Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Chestiunea „ovreiască“ în viziunea medicilor din secolul 19

„Această descreştere constantă a populaţiunii ţării noastre este cu atât mai importantă pentru noi, românii, căci dacă pământul nostru părintesc pare că se transformă într-un mormânt pentru neamul nostru, el din contră este o râzătoare grădină în care străinii şi cu deosebire israeliţii se înmulţesc într-un mod prodigios. Acum câţiva ani s-a zis că Iaşiul va deveni un oraş ovreiesc. Faptul e îndeplinit. Acelaşi lucru se poate zice acum şi de Bucureşti, care furmică nu numai de tot soiul de streini, dar în special de ovrei (...) capul, inima ţării fiind înstreinate, corpul va urma natural această tendinţă. Jumătate din acest corp e deja putred prin cangrena ovreiască. Restul furmică de bulgari, greci, ovrei“, scria dr. C. I. Istrati la 1880. Doctorul Istrati nu era singurul medic român cu astfel de păreri, antisemitismul fiind larg răspândit în epocă în forme incomprehensibile astăzi, atât prin vocea altor medici, precum dr. V. I. Agappi sau      dr.I. G. Bibicescu, cât şi a unor jurnalişti renumiţi precum Mihai Eminescu.
Opinie separată făcea însă dr. Iacob Felix, directorul Serviciului Sanitar al Regatului: „Proba cea mai sigură a progresului material al statului român ne-o dă statistica populaţiunii sale; ea constă în înmulţirea normală a populaţiunii române în totalitatea ei, mai ales a celei rurale; ea înlătură îngrijirile manifestate ici-colo prin presă şi chiar de la tribuna Parlamentului, că rasa română ar fi degenerând“. Atitudinea echilibrată a dr. Iacob Felix i-a atras la acea vreme atât antipatia unor medici evrei, cât şi a unor medici români, precum dr. Istrati, mai sus citat.

 

Fragmentele sunt reproduse din volumul „România Medicilor“, publicat recent de editura Humanitas, al cărui autor, Constantin Bărbulescu, predă la Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.