Newsflash

Centrii cerebrali pentru citire sunt universali

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 19 2012
Centrii cerebrali pentru citire sunt universali
   Un studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că centrii cerebrali implicaţi în citire sunt aceiaşi în diferite culturi. Citirea implică două sisteme neurale: unul care recunoaşte forma unui cuvânt şi altul care evaluează mişcările fizice folosite pentru scrierea acestuia, potrivit cercetătorilor. Nu era însă clar dacă reţelele cerebrale responsabile pentru citire sunt universale sau distincte cultural, existând deja studii care au sugerat că acestea diferă în scrierea alfabetică faţă de cea logografică. Tocmai pentru a aprofunda această problemă, cercetătorii, aflăm din Nature, au folosit imagistica funcţională prin rezonanţă magnetică pentru a examina activitatea cerebrală la chinezi şi francezi în timp ce aceştia citeau în limba nativă. Pentru a izola diferitele regiuni ale creierului implicate în citire, a fost măsurat timpul de recunoaştere de către aceştia a cuvintelor de pe un ecran; însă, în timpul proiecţiei, subiecţilor le-au fost arătate timp de 50 de milisecunde (deci fără ca aceştia să realizeze) sim­boluri asemănătoare cuvintelor, înaintea cuvân­tului-ţintă. Aceste imagini subliminale pot ajuta sau incomoda procesul de recunoaştere, interferând cu sistemul vizual sau gestual de citire. Cercetătorii au constatat că atât aria vizuală de formare a cuvintelor din regiunea occipito-temporală laterală, cât şi aria Exner, o parte a cortexului premotor dorsal stâng, sunt activate la subiecţii francezi şi chinezi. Potrivit comentatorilor, această descoperire ar putea fi utilă în strategiile educative, de pildă prin valorificarea suplimentară a sistemului gestual.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe