Newsflash

Cel mai important sfat

de Dr. Ştefan GUTUE - aug. 24 2015
Cel mai important sfat
    Ne apropiem de momentul admiterii în rezidențiat. Examenul, deloc ușor dar nu imposibil de luat cu un punctaj bun pentru cei care s-au pregătit, va fi cu siguranță o satisfacție majoră a vieții profesionale. Studiul, efortul intelectual de a înțelege patologia, de a memora diferitele constante și mecanisme fiziopatologice, își va arăta răsplata în punctele acumulate răspunzând corect și, ulterior, cu un punctaj bun îți poți alege orice specialitate dorești. Acum, dragul meu coleg, nu vreau să te supăr, dar va fi cam ultima dată în cariera de medic în România când efortul intelectual pur va avea un impact decisiv în cariera ta.
     Odată ce ai ajuns în rezidențiat, nu va mai fi de ajuns să faci ceea ce ai făcut până acum pentru a avea succes. Dacă vei continua cu aceeași strategie de tipul: „să învăț, să fiu cât mai bun profesional cu putință“, nu vei realiza mare lucru dacă vrei să continui să lucrezi în sistem și după terminarea rezidențiatului. De ce? Fiindcă trăim într-un sistem condus de oameni și nu de reguli.
     Așadar, ia te rog toate sfaturile despre cum să îți faci un CV bun, cum să participi la activități extracurriculare, cum să te dedici studiului, să mergi la stagii de pregătire în afara țării și aruncă-le la gunoi. Vorbesc serios, îți vei pierde timpul mergând în direcția asta. Și apoi știți că vă dau numai sfaturi de bine, nu? Și mai ales sincere.
     Dacă ar fi să ofer un singur și cel mai important sfat pentru toți cei care vor o șansă serioasă să lucreze în sistemul de stat, acel sfat ar fi să își facă rost de o pilă. Cu cât mai devreme, cu cât mai mare, cu cât mai puternică posibil. Acum nu te deprima dacă nu ești fiul/fiica cuiva important din politică sau medicină, care să îți creeze oportunitatea unui viitor post în spital și, evident, a unei cariere frumoase. Sau dacă nu ai destui bani încât să poți cumpara încet-încet acțiunile necesare care te vor duce către un post mult dorit. Nu înseamnă că nu poți reuși doar dacă ești perseverent. Începe prin a lua la rând toată agenda de cunoștințe, chiar și rude mai îndepărtate cu care nu te-ai mai auzit de ceva timp și vezi poate găsești totuși pe cineva care să știe la rândul lui pe cineva care să te aducă unde dorești. Cineva care să „garanteze“ pentru tine. Știu, poate nu va fi cea mai grozavă intrare, dar nu te da bătut, perseverența este cheia. Plus abilități sociale dezvoltate. Ai idee cât de mult poți obține lingușind până și pe cel mai dur și mai aprig șef de secție, pe cel mai neînduplecat profesor? Suntem cu toții oameni, vorba aceea, și ne place să ne fie mângâiat orgoliul, să fim lăudați, să avem oameni care să facă tot felul de comisioane pentru noi și să ne simțim speciali astfel. Încearcă și vei fi uimit! Pentru novici recomand pentru început o lectură intensivă a cărții What would Machiavelli do? The Ends justify the meanness,Stanley Bing.
     Nu uita că politica a fost mereu o rampă de lansare cam în orice domeniu. Așa că dacă nu ești înscris în vreun partid până acum, nu ar fi rău să iei în calcul și varianta asta. Ți se pot deschide multe uși cu un singur telefon dat de la persoana potrivită din partid. Mi-aș dori să îți spun mai multe, dar, din păcate, eu am ales calea greșită, aceea cu construitul de CV, așa că te rog iartă-mă dacă nu știu să îți dau mai multe detalii. Chiar acum mă gândesc și eu pe ce partid să pun ochii.
    Țintește mereu persoanele-cheie cu funcții importante administrative și/sau în mediul universitar, acestea au în mână puterea de a crea intrarea mult dorită în sistem. Un serviciu azi, un ajutor mâine, un sacrificiu ici, unul colo, ajungi încet-încet să se prindă drag de tine și parcă nu te-ar mai vrea șeful plecat de lângă el curând. Hai, că nu e greu și, în fond, o faci tot pentru tine. Fii atent la detalii – poate trebuie dusă mașina la service, câinele la veterinar, orice te va arăta util. Chiar dacă în loc să stai să înveți ceva din patologie sau să stai prin sala de operație (în funcție de specialitate), trebuie să te ocupi de nu știu ce comision, nu e nimic, vei primi răsplata mai târziu, chiar cu vârf și îndesat. Atenție, totuși, nu căuta să lași impresia că vrei să urci prea sus pe scară ierarhică sau că ai vrea să îți depășești maestrul, e o idee proastă, să nu zici că nu ai fost avertizat! Dacă îți arăți astfel de intenții atunci mă tem că vei fi sancționat și lăsat pe dinafară foarte rapid.
     Este posibil ca la un moment dat să mai torni și câțiva colegi mai mici sau chiar mai mari, de ce nu? sau să obții tot felul de informații care vor face pe plac șefului tău. Pot fi picanterii sau, din contră, informații serioase despre vreun complot pentru răsturnarea șefiei. Ei haide, nu te împotmoli prea tare în amănuntele astea, până la urmă trebuie să te detașezi de restul colegilor cumva, nu? Oricum nu veți putea rămâne toți în același loc, așa că e mai bine să fii tu cel ales, corect? Încearcă să vezi aceste mici, hai să le spunem, împărtășiri de informație ca pe un atu, o dovadă de loialitate, dar și de vigilență pentru bunul mers al lucrurilor pe secție/în spital și cu siguranță loialitatea această va fi răsplătită. Curaj, caută informații, căci vorba aceea, mereu se petrece câte ceva! Și dacă te încearcă la un moment dat vreun sentiment de vinovăție sau de încălcare a unor norme morale, amintește-ți că scopul scuză mijloacele.
     Concluzionez, cu un optimism amar, că sistemul își are portițele lui de intrare și, în ciuda veștilor că „nu sunt posturi în sistemul de stat“, din contră, este loc pentru toată lumea, deci nu te chinui prea mult cu gânduri și calcule legat de tot ce spune presa. Unde este voință, se găsește și o cale, nu-i așa?

 

 

În ciuda asemănărilor izbitoare cu realitatea, acest text este un pamflet și trebuie tratat cu prudență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe