Construite în stiluri diverse de mari personalităţi din istoria României, castelele care împodobesc valea Prahovei sunt descrise şi ilustrate de dl dr. Cristian Cotigă la rubrica Albumul cu clipe. "> Castele pe valea Prahovei - Viața Medicală

Castele pe valea Prahovei

de Dr. Cristian COTIGĂ - feb. 8 2012
Castele pe valea Prahovei

Construite în stiluri diverse de mari personalităţi din istoria României, castelele care împodobesc valea Prahovei sunt descrise şi ilustrate de dl dr. Cristian Cotigă la rubrica Albumul cu clipe.

   Valea Prahovei este renumită prin munţi înalţi, staţiuni turistice, pârtii de schi, dar şi prin castele cu rezonanţă în istoria României.
   Castelul Peleş a fost construit între anii 1873 şi 1914, pe vremea regelui Carol I al României (1866–1914), după planurile arhitecţilor Johannes Schultz şi Karel Liman. A fost decorat de celebrii J. D. Heymann, din Hamburg, August Bembe, din Mainz, şi Berhardt Ludwig, din Viena. Castelul a fost construit din lemn, piatră, cărămidă şi marmură şi are circa 160 de încăperi. Peleşul a fost primul castel în întregime electrificat din Europa.
   De mici dimensiuni, castelul Pelişor este construit în parcul castelului Peleş. A fost ridicat între anii 1899 şi 1902, de arhitectul ceh Karel Liman, şi decorat de artistul vienez Bernhardt Ludwig. Castelul Pelişor devine, începând din anul 1903, reşedinţa de vară a principilor moştenitori Ferdinand şi Maria. Castelul Pelişor are 99 de încăperi şi deţine o valoroasă colecţie Art Nouveau, cu lucrări ale unor artişti ca: É. Gallé, fraţii Daum, J. Hoffmann, L. C. Tiffany, H. Gurschner etc. O menţiune specială merită manuscrisul-pergament realizat de Maria şi dăruit lui Ferdinand în anul 1906.
   Castelul Cantacuzino din Buşteni-Zamora a fost construit în anul 1910 de prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino (Nababul), fost ministru al României în perioadele 1899–1900 şi 1904–1907, ca o replică la ctitoria regelui Carol I – Peleş. Castelul, realizat în stil românesc cu elemente neobrâncoveneşti, este înconjurat de un parc imens, cu alei care duc înspre mici grote, cascade şi fântâni arteziene. Sala de primire adăposteşte o colecţie de heraldică unică în România, formată din stemele tuturor familiilor boiereşti cu care se înrudea familia Cantacuzino, şi tablourile în mărime naturală ale strămoşilor Cantacuzinilor, pictate pe piele de Cordoba.
   Micul Trianon de la Floreşti-Prahova. Prinţul Gheorghe Grigore Cantacuzino a hotărât să construiască pentru fiica sa, principesa Alice Cantacuzino, un palat cum nu s-a mai văzut pe la noi, asemănător cu celebrul palat Trianon din ansamblul de la Versailles; datorită asemănării, se şi numeşte „Micul Trianon“. A fost proiectat de celebrul arhitect Ioan D. Berindei, construirea sa începând în anul 1907, având mai multe etape de stagnare din cauza crizei economice, a Primului Război Mondial, a cutremurului din 1940, apoi a celui de-al Doilea Război Mondial, care a determinat oprirea lucrărilor de refacere şi consolidare. Adevărata lovitură a fost dată de reforma agrară din 1945, care a distrus moşia din Floreşti a Cantacuzinilor, Micul Trianon devenind sediul CAP-ului. În prezent, este o ruină din care se mai păstrează faţada placată cu calcar de Albeşti, cu zece coloane în stil neoclasic, grupate în perechi. Micul Trianon avea 365 de dormitoare (câte unul pentru fiecare zi a anului), şapte săli de bal şi era aşezat într-un parc dendrologic de 150 de hectare, cu apeducte, terenuri de golf şi de echitaţie. În prezent, se fac demersuri pentru restaurarea şi includerea lui în circuitul turistic.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe