Newsflash

Ce își doresc pacienții de la kinetoterapeut?

de Bogdan RACOVIȚĂ - mai 26 2017
Ce își doresc pacienții de la kinetoterapeut?
     În anii de experiență pe care i-am adunat în lucrul cu pacienții cu diferite diagnostice, am ascultat multe dorințe, unele realiste, altele mai puțin, având în vedere diagnosticul fiecărui pacient sau stadiul în care se afla acesta. Majoritatea dorințelor pacienților sunt cele de bază, ca de exemplu: să poată merge, să se poată spăla, să poată mânca etc. Din punctul meu de vedere, programele de kinetoterapie au la bază principiul „dependență–independență”, în care o echipă întreagă, alcătuită din pacient, familie și kinetoterapeut, încearcă, pe cât posibil, să îi mențină acestuia gradul de independență pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
     Am observat, în lucrul cu pacientul, că, atunci când gradul de dependență (sprijin fizic, psihic, social, spiritual) este mare pentru un timp mai îndelungat, și perioada de recuperare și reabilitare durează mai mult. Psihic, pacientul are de lucrat, deoarece pornește cu gânduri precum: „Toată viața am fost sănătos și uite ce mi se întâmplă!” sau „Cum să aibă soția mea grijă de mine?”. Fiecare om își dorește să fie independent cât mai mult timp și să nu depindă de altcineva.
     Cu fiecare pacient am o discuție înainte de a începe evaluarea și programele de kinetoterapie pentru cazul respectiv. Această discuție constă în stabilirea unor obiective realiste, ce au în vedere nu doar pacientul, ci și familia acestuia, deoarece fiecare membru al familiei trebuie implicat în procesul de reabilitare și recuperare a pacientului. De ce mă tot repet punând accentul pe cuvântul realist? Deoarece fiecare pacient își dorește să fie la fel ca înainte, 100% din toate punctele de vedere. Din punctul meu de vedere însă, nu este posibil așa ceva. În toți anii mei de experiență, nu am atins procentul maxim, dar am ajuns undeva în jurul a 80–85% maximum față de cum era pacientul înainte, din toate patologiile întâlnite în cariera mea de kinetoterapeut.
     Orice cadru medical, kinetoterapeutul în mod special, poate lucra foarte mult la psihicul pacientului, îl poate face să prindă încredere în sine, să își găsească motivația, să aibă ambiție, dar totodată să aibă și răbdare. Cei mai mulți pacienți nu au răbdare, vor ca procesul de recuperare să dureze cât mai puțin timp și să poată face cât mai multe lucruri (sau activități din viața de zi cu zi). Un proces de recuperare și reabilitare poate dura și ani de zile, iar după acesta intervine procesul de întreținere, în care programele de kinetoterapie trebuie efectuate pentru tot restul vieții pacientului.
     Din toate aceste procese face parte și familia pacientului. Indiferent că vorbim aici de mamă, tată, bunic, bunică, frate, soră etc., ei joacă un rol foarte important în recuperarea și reabilitarea pacientului. Familia reprezintă „a doua pereche de ochi” a specialistului în kinetoterapie, prin posibilitatea de efectuare a educării și informării privind beneficiile unor exerciții realizate în lipsa kinetoterapeutului. Exercițiile pot fi atât pentru membrele superioare, cât și pentru cele inferioare, exerciții pasiv-active, exerciții de respirație, de mers, de echilibru. Exercițiile pot fi efectuate pentru creșterea sau menținerea mobilității articulare ori pentru creșterea sau menținerea forței musculare.
     Această ramură a medicinii, kinetoterapia, are un rol foarte important și vine în sprijinul pacientului și al familiei acestuia, cu scopul îmbunătățirii calității vieții. Toate așteptările pacientului pot fi realizate numai și numai cu ajutorul și implicarea acestuia. Specialistul kinetoterapeut încearcă, pe cât posibil, să își facă treaba cât mai profesionist și să obțină rezultatele dorite împreună cu pacientul și cu familia acestuia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe