Newsflash

Câteva precizări

de - feb. 7 2014
Câteva precizări
   Mai multe sunt motivele pentru care am evitat să scriem despre accidentul de avion din Apuseni, care a implicat o echipă a Agenţiei Naţionale de Transplant. Întâi, pentru că „Viaţa medicală“ apare săptămânal, iar informaţiile vehiculate în cazul unui asemenea eveniment se schimbă de la o oră la alta sau chiar mai des. Apoi, pentru că televiziunile – fie ele de ştiri ori de divertisment – au stors subiectul până ce sensurile imediate au dispărut cu totul, au dat la o parte bunul-simţ şi au profitat de ocazie pentru a da diverse lovituri, că doar suntem în an electoral. La cererea mai multor colaboratori apropiaţi, dedicăm însă un spaţiu amplu opiniilor primite pe adresa redacţiei. Pe lângă acestea, pe care le puteţi citi mai jos, am dori să facem câteva precizări, scăpate din vedere de comentatorii mai mult sau mai puţin angajaţi ori interesaţi, din presa generalistă. Întâi, dacă ar fi să vorbim în termeni de sănătate publică, mortalitatea evitabilă în cazul acestui accident de avion era de 50%: studenta Aura Ion nu făcea parte din personalul esenţial pentru succesul misiunii, iar prezenţa ei în avion şi soarta sa tragică sunt responsabilitatea integrală a celor care i-au permis accesul la bord – responsabilii Agenţiei Naţionale de Transplant (comisionara zborului). A doua problemă la care vrem să ne referim priveşte avionul SMURD; este, de fapt, o falsă problemă, deoarece aeronava în cauză a fost achiziţionată de o fundaţie, o organizaţie nonguvernamentală, nu de statul român. Nu cu fonduri publice, ci cu sponsorizări. Faptul că Fundaţia pentru SMURD i-a permis ANT să utilizeze aeronava nu înseamnă că aceasta ar fi fost în vreun fel obligată la acest gest. Şi apoi, aşa cum SMURD are în spate o fundaţie, şi ANT are în spate Asociaţia Romtransplant.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe