Newsflash

Ce (nu) înveţi în facultate

de Stud. Raluca MOCANU - iun. 11 2015
Ce (nu) înveţi în facultate
   Prima dată am auzit de Societatea Studenţească de Chirurgie din România (SSCR) în anul doi. Am văzut în facultate un afiş care anunţa workshopul Knots and Sutures. Cum am ajuns acasă, m-am înscris şi am aşteptat apoi cu sufletul la gură răspunsul. Nu m-au acceptat din prima, pentru că erau mai mulţi înscrişi decât locuri disponibile. Mi-a părut rău, în practica de vară fusesem fascinată de chirurgie şi îmi doream din tot sufletul să învăţ să suturez. Aşa că m-am înscris din nou, la următorul, şi de data aceasta am avut noroc. La workshop nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit că nu un medic va ţine cursul, ci că ne vor preda colegi mai mari, studenţi, dar foarte bine pregătiţi. Ei explicau în faţa sălii teoria, apoi demonstrau practic cum se fac nodurile şi suturile. Gesturile lor erau filmate, iar imaginile proiectate în timp real pe ecran, pentru ca toată lumea să observe cu uşurinţă. La masa de lucru ne-a fost repartizat câte un trainer la doi participanţi, care ne urmărea îndeaproape şi ne explica, la rândul lui, pas cu pas ce să facem. Experienţa era foarte diferită de ceea ce s-ar fi întâmplat într-un stagiu, când cel mai apropiat îndrumător, asistentul universitar, avea cel puţin zece oameni de care să se ocupe simultan la lucrările practice. Acum trainerul lucra doar cu doi studenţi, aşa că disponibilitatea lui era maximă.
    Abia în practica de vară, când m-am întors pe secţia de chirurgie, am realizat cât de mult m-au ajutat acei studenţi. Deşi am avut noroc cu un îndrumător foarte dedicat, nu avea cum să stea în timpul operaţiei, cu pacientul sub anestezie, să îmi explice ca unui copil cum să fac un nod, să mă corecteze cu răbdare şi să mă pună să repet până când mişcările ar fi devenit fireşti, aşa cum o făcuseră colegii mai mari din SSCR. Mi-am dat seama că vreau să învăţ şi mai multe de la ei. M-am înscris la Basic Surgical Skills. Nici de data asta nu am fost acceptată din prima, dar din nou am perseverat şi a doua oară am prins loc. Şi, odată cu locul, foarte multe lucruri utile pe care am avut şansa să le învăţ: de la sondaje urinare şi paracenteză până la anastomoze vasculare şi intestinale. Trainer mi-a fost o studentă de-o vârstă cu mine, care a avut foarte multă răbdare şi a reuşit să mă motiveze constant, astfel încât să tind spre perfecţiune în ceea ce fac. Fără ea, nu ştiu cum m-aş fi descurcat.
    În următoarea practică de vară, deja simţeam că îmi formasem o imagine mult mai clară asupra chirurgiei. La începutul anului universitar, discutând cu un trainer SSCR, am înţeles că vreau să dau mai departe ceea ce mă învăţaseră şi pe mine colegii care şi-au rupt din timpul lor pentru a preda studenţilor mai puţin experimentaţi. M-am înscris ca observator la un workshop. Această etapă, de observator, este esenţială: stai la masă, lângă un trainer, şi observi cum explică el noţiunile, cum îi îndrumă pe ceilalţi, până te simţi pregătit să faci acelaşi lucru.
    Apoi am ajuns trainer şi am simţit bucuria de a da mai departe ajutorul primit în formare. E adevărat, costă timp – pe care, ca student la medicină, l-ai putea investi în cu totul altceva, însă mereu îmi aminteam că, fără răbdarea şi dedicarea colegilor din SSCR, nu aş fi avut de unde să ştiu anumite lucruri. A fi trainer devenise (şi) o datorie.
    După mai multe work­shopuri ca trainer, mi s-a dat ocazia să coordonez un atelier Knots and Sutures alături de o colegă. Aşa am înţeles că, în afară de predatul propriu-zis, pentru ca SSCR să ofere tot ceea ce oferă e nevoie de o armată de oameni care să se organizeze şi să facă rost de materialele necesare: biologic, de sutură, instrumentar chirurgical, traineri disponibili, cameră video, mănuşi, săpun lichid, saci de gunoi, o sală în care să lucrăm.
    Am devenit membru al departamentului de tehnici chirurgicale al SSCR, responsabil cu trainerii şi prezentările. Mi-am continuat, între timp, pregătirea personală tot în cadrul unor workshopuri organizate de SSCR, de această dată avansate, unde instructorii erau chirurgi voluntari, care ne-au învăţat tehnici ceva mai sofisticate decât cele pe care ni le predăm unii altora: Basic Microsurgery Skills, Basic Plastics and Reconstructive Surgery Procedures şi Basic Cardiovascular Skills.
   Acum sunt în anul V şi coordonez departamentul de tehnici chirurgicale. Echipa a crescut de la trei la cinci membri. Misiunea rămâne aceeaşi: ne asigurăm că prezentările susţinute de trainerii noştri vor fi de calitate. Atunci când un trainer susţine pentru prima dată o prezentare, ne întâlnim cu el cu câteva zile înainte, vedem cum prezintă, îi dăm sfaturi, încercăm să-i clarificăm anumite aspecte dacă are nelămuriri. Suntem prezenţi la fiecare workshop pentru a observa cum se descurcă trainerii şi observatorii şi pentru a corecta eventualele greşeli pe care aceştia le fac. Tot noi evaluăm observatorii şi vedem dacă şi când pot promova ca traineri. La finalul anului universitar, vom organiza atelierul Train your surgical skills, în care le dăm posibilitatea trainerilor de a-şi perfecţiona deprinderile tehnice.
    SSCR rămâne o experienţă foarte valoroasă pentru mine. Am deprins tehnici chirurgicale care nu se învaţă în facultate în timpul stagiului de chirurgie. Facultatea ne pregăteşte să fim doctori compleţi, putem face un examen clinic, punem diagnostice, ştim principii de tratament medical şi chirurgical, dar nu avem ocazia de a învăţa şi exersa tehnici chirurgicale. Pentru un student care vrea să devină chirurg, asta e o mare problemă. Dacă nu am face nimic în plus în timpul facultăţii, am deveni rezidenţi pe chirurgie nepregătiţi pentru ce urmează. Am putea pune diagnosticul şi am şti, în teorie, ce trebuie făcut, dar nu am putea ajuta nici măcar cu un nod sau o sutură pe orice fel de ţesut. Fiecare student care vrea să urmeze o carieră în chirurgie trebuie să caute singur să înveţe, să îşi creeze oportunităţile de practică, să „fure“ – măcar din filmuleţe online şi urmărind chirurgii la treabă. Pentru noi toţi, SSCR a fost o soluţie salvatoare, ajutându-ne să punem în practică anumite tehnici cu mâinile noastre şi folosind material biologic. Iar după ce am deprins tehnicile, ne putem arăta recunoştinţa învăţându-i şi pe alţii. Am învăţat că, doar împărtăşind unii cu alţii ceea ce învăţăm putem progresa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe