Newsflash

Chimiștii în „ajutorul“ toxicomanilor

de Dr. Martin S. MARTIN - aug. 28 2015
Chimiștii în „ajutorul“ toxicomanilor
Pentru mai bine de un an, ultimul venit pe piața narcoticelor, un produs foarte activ și periculos, care a primit în limbajul străzii numele de flakka, nu a fost nici măcar declarat ilegal, nefiind cunoscută utilizarea lui. Drogul face parte din categoria catinonelor de sinteză și a fost produs de multe laboratoare, majoritatea situate în China. Ușor de procurat prin comenzi online, substanța ajungea în Statele Unite prin poștă, iar distribuitorii o expediau apoi în pachete cu ambalaje inofensive. Pe cele mai multe etichete scria „săruri de baie“, „praf de curățat bijuteriile“ sau „praf de curățat telefonul“.
Vândut la prețuri foarte mici, de cinci dolari pentru un pachețel, drogul s-a răspândit rapid, împreună cu efectele sale dezastruoase. Substanța induce o stare psihotică  acută, însoțită de agitație extremă, delir, violență necontrolată, sindrom hipertermic și simptome cardiace (tahicardie și hipertensiune paroxistice, dureri precordiale, stop cardiac). Cei aflați sub acțiunea drogului își smulg hainele de pe ei și comit cele mai bizare acte, atacând oameni necunoscuți, și chiar polițiști. Doar în Florida, în opt luni s-au înregistrat 29 de decese prin intoxicare. Camerele de gardă s-au familiarizat rapid cu cei care, sub efectul acestui drog, le trec pragul. Și polițiștii și echipele medicale au mari dificultăți în a-i controla pe cei intoxicați cu flakka (alpha-PVP). Florida a interzis deja utilizarea drogului și alte state o urmează. Cea mai mare incidență a comerțului cu flakka a fost înregistrată în Florida, Illinois, Ohio, Texas și California, unde noul drog detronează consumul de cocaină și crack.
Flakka poate fi inhalat, injectat sau fumat în pipe artizanale. Comercianții drogului obțin un kilogram de substanță de la un laborator chinez pentru 1.500 de dolari, dar fac din el zece mii de doze, pe care le vând la prețul de cinci dolari. Drogul acționează prin stimularea masivă a producției de dopamină și norepinefrină în țesutul cerebral, activând circuitele responsabile de producerea satisfacției și de mișcare-activitate. Există zeci de subcomponente ale alpha-PVP cu potențial narcotic, dar trei dintre ele au fost cel mai mult studiate: MDPV (3,4-metilenedioxipirovalerona), mefe­drona și metilona.
Administrația pentru controlul drogurilor (DEA) estimează că în ultimii trei ani folosirea alpha-PVP a crescut cu 780% și continuă să crească. Institutul național pentru abuzul de droguri (NIDA) al Statelor Unite atrage atenția că există o creștere mare a drogurilor sintetizate de chimiști, cum sunt canabinoidele de sinteză („Spice“, „Ka“, „No More Mr. Nice Guy“, „Blonde“, „Summitt“, „Red Down X“, „Keisha-Kole“, etc), marijuana artificială, flakka, fentanilul și alte opioide, dar și sute de alte droguri în curs de dezvoltare.
Produse în zone ascunse din diverse țări, fără nicio legătură cu filierele de traficanți cunoscute de forțele de ordine, aceste droguri pot înlocui rețelele de distribuție umană, prin folosirea comenzilor online și a expedițiilor prin poșta legală. Aceasta va aduce mai multe dificultăți unităților antidrog, care și așa sunt adeseori depășite de volumul și de ingeniozitatea metodelor de contrabandă. Războiul împotriva drogurilor devine de la an la an mai dificil, mai costisitor și mai puțin eficace.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe