Newsflash

Carnea de vită ca tabu alimentar

de - iul. 14 2017
Carnea de vită ca tabu alimentar
     Bovinele par să fi fost cândva interzise consumului alimentar, cel puţin în lumea ţărănească: ele intrau, alături de cal şi de măgar, în categoria animalelor auxiliare interzise consumului. De la sfârşitul secolului al XIX-lea există mărturii concordante privitoare la acest subiect; doctorul Nicolae Manolescu se crede îndreptăţit să afirme: „În toată ţara, carnea de vacă se obişnuieşte puţin de ţărani, mulţi au dezgust pentru ea” (Manolescu, 1895); doctorul Gh. Crăiniceanu ne asigură că doar carnea de viţel este consumată, şi aceea numai „la oraş” (Crăiniceanu, 1895).
       În Mehedinţi, medicul spitalului rural Strehaia îi transmite doctorului Manolescu că acolo „ţăranii se feresc de carnea de vacă, ca evreii de cea de porc” (Manolescu, 1895), iar doctorul Crăiniceanu ştie că în spitale „mulţi săteni refuză a mânca carnea de vacă” (Crăiniceanu, 1895).

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe