie endoscopică, chirurgie laser, rinoneurochirurgie, chirurgia surdităţii şi implant cohlear.  
    În încheiere, se face apel la o analiză raţională, multifactorială (economico-financiară, calitatea serviciilor medicale, spectrul de servicii acordate pacienţilor, unele unicat în ţară, nivelul de dotare tehnologică, baza de specializare/supraspecializare, efortul propriu managerial şi de personal, notorietate) din desfiinţarea Institutului se pot obţine efecte nedorite şi incalculabile partea instituţiilor de decizie, deoarece, prin atât pentru pacienţi, cât şi pentru sistemul sanitar românesc.
*
    Într-un comunicat de presă, Ministerul Sănătăţii consideră nejustificat protestul cadrelor medicale de la Institutul Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. Dorin Hociotă“, deoarece proiectul de HG (aflat în dezbatere publică pe pagina de web a MS) nu prevede desfiinţarea activităţii medicale a Institutului şi nici stoparea contractelor de cercetare existente.
*
    Marţi, 18 ianuarie a.c., dl Cseke Attila, ministrul sănătăţii, s-a întâlnit cu o delegaţie a Institutului Naţional de Fonoaudiologie şi Chirurgie Funcţională ORL „Prof. dr. D. Hociotă“, convenindu-se ca două echipe tehnice – de la MS şi Institut – să discute săptămâna viitoare pentru a lua decizia asupra formei de reorganizare a unităţii sanitare.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe