Newsflash

Câteva impresii de vacanţă

de Dr. Leontina Mihaela COTIGĂ - dec. 12 2012
Câteva impresii de vacanţă
   De o frumuseţe care-ţi taie răsuflarea, riviera italiană şi cea franceză (Coasta de Azur) şi-au câştigat un loc important pentru cele mai frumoase zile de vacanţă.
   Cea mai populară localitate a rivierei italiene este San Remo. Cunoscut pentru festivalul de muzică uşoară şi nu numai, San Remo este denumit şi „Oraşul Florilor“. Una dintre cele mai reprezentative clădiri ale oraşului este – datorită locatarului său faimos – vila Nobel. Alfred Nobel (1833–1896) a cumpărat această clădire în 1871, murind tot aici, în 1896. Arhitectura şi decorarea în stil eclectic o fac originală şi fascinantă. La moartea sa, Alfred Nobel avea 355 de brevete, concepute după nevoile umane reale ale timpului său. Din 2002, vila găzduieşte o expoziţie permanentă cu cele mai importante descoperiri ale secolului XIX: telegraf, telefon, materiale sintetice şi dinamită. De asemenea, aici se află o colecţie de timbre în care ies în evidenţă ştampile dedicate mai multor laureaţi ai premiilor Nobel. Demn de amintit este şi cel decernat, în anul 1974, savantului George Emil Palade. În cele din urmă un accent important îl merită grădina din jurul vilei, ce deţine o varietate de plante exotice şi flori, pini, citrice, palmieri, bananieri etc.
   Supranumită „Capitala Coastei de Azur“, Nisa este un important centru turistic şi staţiune balneară de-a lungul Golfului Îngerilor. Oraşul atrage vizitatorii din întreaga lume prin Promenade des Anglais, muzee, repere urbanistice. Un reper important prin arhitectura impresionantă este Hotel Negresco. Neaşteptat, Negresco este un nume cu rezonanţă românească, pentru că directorul fondator se numea Henri Negrescu (1868–1920). În 1883, părăseşte România, pentru a lucra la început la Paris, apoi la Monte Carlo şi în cele din urmă la Nisa. Aici devine directorul Cazinoului Municipal şi intră în contact cu elita începutului de secol XX. Se hotărăşte, în 1912, să pună piatra de temelie a hotelului ce-i poartă numele, angajându-l în acest sens pe arhitectul Edouard Niermans. Faţada este în stil neoclasic şi ornamentaţia cvasibarocă. În ianuarie 1913, hotelul-palat are parte de o inaugurare strălucitoare, datorită holului eliptic stil Ludovic al XVI-lea, rotondei luminoase, candelabrului cu 16.309 cristale Baccarat. Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial, proprietarul este mobilizat, iar hotelul devine spital. La sfârşitul războiului, proprietarul este ruinat, murind la Paris, în 1920, la 52 de ani.
   Hotelul a fost dobândit în 1957 de către actuala proprietară, Jeanne Augier, care i-a   readus strălucirea cu ajutorul mobilierului de lux, colecţiile de artă fiind transformate în piese de decor. În 2001, hotelul a fost trecut pe lista monumentelor de patrimoniu al secolului XX. În 2003, Hotel Negresco a devenit monument istoric naţional al Franţei; în 2012 şi 2013 se celebrează centenarul existenţei sale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe