Newsflash

Ce-ţi doresc eu ţie… scumpă meserie

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - dec. 27 2012
Ce-ţi doresc eu ţie… scumpă meserie
   Cu ani în urmă, nu suportam glumele cu doctori. Mi se păreau o blasfemie. M-am mirat aflând că sunt extrem de frecvente. Nu ştiam pe atunci câtă preţuire exprimă. Am adoptat însă îndemnul pe care l-am citit undeva: „Medicina – râdeţi de ea cât sunteţi sănătoşi!“.
   E greu să faci oamenii să râdă de aceleaşi lucruri. Chiar şi la noi în ţară, o glumă oltenească îl poate lăsa perplex pe un maramureşean şi invers. Cu cât sunt mai depărtaţi între ei, pe meridianele sau paralele globului, cu atât mai neasemănătoare sunt reacţiile oamenilor la glume. Şi totuşi, specialiştii în râsoterapie spun că, printre glumele cele mai gustate pe mapamond, sunt glumele care au oarecare tangenţă cu medicina. Un prim loc întâi în top a venit din zona doctorului Arthur Conan Doyle. Se spune că, într-o noapte, la munte, Sherlock Holmes îl trezeşte pe Watson, împreună cu care ocupa acelaşi cort. „Atenţie, Watson, spune-mi ce vezi!“ „Văd un cer senin şi nişte stele extraordinare…“ „Nu vezi că ne-a furat cineva cortul, deşteptule?“
   Un alt loc unu a fost ocupat de o glumă sumbră. Un telefon disperat sună la doctor: „Ajutor, doctore, prietenul meu a căzut aici lângă mine şi a murit. Ce să fac?“ „Mai întâi asigură-te că e mort.“ „O clipă!“ A răsunat o împuşcătură şi vocea a revenit la telefon: „Acum e mort. Ce fac?“.
   Logica din prima şi defectul de comunicare dintr-a doua ne pot fi de vreun ajutor în faţa bolii? Depinde. De aici încolo opiniile diferă. Citez câteva. „Contactul cu boala te face să te bucuri când eşti sănătos“, scria în „Viaţa medicală“ un confrate. „Dacă dragostea este socotită o boală (cu febra ei, cu tulburările ei de somn, cu accesele ei de panică etc.), boala nu poate fi privită şi ea ca o îndrăgostire?“, se întreba cineva într-o carte. „Pentru unii, orice suferinţă trupească e începutul unei noi etape evolutive.“ Am mai aflat că nu numai genetica predispune la anumite afecţiuni, ci şi calitatea şi funcţionalitatea relaţiilor cu sine şi cu ceilalţi, că aceia care tac şi se „macină“ pe interior fac mai uşor cancer decât cei care nu tac şi nu se macină. Personal le-aş da tuturor dreptate.
   Un lucru e sigur: oricât ar mai evolua farmacologia mondială, vor exista întotdeauna mai multe suferinţe umane decât medicamente. Prejudecata că numai „ceea ce ucide vindecă“ (antibioticele, alte „otrăvuri“, vaccinurile, fabricate din germeni periculoşi) nu are în vedere şi medicul ca medicament. Definiţia potrivit căreia „medicul este omul care se află între bolnav şi boala lui“ cucereşte din prima clipă orice pacient. O dovadă a reprezentării durabile a medicului drept marele salvator sunt şi glumele cu medici, frecvenţa lor.
   Pornind de la aceste câteva consideraţii, ce i s-ar mai potrivi meseriei în noul an? Un test, poate, de aptitudini – eliminatoriu – la admiterea în facultate, aplicat de profesionişti, apoi cursuri facultative de psihologie, filosofie, literatură, tehnici de medicină alternativă, complementară şi traininguri speciale, aprofundate, de comunicare cu sine şi de comunicare interumană.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe